Реклама

De jure: про школярів, авіабудування і державний бренд в Україні

Традиційно у четвер говоримо про законодавство України, а саме про останні новини у цій сфері. Як Кабмін планує відновлювати авіабудування в країні, для чого нам потрібен державний бренд та яким відтепер є порядок зарахування дітей до початкової школи — про ці та інші новини тижня далі в добірці
Čytaty latynkoju
De jure: про школярів, авіабудування і державний бренд в Україні
  1. Головна
  2. Історії
  3. De jure: про школярів, авіабудування і державний бренд в Україні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Традиційно у четвер говоримо про законодавство України, а саме про останні новини у цій сфері. Як Кабмін планує відновлювати авіабудування в країні, для чого нам потрібен державний бренд та яким відтепер є порядок зарахування дітей до початкової школи — про ці та інші новини тижня далі в добірці

Минулого тижня ми розповідалиDe jure: вивести валюту за кордон простіше, в’їхати до ЄС — за дозволом про те, що вивести валюту за кордон стало простіше, а для в’їзду до Шенгенської зони тепер необхідно отримувати спеціальний дозвіл. У цій добірці De jure розберемося, як саме Уряд планує відродити українське авіабудування, що варто знати про порядок зарахування дітей до початкової школи та для чого Україні державний бренд.

Уряд ухвалив Стратегію відродження українського авіабудування

Кабмін, за ініціативи Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, схвалив Стратегію відродження українського авіабудування на період до 2022 року. Метою Стратегії є відновлення стабільного розвитку галузі авіабудування та забезпечення рентабельності високотехнологічного виробництва авіаційної техніки в Україні.

Як Стратегія вплине на авіабудування в країні

Серед рішень, які пропонує Стратегія відродження українського авіабудування:

  • оптимізація та модернізація виробництва літаків «Ан»;
  • модернізація та виробництво вертольотів «Мі»;
  • імпортозаміщення комплектуючих з РФ;
  • структурне реформування підприємств галузі авіабудування.

Міністр економічного розвитку і торгівлі України зазначив, що в результаті реалізації Стратегії у країні не тільки збільшаться обсяги випуску літаків та вертольотів для внутрішніх потреб, але і збережеться близько 60 тис робочих місць для фахівців авіабудівної галузі.

Крім того, в результаті реалізації Стратегії очікується:

  • розробка нових зразків транспортних літаків, вертольотів, безпілотних літальних апаратів, а також модернізація вже наявних моделей пасажирських і транспортних літаків та вертольотів;
  • підвищення якості виробництва авіаційної техніки до рівня кращих світових аналогів, а також впровадження міжнародних систем сертифікації продукції
  • розширення взаємодії між державним та приватним сектором, створення сприятливих умов для залучення інвестицій в авіабудування.
За словами Степана Кубіва, Україна — одна із небагатьох країн світу, що має можливості повного циклу виробництва авіаційної техніки

Український PatentBot підкорив Гонконг

Український бот-реєстратор торговельних марок в Facebook Messenger PatentBot отримавУкраїнський бот із реєстрації торгових марок оцінили у $750 тис інвестиції від акселератора Betatron у Гонконгу. Наступні чотири місяці керуючий директор PatentBot Валентин Пивоваров та CTO Володимир Ярославський проведуть в Гонконзі на акселераційній програмі.

Від моменту створення PatentBot ми спілкувалися з багатьма венчурними капіталістами, яких дуже поважаємо. Перевагу віддали Гонконгу, оскільки стратегічно це дозволить нам вийти на ринок Китаю та Азії. Навіть порівнюючи з Кремнієвою долиною, технології в Китаї розвиваються набагато швидше.

Валентин Пивоваров, керуючий директор PatentBot

PatentBot — це перший український legal tech-продукт, який отримав підтримку від Гонконгу. За словами команди, сума інвестицій не може розкриватися публічно, але оцінка проекту PatentBot до моменту виходу на ЕС склала $750 тис.

В Китаї PatentBot буде розроблений для мессенджеру WeChat. Наша мета на найближчий час, окрім технічних розробок, - зрозуміти менталітет та особливості місцевого ринку, побудувати довгострокову стратегію роботи та знайти партнерів.

Володимир Ярославський, CTO PatentBot

На фото ліворуч – Володимир Ярославський, праворуч – Валентин Пивоваров

Нагадаємо, що на українському ринку PatentBot розпочавБот у Facebook допоможе із реєстрацією торгової марки роботу в липні 2017 р. У квітні 2018 р. продукт почавУкраїнський PatentBot розпочав реєстрацію торгових марок в ЄС реєстрацію торговельних марок у 28 країнах ЄС.

PatentBot перевіряє і приймає заявки на реєстрацію торговельних марок в Facebook Messenger без необхідності відвідувати юриста, протягом 10 хвилин і в режимі 24/7.

Кабмін ухвалив план заходів щодо підтримки малого і середнього підприємництва в Україні

Уряд ухвалив план заходів щодо реалізації розробленої Міністерством економічного розвитку і торгівлі України Стратегії розвитку малого і середнього підприємництва в Україні на період до 2020 року. Стратегію було ухвалено у рамках Дерегуляційного дня.

Про які саме заходи йдеться

Відповідний План передбачає реалізацію низки завдань:

  • створення порталу МСП на базі офіційного сайту Мінекономрозвитку;
  • створення Офісу розвитку МСП при Мінекономрозвитку;
  • реалізацію пілотного проекту з часткового гарантування кредитів для МСП;
  • реалізацію пілотного проекту створення регіональної мережі центрів підтримки підприємництва;
  • запровадження програм розвитку МСП відповідно до пріоритетів інших стратегічних та програмних документів;
  • удосконалення регуляторних процедур, які регулюють діяльність МСП.

