Реклама

До Дня Зоряних Воєн — батько Люка та інші технології Star Wars

4 травня — день, коли шанувальники фантастичної космічної саги Джорджа Лукаса в усьому світі відзначають День Зоряних Воєн (Star Wars Day). А враховуючи, що цього місяця у кінопрокат виходить черговий спін-офф циклу про пригоди молодого Хана Соло в часи до знайомства з Обі-ваном Кенобі, не зайвим буде згадати, якими ж технологіями послуговувалися персонажі у цьому вигаданому всесвіті
Čytaty latynkoju
До Дня Зоряних Воєн — батько Люка та інші технології Star Wars
  1. Головна
  2. Історії
  3. До Дня Зоряних Воєн — батько Люка та інші технології Star Wars
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
4 травня — день, коли шанувальники фантастичної космічної саги Джорджа Лукаса в усьому світі відзначають День Зоряних Воєн (Star Wars Day). А враховуючи, що цього місяця у кінопрокат виходить черговий спін-офф циклу про пригоди молодого Хана Соло в часи до знайомства з Обі-ваном Кенобі, не зайвим буде згадати, якими ж технологіями послуговувалися персонажі у цьому вигаданому всесвіті

    Чому раптом саме 4 травня відзначають День Star Wars?

    День Сили, або День Зоряних Війн — це 4 травня щороку. Пов’язаний вибір цього дня із каламбуром. Прощання лицарів-джедаїв — May the Force be with you («Хай буде з тобою Сила»). Силою вони називають невидиму божественну енергію, котра в залежності від спрямування (на добрі чи погані вчинки) здатна підсилювати властивості та здібності того, хто вміє скеровувати потік Сили. А каламбур полягає у тому, що 4 травня англійською звучить як May the 4th — майже як May the Force.

    І що, є якісь спеціальні ритуали відзначення цього свята?

    Шанувальники фантастичної саги збираються на перегляд кіно чи тематичні вечори. Є навіть традиції щодо костюмованих вечірок. Втім, домогтися офіційних святкувань джедаям поки не вдалося. До речі, під час перепису населення у кількох країнах люди зазначають, що вони джедаї (Світла сторона Сили) чи ситхи (Темна сторона Сили).

    Жарти жартами, але загалом цикл фільмів та книг щодо однієї далекої-далекої Галактики сповнено різними технологіями — деякі з яких вже навіть мають реальні відповідники у сучасному світі (а колись були лише витвором уяви фантастів, що виник у 1970-ті).

    Які ще технології?! Там же одні світлові мечі в кадрі!

    І це — найпоширеніший стереотип щодо циклу «Зоряні Війни». Якщо відкрити спеціальний тематичний розділ Disney, ви будете вражені, наскільки багато усього зустрічається у всіх фільмах та книгах циклу.

    Окрім світлових мечів та бойових кораблів, ви точно упізнаєте іншу технологію, яка фігурує у кадрі в усьому циклі основних фільмів та спін-оффів і пріквелів — мова про голографічний відеозв’язок. Також технологія голограми використовувалася для створення картографічних зображень. Цікаво, але в реальному житті голограма досі не стала розповсюдженим явищем — на відміну від багатьох інши технологій, які передбачили творці «Зоряних Воєн».

    Зоряні карти — високотехнологічні карти, встановлені в світах, які підкорила Нескінченна Імперія. Вказують точне місце розташування Зоряної Кузні.

    Голограма — тривимірна проекція. Підтримує низку пристроїв, що записують, зберігають і передають голограми за допомогою променевого сканування. Таке зображення або негайно передається, або зберігається і згодом відтворюється через голопроектор. До Війни клонів у фільмах ми бачимо одноколірні голограми — а потім з’являються й ті, що підтримують багатоколірну картинку. найвідоміші голограми — ті, що їх передавав та відтворював дроїд R2-D2. Часто голограмами користувалися члени Ради джедаїв за умов, що не могли особисто бути на засіданні ради (добре, що в українських депутатів такого пристрою досі немає — інакше вони би ним точно зловживали). Голограми також часто використовувалися в наукових цілях, для демонстрування мав та підготовці бойових операцій (наприклад, при підготовці битви за Набу, перед битвою біля Ендора та в роботі дроїдів-механіків).

    Ну і зброя — не варто вважати, що крім світлових мечів та бластерів не було більше нічого.

    А в них була вогнепальна зброя?

    Ще й яка! Джордж Лукас та його наступники наділили планетні раси такою кількістю озброєння, що вистачило би на декілька сотень тисяч вояків. Самих лише бластерних пістолетів було декілька видів:

    • Важкий бластерний пістолет
    • Спортивний бластер
    • Легкий автоматичний бластер
    • Автоматичний бластер
    • бластер Джава Боукастер
    • Променева труба

    Все ще малувато зброї? Ну тоді ласкаво просимо до каталогу метального озброєння:

    • Вогнемет
    • Дротикомет та Стріломет
    • Ракетні установки
    • Гранатні мортири
    • Бластерна, протимашинна та протипіхотна артилерія.

