Реклама

Володимир Панченко, CEO DMarket — про перетворення хобі на транснаціональний бізнес

Про платформу DMarket ми свого часу вже вам розповідали. Відвідувачі конференції iForum-2018 змогли почути наживо про історію створення великого бізнесу довкола захоплення. Пропонуємо вашій увазі основні тези
Čytaty latynkoju
Володимир Панченко, CEO DMarket — про перетворення хобі на транснаціональний бізнес
  1. Головна
  2. Ігри
  3. Володимир Панченко, CEO DMarket — про перетворення хобі на транснаціональний бізнес
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Про платформу DMarket ми свого часу вже вам розповідали. Відвідувачі конференції iForum-2018 змогли почути наживо про історію створення великого бізнесу довкола захоплення. Пропонуємо вашій увазі основні тези

Володимир Панченко, засновник та CEO DMarket, жартома називає себе «найбільшим торгівцем комп’ютерними іграми у світі». За 5 років його компанія продала понад 15 млн копій комп’ютерних ігор. Також він є співзасновником платформи Skins.Cash. Вона продає внутрішньоігрові предмети. Розмір обороту таких операцій склав понад 24 млн артефактів, проданих одними ґеймерами іншим. Щодобово цей майданчик нині забезпечує обіг 20-30 тис угод щодо внутрішньоігрових обладунків, ігрових товарів, модів тощо.

Логічним наступним кроком стало створення платформи на основі blockchain. Вона має назву DMarket та дає можливість торгувати будь-кому в будь-якій грі потрібними артефактами. У 2017 році проект зібрав $19 млн на ICO та випустив вже другу версію поточного продукту.

Як майбутній CEO DMarket почав перший бізнес — і чому його заблокували на PayPal

Читайте також: eBay запускає технологію шопінґу за знайденими зображеннями

Вперше з комп’ютерними іграми Панченко познайомився доволі давно. Сам він каже, що у його житті було 2 моменти, котрі назавжди змінили його уяву та світосприйняття. Першим моментом став візит на роботу до дідуся у «Київенерго», де дідусь запустив йому гру «Принц Персії»: «З тих пір рівень уяви моєї вже ніколи не був колишнім». А другим випадком став перегляд фільму «Повернення джедая» із циклу кіносаги Star Wars в Українському Домі.

Захоплення комп’ютерними іграми та активний досвід ґеймера у шкільні та студентські роки поставили Володимира перед проблемою. Потрібні були ресурси не лише для купівлі нових ігор, але й для «прокачування» комп’ютерного «заліза» та ігрових персонажів. 10 років тому ринок вторинного продажу hardware-аксесуарів лише починав розвиватися, тому чимало товарів Панченко купував на eBay.

Обираючи чергову відеокарту для купівлі на заощаджені студентські гроші, майбутній CEO зрозумів, що вартість ліцензованих ігор за кордоном відрізняється від української. Він вирішив перевірити цю гіпотезу. Для цього збігав до найближчого кіоску з дисками у підземці і обрав Call of Duty. Гра була ліцензована, тож коди ліцензування для гри він продав на eBay. Гіпотеза про можливість швидкого продажу спрацювала. Юнак повернувся назад до магазину в підземці і скупив усі диски.

Вночі буквально за годину він усе продав — так на його PayPal-акаунті з’явилися перші зароблені $2 тис від продажу ігор. Ця сума була абсолютно космічною на той час, та скористатися нею у повному обсязі Панченко не встиг: сервіс заблокував і PayPal-, й eBay-профілі. Проте побачене вікно можливостей вже не давало Володимирові спокою.

У пошуках перших партнерів

Варто зазначити: 5-7 років тому ситуація із eBay та PayPal для українських користувачів не надто відрізнялася від поточної. Акаунти з України мали вкрай обмежену функціональність щодо операцій. Проте Панченко не розгубився. Він написав електронного листа до низки провідних сайтів, котрі займалися комп’ютерними іграми. У листі він розповів про те, що вартість ліцензованих ігор в Україні набагато менша за аналогічні ігри у США чи Великобританії. Йшлося про готовність перепродавати ліцензовані куплені диски. У квартирі Панченка на той час скрізь були суцільні коробки з-під дисків, а посеред цього усього вміщався лише стіл, крісло та комп’ютер — все це навіть було зафіксовано у рекламному відеоролику, аби довести потенційним замовникам, що він не шарлатан і не купує ігри із крадених банківських карток чи продає недійсні коди.

Із 20 магазинів відповіли 2 — з ними Панченко та його компанія співпрацюють і досі. Все це за 4 роки переросло у значний бізнес. Імпульсом до розвитку стала поява онлайн-майданчиків, на яких можна було торгувати як на маркетплейсах. Станом на 2018 рік компанія Панченка стала найбільшим торгівцем іграми — і це був перший бізнес, який успішно розвивався.Володимир починав самотужки. Однак після того, як через недосипання двічі втратив свідомість, зрозумів, що варто масштабуватися. Зараз у компанії працює 50 осіб.

