Реклама

Як зміни в електронних закупівлях в Україні здатні створити можливості для бізнесу

Проблеми з допороговими закупівлями, перспективи електронного управління бізнесом, ефективні способи боротьби з шахрайством у держзакупівлях – найгарячіші теми обговорювалися на VI Всеукраїнському Zakupki Forum, який 25 квітня пройшов у форматі онлайн-трансляції на всю Україну
Čytaty latynkoju
Як зміни в електронних закупівлях в Україні здатні створити можливості для бізнесу
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як зміни в електронних закупівлях в Україні здатні створити можливості для бізнесу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Проблеми з допороговими закупівлями, перспективи електронного управління бізнесом, ефективні способи боротьби з шахрайством у держзакупівлях – найгарячіші теми обговорювалися на VI Всеукраїнському Zakupki Forum, який 25 квітня пройшов у форматі онлайн-трансляції на всю Україну

Zakupki Forum організатори називають наймасштабнішим заходом в Україні про державні й комерційні закупівлі, де представники бізнесу і держави обмінюються досвідом і обговорюють перспективи розвитку ринку. Організовувала вже вшосте цю подію команда Zakupki.Prom.ua. Це – майданчик-учасник системи публічних електронних закупівель ProZorro, системи електронних державних торгів «ProZorro.Продажі» та відкритої системи комерційних торгів RIALTO.

Платформа є B2B/B2G-проектом групи EVO. За допомогою Zakupki.Prom.ua державні органи і держпідприємства, а також комерційні компанії оголошують свої тендери і аукціони, а представники бізнесу та фізособи подають пропозиції і беруть участь у торгах. На часі дізнатися про теми, які обговорювалися під час цьогорічного форуму в онлайн-форматі.

Знизити розмір допорогових закупівель — ключ на шляху до подолання «вузьких місць»

На цю мить головною перешкодою для участі малого і середнього бізнесу в держзакупівлях є той факт, що допорогові закупівлі (тендери з бюджетом до 200 тис грн, також відомі учасникам ринку як «допороги») не обов’язково проходять через систему електронних закупівель. Подібну «лазівку» в законі активно використовують самі державні органи, які часто ділять великі закупівлі на менші, перетворюючи їх на «допороги».

Читайте також: Майбутнє закупівель обговорять на Forum Zakupki в онлайн-форматі

За словами організаторів, менше 1/4 таких закупівель пройшли відкрито, з конкуренцією і прозорим вибором переможця. В інших випадках замовники скористалися своїм правом просто завантажити в систему звіти з інформацією, що, за скільки й у кого вони купили. Тільки у 2017 році було укладено таких прямих договорів на суму понад 90 млрд грн. Як твердять організатори та учасники, по суті це — 90 млрд грн, які «сховані» у тіньовому секторі. За підсумками I кварталу 2018 року за такою ж схемою вже укладено договорів на 18 млрд грн.

Як зміни в електронних закупівлях в Україні здатні створити можливості для бізнесу

Подібна ситуація серйозно гальмує участь малого і середнього бізнесу в державних тендерах. Суть проблеми — у тому, що підприємці дізнаються про закупівлю на доступну для їхніх оборотів суму лише після її завершення (тобто зі звіту про неї). Саме тому готуються зміни до законодавства, які знизять поріг обов’язковості при участі в електронних торгах на платформі ProZorro до 50 тис грн. Це дасть можливість невеликим компаніям і приватним підприємцям заробляти на державних тендерах.

Нова регламентація стане серйозною перешкодою на шляху недобросовісних замовників: проведені за всіма правилами торги можна буде бачити в системі й за потреби оскаржити в компетентних органах.

Законопроект, на який чекає малий та середній бізнес в Україні

Читайте також: ProZorro зекономила майже 30 млрд грн для бюджету

«За 2 роки роботи електронної системи ми вже знаємо її сильні сторони й розуміємо, які норми законодавства потребують удосконалення. Зміни, запропоновані в законопроекті 8265, посилять ефект від використання ProZorro.