    Не до вподоби світлові мечі і хочеться битися чимось більш фізично відчутним? Холодної зброї у всесвіті Star Wars не бракує:

    • Силова піка
    • Вібросокира
    • Віброклинок
    • Кийки для оглушення

    А для тих, хто любить діяти масштабно, — планетарні гармати, генератори захисних щитів, кластерні бомби, ударні ракети і навіть сонцеподрібнювачі та галактичні гармати.

    Стільки усілякої зброї… А як вони лікували поранених?

    Зважаючи на кількість зброї у кожному кадрів та ледь не на кожній сторінці циклу Star Wars, потреба у медицині тут була неабияка. Тут на всі боки летіли голови, ноги, руки та інші частини тіла не лише людей, але й інших рас — та й клонів зокрема. Клонування у цьому фантастичному всесвіті схоже на аналогічні наукомісткі процеси в земній реальності. Це — процес створення клонів, генетично ідентичних або особливим чином змінених копій вихідного організму. Відомими фахівцями з клонування були каміноанці. Одним з найбільш відомих і масштабних проектів стало створення солдат-клонів для Великої армії Республіки незадовго до початку Воєн клонів.

    Лікували усіх постраждалих тут, використовуючи Бакту. Це — хімічна субстанція з желеподібних прозоро-червоних частинок бактерій, змішаних з безбарвною в’язкою рідиною амборі. При використанні для лікування частки бактерій забезпечують затягування ран і швидке відновлення тканини. Шрами при цьому не виникали. Бакта — саме той розчин, у який помістили в одному з фільмів навіть Люка Скайуокера, аби вилікувати його від поранень.

    Проте найпотужнішими цілителями у світі Зоряних Воєн були не люди чи певні раси, а дроїди. Роботизація медицини тут сягнула свого апогею. Медичні дроїди на додачу до вичерпних знань щодо хвороб могли запам’ятовувати інформацію про сотні пацієнтів. За допомогою бази знань і датчиків медичні дроїди могли проаналізувати поранення або симптоми хвороби і автоматично визначити їхею тяжкість, призначити ліки чи віднайти перелік побічних ефектів. Ну й оперували зазвичай теж вони.

    Низка насадок та маніпуляторів були здатні розширювати функціональність подібних дроїдів. Проте найпоширенішим засобом для хірургічного втручання був віброскальпель. Цей медичний інструмент допомагав кріпити відрубані в боях руки та ноги назад до тіла. Важливу роль у протезуванні відігравала синтеплоть та синтешкіра. А для особливо важких випадків (як із Дартом Вейдером) застосовували реплі-протези. Вони відтворювали в точності руки чи ноги, втрачені під час бою на світлових мечах.

    Ще я чув (-ла) щось про гіперпростір, галактичні подорожі та гіпердрайв — це теж зі Star Wars?

    Космічні подорожі заюезпечували кораблі на основі гіпердрайву (або гіперпривіду). З його допомогою зореліт міг перетинати величезні відстані у галактиці зі швидкістю світла (коли в кадрі усі починають щодуху триматися за поручні, а навколо миготять зірки — оце і є рух із гіпердрайвом).

    Гіпердвигуни належать до засадничих технологій у створенні міжпланетних контактів, торгівлі та ведення війну у всесвіті Star Wars. Гіпердвигун складений  в основному із деталей на основі сплаву титану та хрому. Цей сплав робив двигун надзвичайно стійким до впливу навколишнього середовища. За допомогою такого двигуна можна було перетнути галактику діаметром понад 120 тис світлових років лише за кілька годин чи максимум днів.

    На кораблях меншого розміру (наприклад, таких, якими користувалися повстанці) було встановлено подвійні іонні двигуни. Вони давали змогу рухатися на швидкостях до рівня швидкості світла. Найпоширенішою сферою використання таких двигунів були винищувачі Імперії ситхів та Галактичної Імперії. Принцип роботи такого двигуна полягав у прискоренні заряджених частинок до релятивістських швидкостей в електромагнітному полі із подальшим їхнім випуском. При цьому частинки можна було випускати практично в будь-якому напрямку. Це робило кораблі, що використовують подібний двигун, вкрай маневреними. Відсутність рухомих і високотемпературних складових робила такі двигуни надійними та невибагливими.

    А що із будівництвом та колонізацією планет?

    Творці всесвіту Star Wars ще задовго до Ілона Маска«Бог у машині» — 7 культурних символів, які Ілон Маск використав для Falcon Heavy представили концепцію того, як можна робити інші планети придатними для життя. Планети, які колоністи чи армії виявляли і хотіли зробити придатними для проживання, піддавали тераформуванню.  Так називався процес перетворення раніше безлюдних планет на такі, де могли проживати певні космічні раси з Галактики. Раката за часів Нескінченної Імперії були першою відомою цивілізацією, яка розробила технологію тераформування. Вони використовували для цих завдань відповідні наземні та повітряні машини.