Володимир Панченко, CEO DMarket — про перетворення хобі на транснаціональний бізнес

Від ігор — до скінів та артефактів

Читайте також: DMarket показав свою платформу для ґеймерів

Наступним етапом у розвитку інтересу Панченка до можливостей монетизації операцій у комп’ютерних іграх стала популярність Counter Strike та попит на внутрішньоігрові скіни для персонажів та зброї. Більшість із них не впливали на характеристики гравця, однак мали значний попит. Компанія замислилася над тим, чи можна побудувати «білий» бізнес довкола цього явища. Так виник дочірній проект Skins.Cash. На той момент люди, котрі у компанії відповідали за великі дані та їхню аналітику, забезпечили запуск сервісу для миттєвої купівлі внутрішньоігрових предметів за готівку, яка перераховувалася на банківську картку продавця. За 4 місяці після запуску Skins.Cash стала другим за розміром майданчиком у світі для таких операцій. До цих пір проект успішно розвивається.

Це й призвело до створення DMarket. Панченко з оптимізмом дивиться у майбутнє, якщо говорити про ігрову індустрію. За його прогнозом, кількість грошей, які генерує індустрія комп’ютерних ігор, буде набагато більшою за суму усіх інших розважальних індустрій у грошовому еквіваленті. Він нагадує, що чимало ігор — як GTA V — принесли своїм видавцям значні гроші: видавці Rockstar, які випустили цю гру, отримали близько $5-6 млрд, що майже вп’ятеро більше за бюджет фільму «Аватар».

Додатковим стимулом для розвитку ігрової індустрії є популярність кіберспорту. Панченко прогнозує, що за 10 років кіберспортивні дисципліни будуть №1 видом спорту на планеті Земля. Факти та показники ринку підкреслюють актуальність таких прогнозів. Наприклад, футбольний клуб «Баварія-Мюнхен» вкладає десятки мільйонів євро у свій кіберспортивний підрозділ. Каліфорнійський університет почав виділяти спортивну стипендію кіберспортсменам. Це майбутнє формує значні фінансові та операційні можливості для кіберспорту та ігрової індустрії. Всередині цього рівня попиту команда Панченка будує окремий всесвіт DMarket із аналітичними сервісами, blockchain та великими даними щодо ігор, гравців та операцій із внутрішньоігровими предметами. Подібний інструмент взаємовигідний для усіх.

Володимир Панченко, CEO DMarket — про перетворення хобі на транснаціональний бізнес

Що варто робити, аби ваше хобі стало бізнесом

Що стосується перетворення хобі на бізнес, Панченко наголошує: життєво необхідно бути готовим до ризику та ризикувати багато разів. За його словами, провідні американські венчурні фонди звертають увагу на те, чи мав засновник стартапу попередній досвід провалів та невдалих проектів — і чи зміг винести з них уроки, аби почати подальший рух уперед.

Також Володимир нагадує: побудувати бізнес виключно на «сухих» розрахунках неможливо. Починати слід із побудови бізнесу там, де є інтуїтивне відчуття успішності певної можливості. Прорахувати усі ринки не вийде. Лі Якокка, топ-менеджер Ford та Chrysler, нагадував, що ідеальні рішення завжди будуть запізно — тому Панченко нагадує про те, що розвивати проект слід за MVP-моделлю.

Читайте також: Робота як задоволення — поради українських топ-менеджерів та творчих людей

Для успіху потрібна команда, якої не варто боятися, і в ній мають бути люди, у яких високі компетенції. Засновник та CEO при цьому несе надмірну відповідальність за всі аспекти роботи проекту. Головне — аби усі ці стреси не виливалися на близьких вам людей. Побудова крутого продукту — процес, схожий на політ космічного корабля на захоплення невідомої планети. Усі члени вашої команди мають бачити, що, навіщо і як вни будуть робити під орудою «капітана». Панченко нагадує слова українського футбольного тренера Володимира Лобановського: «Порядок б’є клас». Як тільки ви входите у велику індустрію та ринок — вам потрібні налаштованість усіх процесів, порядок, низка інструкцій та дисципліна в усіх напрямках роботи. Доволі часто керівників стартапів долають сумніви та коливання: але маневрувати у «бою» не варто — лише атака та рух уперед.

В контексті фінансів компанія має витрачати гроші дуже стримано, чітко розуміти, на що, навіщо та кому видаються гроші. Одночасно із цим слід інвестувати у нові формати та складові, які вестимуть до якісного зростання. Важливо також вчасно помічати прихований попит у існуючих аспектах діяльності та товарах — реалізація цих потенційних можливостей і може стати успішним бізнесом.

І як би не було це курйозно, але для успіху вам потрібно стежити за своїм здоров’ям та тим, що ви їсте і як поводитеся із власним організмом. Працювати над стартапом краще здоровим.

А свій виступ Володимир Панченко завершив подякою та оплесками своїм батькам — тим людям, які завжди підтримували його у починаннях _ і нагадав про важливість підтримки з боку рідних.

Share
Написати коментар
loading...