Реклама

Скільки в Україні IT-підприємців та розробників?

Вихід IT «з тіні» стане можливим тоді, коли між теоретичною кількістю підприємців у цьому секторі та реальною буде знак рівності. Редакція DOU.UA спробувала підрахувати, скільки фізичних осіб-підприємців (ФОП) в Україні зайняті саме у IT-сфері. На часі дізнатися, що вийшло
Čytaty latynkoju
Скільки в Україні IT-підприємців та розробників?
  1. Головна
  2. Історії
  3. Скільки в Україні IT-підприємців та розробників?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Вихід IT «з тіні» стане можливим тоді, коли між теоретичною кількістю підприємців у цьому секторі та реальною буде знак рівності. Редакція DOU.UA спробувала підрахувати, скільки фізичних осіб-підприємців (ФОП) в Україні зайняті саме у IT-сфері. На часі дізнатися, що вийшло

    Скільки «айтішників» працюють в Україні як офіційно зареєстровані ФОПи?

    В Україні — 125 тис ФОПів-айтішників, якщо спиратися на відкриті дані реєстру фізичних осіб-підприємців. Найпопулярніший КВЕД серед них — «Комп’ютерне програмування», який вказали основним 82 тис осіб. Також популярними є  КВЕДи «Консультування з питань інформатизації» (21 тис осіб) та «Оброблення даних» (15 тис осіб).

    На діаграмі, представленій редакцією DOU, не враховані наступні КВЕДи:

    • 58.21 Видання комп’ютерних ігор (653 ФОП),
    • 58.29 Видання іншого програмного забезпечення (2505 ФОП)

    Загальна кількість IT-ФОПів майже збігається з підсумковим розрахунком ринку праці, який у DOU зробила наприкінці 2017 року, — тоді нарахували 129 тис ІТ-спеціалістів. Також цього року в анкеті про портрет ІТ-спеціаліста (опитування, яке регулярно проводить DOU.UA — прим.ред.) 67% респондентів написали, що вони співпрацюють з компаніями як ФОП. Тож якщо припустити, що 82 тис осіб з КВЕДом «Комп’ютерне програмування» — це і є ті 67% ФОПів, вийде 123 тис спеціалістів.

    Лідерство мають Київ та Київська область — 29%. Наступні в рейтингу за кількістю IT-фахівців — Харківська (14%) та Львівська (10%) області.

    Як розподілено ФОПів в IT між областями України?

    У розрізі окремих регіонів України на першому місці перебуває Київ та область, далі у «трійці» — Харківщина та Львівщина.

    Яка гендерна динаміка?

    2017 року за даними «Портрета ІТ-спеціаліста»DOU.ua представив портрет українського ІТ-фахівця (рейтингу від DOU.UA) частка жінок у цій сфері складала 20%. За даними Мін’юсту цей показник трохи більший і становить 24%. У більших містах, де загалом більше програмістів, частка жінок більша, ніж у малих, кажуть автори дослідження.

    Як змінювалася чисельність ФОП в IT-сфері із 2016 по 2018 роки?

    Число програмістів, за словами авторів дослідження, — величина, яка стабільно зростає. Дані про кількість зареєстрованих ФОПів вперше стали доступними у квітні 2016 року. Відтоді кількість програмістів значно зросла — з’явилося понад 30 тис нових зареєстрованих IT-спеціалістів.

    Цю ситуацію автори дослідження називають нетиповою для українських ФОПів. Якщо кількість IT-підприємців та розробників за період публікації даних збільшилася на 33 тис, або ж на 37%, — то загалом число зареєстрованих ФОПів скоротилося на 186 тис (10%).

    Чи багато ФОПів у сфері IT закрилися?

    Закриття ФОПів, яке пов’язували із збільшенням мінімальної заробітної плати та, відповідно, мінімального ЄСВ, торкнулося також IT-фахівців. Але в подальші місяці цей спад кількості був швидко компенсований новим зростанням. Тому значного темпу закриття не спостерігається.

    Як проводили це дослідження?

    За твердження DOU.UA, для дослідження вони використали Реєстр юридичних осіб та фізичних осіб підприємців. Аналітик знайшов у реєстрі ФОПів записи із дійсною реєстрацією, в яких основним видом діяльності був вказаний один із таких кодів ведення економічної діяльності (КВЕД):

    • 62.01 Комп’ютерне програмування
    • 62.02 Консультування з питань інформатизації
    • 62.03 Діяльність із керування комп’ютерним устаткованням
    • 62.09 Інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп’ютерних систем
    • 63.11 Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов’язана з ними діяльність

    Також автори дослідження визнають, що не могли врахувати тих IT-фахівців, які працюють не за основним КВЕДом. Також у дослідження — з об’єктивних причин — не потрапили ті, хто працює в «сірій» / «чорній» формі (тобто не як ФОП).

    Регіональний розподіл теж було проведено на основі офіційної адреси державної реєстрації. Прив’язку отриманих даних до міст було проведено на основі поштового індексу з адреси.

    На момент розрахунків найновішою версією реєстру була версія від 12 квітня 2018 року. Дані про населення областей та міст взяті з сайту ukrcensus.gov.ua станом на грудень 2017. Також у DOU зазначили, що оскільки інформації про дату реєстрації конкретного ФОП немає, тому за основу для розрахунків динаміки бралася дата оприлюднення кожної версії реєстру.

    Share
    Написати коментар
    loading...