Відповідно до рішення Уряду, відповідальні за реалізацію плану міністерства та інші центральні органи виконавчої влади мають щоквартально звітувати Мінекономрозвитку щодо стану виконання передбачених документом Плану завдань.

Все буде Ukraine NOW — Кабмін схвалив новий державний бренд

Кабінет Міністрів України схваливВсе буде Ukraine NOW — Кабмін та Banda Agency створили бренд України розроблений спільно з експертним середовищем бренд «Ukraine NOW UA» («Україна ЗАРАЗ»), який стане основою презентації України в світі.

Що варто знати про бренд

«Команда Уряду, Мінінформполітики, експерти працювали над створенням бренду «Україна Зараз». Робота завершена. Це буде бренд України у світі», — так очільник українського уряду охарактеризував новий бренд. Логотип бренду розроблено таким чином, аби його було легко використовувати не тільки для презентацій та інформаційних продуктів, а й навіть як наліпки на будь-які речі. Нанести логотип можна скрізь – від туристичних сумок до автобусів та літаків.

Над розробкою бренду працювали майже рік. Було створено кілька варіантів концепцій промоції України, а переміг варіант бренду Ukraine Now українського рекламного агентства Banda Agency

До речі, агентство Banda Agency у 2017 році створилоСтиль Євробачення-2017 приніс Україні другу нагороду Red Dot Design для України логотип пісенного конкурсу «Євробачення».

Закон про кібербезпеку набув чинності

У середу, 9 травня, набув чинності закон “Про основні засади забезпечення кібербезпеки України”.

Що саме регулює закон

Законом визначено правові та організаційні основи забезпечення захисту життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства та держави, національних інтересів України у кіберпросторі, повноваження і обов’язки державних органів, підприємств, установ, організацій, осіб та громадян, основних засад координації їх діяльності, а також базових термінів у сфері кібербезпеки.

Згідно закону, в Україні має бути створена Національна телекомунікаційна мережа та Державний центр кіберзахисту. Також мають сформувати урядову команду реагування на комп’ютерні надзвичайні події CERT-UA для аналізу даних про кіберінциденти та для надання практичної допомоги щодо усунення їх наслідків.

Закон визначає основні об’єкти кіберзахисту, які створюють критичну інфраструктуру країни, принципи забезпечення кібербезпеки та національну систему кібербезпеки. Відповідно до документу, президент координує діяльність у сфері кібербезпеки через очолювану ним Раду національної безпеки та оборони.

Мін'юст затвердив порядок зарахування учнів до початкової школи

У Міністерстві юстиції України в суботу, 5 травня, затвердили порядок зарахування учнів до першого класу початкової школи. Документ набув чинності 8 травня 2018-го.

Так, дітей будуть зараховувати до школи за територіальним принципом, йдеться у документі. Для зарахування дитини до першого класу один із батьків має подати відповідну заявку до бажаного навчального закладу не пізніше 31 травня, або вже після 15 червня. Також батьки можуть подавати аналогічні заявки до інших закладів освіти. «У разі наявності та за бажанням одного з батьків при поданні заяви може бути пред’явлено документ, що підтверджує місце проживання дитини чи одного з її батьків на території обслуговування закладу освіти, реквізити якого вказуються в заяві», — зазначено у документі Мін’юсту.

Також у разі залишку вільних місць в школі, усі заявки приймаються і діти стають учнями цієї школи. Якщо ж заявок подано більше, ніж є вільних місць у навчальному закладі, то “до 1 червня включно зараховуються усі діти, місце проживання яких на території обслуговування закладу освіти підтверджене, а також діти, які є рідними (усиновленими) братами та/або сестрами дітей, які здобувають освіту у цьому закладі, чи дітьми працівників цього закладу освіти, чи випускниками дошкільного підрозділу цього закладу освіти (у разі його наявності)”.

Школа також може провести жеребкування для зарахування учнів на вільні місця. Жеребкування має відбутися з 5 до 15 червня включно. Натомість перевірка знань у дітей для зарахування до школи проводитись не буде. Так само не є обов’язковим присутність дитини під час подачі заявок одним із батьків.

У Києві запустять автоматизовану систему оплати проїзду у транспорті

Автоматизовану систему обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті мають впровадити протягом місяця. Як інформують у КМДА, для цього інтегрують і адаптують уже існуючі відповідні автоматизовані системи оплати проїзду та обліку пасажирів.

Як працюватиме автоматизована система оплати

Нині автоматизовану систему оплати проїзду із можливістю обліку пасажирів, у тому числі пільгових категорій, уже запроваджено у КП «Київський метрополітен». Там розрахуватися за проїзд можна пластиковими жетонами, безконтактними пластиковими проїзними квитками та банківськими безконтактними картками.

КП «Київпастранс» також запровадив окремі елементи такої автоматизованої системи: на швидкісному трамваї, фунікулері, міській електричці. Більше інформації про нову систему оплати — за посиланнямУ Києві запустять електронну оплату проїзду в транспорті.

Такими були ключові юридичні новини останніх 7 днів. До зустрічі за тиждень у наступній добірціDe jure: про юридичні чат-боти і вартість візиту до лікаря De jure.

Share
Написати коментар
loading...