Реклама

De jure: про юридичні чат-боти і вартість візиту до лікаря

Про чат-боти українських розробників, які допомагають із юридичними питаннями, тариф за обслуговування пацієнта у 2018 році й інші законодавчі нововведення цього тижня — у нашій щотижневій добірці новин
Čytaty latynkoju
De jure: про юридичні чат-боти і вартість візиту до лікаря
  1. Головна
  2. Історії
  3. De jure: про юридичні чат-боти і вартість візиту до лікаря
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Про чат-боти українських розробників, які допомагають із юридичними питаннями, тариф за обслуговування пацієнта у 2018 році й інші законодавчі нововведення цього тижня — у нашій щотижневій добірці новин

У попередній добірці De jure ми розповідалиDe jure: суд YouScore, розслідування Нацполіцією кіберзлочинів та інші правові новини про резонансний суд між YouScore та державним підприємством «Національні інформаційні системи» і спільні розслідування кіберзлочинів Нацполіцією та оператором lifecell. Як українські чат-боти допомагають із юридичними питаннями та скільки тепер коштує візит до лікаря — дізнавайтеся з традиційної добірки четверга.

Український PatentBot розпочав реєстрацію торгових марок в ЄС

Український чат-бот PatentBot — реєстратор торгових марок через Facebook Messenger — вийшов за рамки України. Тепер з його допомогою українці можуть зареєструвати ТМ у 28 країнах Євросоюзу.

Як працює український чат-бот

Щоб зареєструвати торгову марку, необхідно зайти в месенджер Facebook, відповісти на кілька питань протягом 5-7 хвилин і оплатити замовлення. Вартість реєстрації складе €249, не враховуючи державне мито. За словами керуючого директора PatentBot Валентина Пивоварова, це в 4 рази дешевше аналогічної послуги, пропонованої живим фахівцем в ЄС на сьогодні.

Обсяг ринку реєстрації ТМ в Євросоюзі, за даними команди, становить 135 тис реєстрацій в рік. Головні конкуренти PatentBot в ЄС, як і в інших куточках світу, — патентні повірені, які працюють за класичною схемою і пропонують послуги набагато дорожче і затратні за часом. Також є AlbertBot в Австрії. Але він займається розробкою конкретної патентної компанії. На відміну від українського продуктуУкраїнський PatentBot розпочав реєстрацію торгових марок в ЄС, австрійський бот просто виконує роль якісного customer success service.

Opendatabot склав список задач для держорганів

Opendatabot запустив проект, у якому зібрав всі вимоги до відкритих даних державних органів.

Для чого це потрібно

Завдання проекту — зробити відкриті дані більш зручними у користуванні та відкрити нові реєстри, які мають велике суспільне значення.

Перший державний орган, діяльність якого була розібрана, — Державна фіскальна служба. Oрendatabot відзначив такі основні проблеми, як відсутність ідентифікатора для компаній, а також деяких реєстрів у форматі відкритих даних, нерегулярне оновлення реєстрів.

Зі свого боку в ДФС наголошують, що зараз вони є одними з лідером по роботі з відкритими даними за підрахунками Текстів, а також виконують в повній мірі постанову КМУ №835 про відкриті дані.

Окрім власне вимог, на сторінці можна ознайомитися з текстом листування між Opendatabot та державним органом.

Ми вважаємо, що наші переговори з державними органами мають носити публічний характер. Це єдина можливість зробити цей процес прозорим.

Олексій Іванкін, засновник Opendatabot

Opendatabot має намір зробити аналіз і по інших державних органах. На черзі — Міністерство внутрішніх справ.

Український юридичний сервіс автоматизовує документи

Український юридичний сервіс «Дім юриста» планує автоматизувати 1500 юридичних документів до кінця 2018 року. Документи не тільки не потрібно буде складати самостійно — тепер зникне необхідність навіть редагувати їх в текстовому редакторі Word.