По-перше, передбачено вдосконалення механізму оскарження. Запропоновано ввести диференційований підхід до встановлення вартості за подачу скарги й оплату через електронну систему. По-друге, для учасників передбачена можливість виправлення помилок в поданих у тендер пропозиціях. По-третє, законопроект пропонує зменшити суму допорогових закупівель, що дасть змогу проводити навіть порівняно невеликі закупівлі на конкурентній основі», — поділилася основними моментами щодо реформи законодавчої та організаційної Лілія Лахтіонова, директорка департаменту регулювання державних закупівель Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Як зміни в електронних закупівлях в Україні здатні створити можливості для бізнесу

Як на це впливає електронний уряд

Одночасно із законодавчими змінами команда департаменту регулювання державних закупівель Мінекономіки і державного підприємства ProZorro активно розвиває різні електронні інструменти:

  • рамкові закупівлі,
  • електронні каталоги,
  • централізовані закупівлі.

Разом із цим триває робота над інтеграцією електронної системи з реєстром лікарських засобів, Державною казначейською службою України та Державною фіскальною службою.

«Від українського бізнесу дуже часто можна почути звернення до держави: “Не чіпайте нас, створіть тільки умови для роботи”. Один із ключових напрямів нашої діяльності й полягає у створенні таких умов. Ми вводимо електронні сервіси, які дають змогу громадянам і бізнесу отримувати державні послуги дистанційно, без візитів у «кабінети». Чим менше контактів з чиновниками, тим простішими і прозорішими стають умови ведення бізнесу», – наголосив під час свого виступу Валерій Бакал, заступник голови Державного агентства з питань електронного урядування України.

Як зміни в електронних закупівлях в Україні здатні створити можливості для бізнесу

Як покарати за махінації

ProZorro – не гарантія того, що нечесний закупівельник не спробує обійти систему, наголосили учасники дискусії. Головна перевага прозорості нової системи держзакупівель — спроби ввести в оману можна відстежити. І зараз Державна аудиторська служба України (ДАСУ) опрацьовує функціональні можливості кабінету ДАСУ в електронній системі ProZorro, проводить роботу над визначенням ризик-індикаторів. Усе це допоможе ефективно моніторити закупівлі та виявляти несумлінних замовників.

Найбільш поширеним зловживанням сьогодні є дискримінація в закупівлях. Йдеться про ситуації, коли тендер прописується спеціально під конкретного постачальника чи організатор дискваліфікує інших учасників на користь «свого».

Читайте також: ProZorro запустить індикатори боротьби з сумнівними тендерами

«Якщо учасник вважає, що є порушення – він повинен боротися за свої права і не опускати руки. В першу чергу, потрібно звернутися до організатора тендера з вимогою зробити умови тендерних торгів рівними для всіх. Якщо ж той не реагує – подавайте скаргу. Так само оскаржуйте й результат закупівлі, якщо ви бачите, що він несправедливий. Важливо тільки проконтролювати, щоби ваша скарга була оформлена відповідно до встановлених вимог. І обов’язково пишіть про всі порушення на моніторинговий портал DoZorro», – зазначила Оксана Ферчук, керівник торгового майданчика Zakupki.Prom.ua.

Зараз активістам DoZorro вдається відновлювати справедливість у 40% торгів, проведених із порушеннями. Важливо, щоби кожен бізнесмен, зіткнувшись із дискримінацією в закупівлях, повідомляв про це. Максимальна кількість відгуків про тендери допоможе бізнесу оцінити, в закупівлі якого організатора можна йти без побоювань, а де треба бути готовим відстоювати свої права. І, можливо, для початку менш досвідченим постачальникам від «ризикованих» тендерів варто утриматися, набираючись досвіду в однозначно якісних закупівлях, зазначили учасники розмови.

Share
Написати коментар
loading...