    Аби все, що їздило, бігало та літало і було штучного походження, зберігало високий рівень надійності, на майже усіх планетах у Star Wars використовували дюрасталь. Навіть дуже тонкий лист дюрасталі був здатний протистояти аномальній спеці, низьким температурам чи високим навантаженням. Завдяки цим особливостям дюрасталь тут використовували від плавильних печей до будівництва космічних кораблів та «човників». Єдиним серйозним недоліком сплаву було те, що він міг іржавіти. До речі, обладунки Дарта Вейдера майже повністю складалися з дюрасталі.

    Для броні раси Зоряних Воєн також користувалися кваданієвою сталлю. Саме з цього матеріалу складалася поверхня першої та другої «Зірок Смерті» — велетенських бойових кораблів Дарта Вейдера.

    Хочу дізнатися більше про всі ці штуки, де про це можна почитати?

    Взагалі якщо ви маєте намір «фанатствувати» по-справжньому, радимо звернутися до «Вукіпедії» — це як Вікіпедія, тільки не про реальний світ, а про вигаданий, і там можна дізнатися усе щодо Star Wars, персонажів, технологій, книг, фільмів, сужетних ліній та особливостей цієї майже безкінечної історії, яку колись започаткував Джордж Лукас.

    Фільми і книжки це добре, але ж все це вигадки!

    «Зоряні Війни» —феномен поп-культури одразу двох століть, однак цікавий цей цикл фільмів та книжок не лише своєю атрибутикою, запозиченнями сюжетних ліній із Біблії чи морально-етичними дилемами, які постають перед головними героями.

    Основна цінність для людини, далекої від ґік-субкультур — це влучне прогнозування технологій майбутнього. Перші фільми циклу були зняті у 1970-х — 1980-х, але показані у них «фантастичні» технології були реалізовані наприкінці 1990-х не на екрані, а у реальному житті.

    Голограма для зв’язку — ще три роки тому продемонстрована австрійськими науковцями з TriLite Technologies. Вони використали величезний екран для створення тривимірного зображення на основі лазерного променя. Портативна голограма? Не проблема. Японці з Toshiba показували декілька років тому HD-екрани. котрі для перегляду голографічних об’ємних зображень не потребують додаткових окулярів.

    Зброя на основі світлових променів — 2013-й став першим роком із експериментів зі світловими технологіями, а деякі ентузіасти навіть відтворили копії мечів на основі переобладнання побутових чи медичних лазерів.

    Лазерні гармати та бластерна зброя — теж вже знайшла своє втілення, але не на фантастичному Татуїні, а у цілком реальному Ізраїлі. Ізраїльтяни з Rafael Advanced Defense Systems створили «Залізний промінь» — проте він нічого спільного із мечами не має. Цей комплекс протиповітряної оборони застосовує лазери для того, аби збивати ракети. Китйці теж експериментували і досі експериментують із розробками збивання літальних апаратів — проте замахнулися вони не на ракети, а на безпілотники

    Дрони, які їздять / ходять / літають за власником — теж вже не надбання кіносаги про джедаїв, ситхів та різні дивовижні раси й племена на планетах Далекої Галактики. Військові та цивільні в усіх куточках світу активно користуються квадро-, секста- та гексакоптерами для відеозйомки, моніторингу, пошуку точок на місцевості чи переправлення вантажів і технологій.

    Костюм Дарта Вейдера — по суті, велетенський екзоскелет. Бачили розробки американської агенції DARPA? Там роботизовані екзоскелети та костюми використовують вже не перший рік. Бойовий екзоскелет TALOS — одна із найвідоміших подібних розробок.

    Штучні тканини та біопротези — теж більше не є надбанням виключно фантастів. 3D-друк значно просунувся вперед — і дав змогу друкувати тканини, судини, хрящі, протези, сумісні із живою тканиною. Синтетична шкіра із системою електродів та сенсорів навчилася «відчувати» холод та тепло. у Токіо ще декілька років тому показали, як біодрук здатен забезпечити хірургів-трансплантологів кістками, шкірою та суглобами для операцій.

    Синтетичні матеріали, міцніші за сталь — теж показані вперше у «Зоряних Війнах», але втілені лише за 40 років. Синтетичний шовк, утворений на основі павутиння із домішками, та сталеві сплави, створені у Південній Кореї в середині «десятих» років XXI століття — лише перші «ластівки» на шляху до серійного виробництва та використання подібних матеріалів. Можливо, Сила і справді в усьому — просто на відміну від джедаїв, нам доведеться навчитися використовувати її не лише за допомогою думки, але й із використанням технологічних рішень та засобів.

    А для тих, хто хоче знову поринути у світ пригод герохв Зоряних Війн, нагадування: вже у травні ми побачимо спін-офф про пригоди капітана Соло:

    Share
    Написати коментар
    loading...