Як і навіщо відбуватиметься автоматизація

Розробники та натхненники ідеї планують автоматизуватиУкраїнський юридичний сервіс автоматизовує документи 1,5 тис юридичних документів. Це робиться для того, щоб кожен юрист, підприємець та власник малого бізнесу міг скласти саме ті документи, які йому потрібні.

Це працює так: користувач обирає потрібний йому документ прямо на сайті, натискає на кнопку «Скачати», а потім на кнопку «Скласти». Користувачу пропонується для роботи нова робоча панель, де знаходиться лише одне поле для вводу відповідей та передперегляд готового документу. Потрібно лише давати відповіді на запитання, а система буде готувати документ (в нашому випадку договір) самостійно.

У січні-лютому 2018 р. Україна експортувала товарів на $7,4 млрд

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України повідомляє, що у січні-лютому 2018 р. експорт товарів з України збільшився у порівнянні з аналогічним періодом 2017 р. Так, загальна сума склала $7,4 млрд, що на 17,9% (або на $1,1 млрд) більше, ніж минулорічні показники.

Що саме експортували найбільше

Традиційно основними групами товарів українського експорту за підсумками стали: продукція АПК та харчової промисловості — 37,6%, металургійного комплексу — 26,8%, машинобудування — 11,4%, мінеральні продукти — 9%, хімічна промисловість — 5,1%, деревинна та паперова маса — 4,2%, різні промислові товари — 3,2%, продукція легкої промисловості — 2,7%.

Зростання обсягів експорту відбулось за всіма основними групами товарів у порівнянні із аналогічним періодом 2017 р. Так, експорт продукції АПК та харчової промисловості зріс на 3,4%, металургійного комплексу на 28,2%, машинобудування — 27,9%, мінеральні продукти — 15%, хімічна промисловість — 35,3%, деревинна та паперова маса — 49,6%, різні промислові товари — 53,9%, продукція легкої промисловості — 24,5%.

Серед основних торговельних партнерів України в експорті товарів у січні-лютому 2018-го наступні країни: ЄС — 45,1% від загального обсягу експорту, Російська Федерація — 7,3%, Туреччина — 6,6%, Індія — 5,2%, Єгипет — 4,5%, Білорусь — 2,8% та інші.

Уряд закріпив базовий тариф за обслуговування пацієнта у 2018 році

Уряд визначив скільки заклади отримають за обслуговування пацієнтів у другій половині 2018 року.

Постановою Кабміну закріплений базовий тариф за обслуговування пацієнта у 2018 році — 370 гривень за людину на рік. Мова йде про прямі оплати від НСЗУ, які отримає медзаклад за кожного пацієнта, який підписав з ним декларацію.

Крім того, визначені коригувальні вікові коефіцієнти:

  • від 0 до 5 років — 4;
  • від 6 до 17 років — 2,2;
  • від 18 до 39 років — 1;
  • від 40 до 64 років — 1,2;
  • понад 65 років — 2.

Тепер керівники закладів мають усі інструменти, щоб обрахувати, який дохід вони зможуть отримати з липня, та спланувати, скільки пацієнтів вони можуть залучити.

Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров’я

У Telegram з'явився чат-бот для миттєвого пошуку статті закону

Чат-бот миттєво знаходить потрібну статтю

У месенджері Telegram з’явився бот від ipLex Group, який знає всі закони України. Чат-бот стане в нагоді для миттєвого пошуку статті будь-якого кодексу України в актуальній редакції.

Як скористатися послугами юридичного чат-бота

Спочатку потрібно підписатися на бота @ipLexbot. І вже потім ви задаєте лише номер статті та слова з назви кодексу. Наприклад, якщо вас цікавить Цивільний кодекс України, введіть «23 цк». Якщо потрібна стаття з Кримінального кодексу — «175 кк».

З @ipLexbot ви зможете миттєво знайти необхідну статтю, процитувати норму права та аргументувати свою позицію в суді, при розмові з поліцією, конторолюючими органими чи просто при підготовці юридичних матеріалів.

Такими були ключові юридичні новини цього тижня. До зустрічі за 7 днів у наступній добірці De jure!

Share
Написати коментар
loading...