Реклама

Біогаз на звалищах, нові сонячні станції, інвестиції ЄС — новини «зеленої» енергетики в країні за тиждень

Чи підлягає ліцензуванню діяльність електрозарядних станцій для електрокарів, що дає нова кредитна програма Ощадбанку «Зелена енергія» — знайомимо вас і останніми новинами в галузі альтернативної енергетики
Čytaty latynkoju
Біогаз на звалищах, нові сонячні станції, інвестиції ЄС — новини «зеленої» енергетики в країні за тиждень
  1. Головна
  2. Історії
  3. Біогаз на звалищах, нові сонячні станції, інвестиції ЄС — новини «зеленої» енергетики в країні за тиждень
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Чи підлягає ліцензуванню діяльність електрозарядних станцій для електрокарів, що дає нова кредитна програма Ощадбанку «Зелена енергія» — знайомимо вас і останніми новинами в галузі альтернативної енергетики

Про перспективи напрямку та події, пов’язані з відновлюваними джерелами енергії, читайте в нашій п’ятничній добірці.

Ощадбанк почав кредитувати «зелену» енергетику

Тепер, щоби виробляти енергію від вітру, сонця та води, можна отримати кредит від Ощадбанку на встановлення сонячних електростанцій, сонячних панелей, сонячних батарей, теплових насосів, вітрових станцій та генераторів. А також матеріали та обладнання до них. Банк запустив  нову кредитну програму для фізичних осіб «Зелена енергія».

Як зазначив заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн, очікують на значний попит, адже Україна вже має значні здобутки у сфері альтернативної енергетики. Зокрема, з 2015 року «зелений» тариф прив’язано до євро, завдяки чому домогосподарства можуть продавати надлишок виробленої електроенергії і повертати вкладені у проект кошти без урахування інфляції.

На Запоріжжі на місці сміттєзвалища побудували сонячну електростанцію

У селищі міського типу Веселе, Веселівського району Запорізької області вже другий місяць працює нова сонячна електростанція потужністю 16МВт. «СЕС Солар Парк Веселе» з’явився на місці величезного закинутого ще з 1991 року звалища на околиці селища. Інвестори вклали в проект 16 млн євро, в тому числі — 10,5 млн банківської позики. Посприяла залученню інвестора територіальна громада району.

Як розповів виданню 061.ua гендиректор ТОВ «Солар Парк Підгородне» Юрій Гордєєв, в територіальній громаді інвестору пообіцяли сприяння в вирішенні необхідних бюрократичних питань та допомогу у підготовці земельної ділянки. За словами Юрія Гордеєва, вироблення електроенергії трохи більше, якщо порівнювати з СЕС в Підгороднє Дніпропетровської області. Це пов’язано з тим, що Веселе знаходиться географічно південніше. При діючому «зелений» тариф інвестиції окупляться через 5-5,5 років.

Що таке «СЕС Солар Парк Веселе»

Це — станція зі стаціонарною установкою сонячних панелей. Тобто панель не рухається, як соняшник, за сонцем протягом дня, а залишається в одному положенні. За таким принципом, пояснює 061.ua фахівець, працює більшість СЕС України. Хоча ще інший дорожчий проект інвестора — станція «Солар Парк Підгородне» — повністю обладнана трекерною системою панелей, які рухаються за сонцем.

В Одеській області збудують вітропарк потужністю 100 МВт

На території Лиманського району восени планують розмістити 26 вітрових турбін, які вироблятимуть 100 МВт. Вони будуть розташовані між селами Візирка та Любопіль.

Проект взялася реалізовувати компанія Ukraine Power Resources. Її представники вже зустрілися з лідерами громад і сіл, які розташовані навколо території, де планується будівництво  вітрогенераторів. За словами генерального директора «Ukraine Power Resources» Пітер Гіша, на першому етапі реалізації проекту буде залучено 140 млн євро інвестицій. Якщо все буде йти за планом, у жовтні 2018 року компанія отримає дозвіл на будівництво і одразу його почне.

«Ми обрали Одеську область тому, що вона має чудові природні вітрові ресурси. Наш підхід полягає у тому, щоб працювати з місцевим населенням і приносити інвестиції до місцевих громад. Наразі ми обираємо виробника турбін, ведемо переговори з інвесторами, які можуть надати фінансування», — розповів Пітер Гіш.

Впроваджуючи вітроенергетичний проект на території Лиманського району, компанія планує додатково сплачувати 1 тис євро за 1 МВт встановленої потужності за кожен рік експлуатації своїх об’єктів вітроенергетики. Кошти надходитимуть у місцеві громади.

Станціям не потрібна ліцензія на зарядку електрокарів — НКРЕКП

Надання послуг із зарядки електромобілів на електрозарядних станціях не вимагає ліцензування. Про це повідомили в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП):

  • Відповідно до ст.7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», діяльність у сфері електроенергетики ліцензується з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про ринок електричної енергії».
  • «Згідно із ст.8 Закону, господарська діяльність з виробництва, передачі, розподілу електричної енергії, постачання електричної енергії споживачу, торговельна діяльність, здійснення функцій оператора ринку і гарантованого покупця здійснюється на ринку електричної енергії за умови отримання відповідної ліцензії, яка видається НКРЕКП. При цьому поставки електроенергії — це продаж, включаючи перепродаж, електричної енергії, а споживач — фізична особа, в тому числі фізична особа – підприємець, або юридична особа, яка купує електроенергію для власного споживання (ст.1 Закону)
  • На сьогодні взаємини, що виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електроенергії і споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії), регулюються Правилами користування електричною енергією (ПКЕЕ), затверджених постановою НКРЕ від 31.07.1996 №28 (зі змінами).

Як пояснили в комісії, згідно з пунктом 5.4 ПКЕЕ, для укладення договору про постачання електричної енергії споживач, має, зокрема, надати відповідної організації копію документа, яким визначено право власності чи користування на об’єкт (приміщення), або копію документа, що підтверджує право власності або користування на земельну ділянку (в разі відсутності на відповідній земельній ділянці об’єкта).

«Отже, виходячи з положень ПКЕЕ, власник (користувач) об’єкта (приміщення) або земельної ділянки, де встановлено електрозарядні станції, є споживачем електричної енергії. Таким чином, електрична енергія на електрозарядних станціях використовується для надання послуг із зарядки акумуляторів електромобілів, отже, така діяльність не підлягає ліцензуванню», — резюмували  в комісії.

В Києві пройшла міжнародна виставка SOLAR Ukraine 2018

Протягом останніх трьох днів в ВЦ «КиївЕкспоПлаза» можна було подивитися на представлені інновації в галузі сонячної генерації. Це сонячні фотоелементи та модулі, інвертори. А також системи зберігання сонячної енергії, системи моніторингу, вимірювання та керування. Сонячні прилади, PV-компоненти та, звичайно ж, сонячні електростанції. Усього 35 компаній з України, Китаю, Росії, Чехії презентували свої розробки в сфері сонячної енергетики. Це — перша міжнародна виставка, присвячена генерації та використанню сонячної енергії в Україні.

ЄС виділив 50 млн євро для Фонду енергоефективності

Фінансову угоду на 50 млн євро для наповнення та запуску діяльності Фонду енергоефективності України підписали 18 квітня 2018 року Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко та голова Групи підтримки України в Європейській Комісії Петер Вагнер.

Зазначається, що ця угода покликана сприяти енергозбереженню та зменшенню викидів парникових газів в Україні. Крім цього ЄС, разом з Німеччиною, підтримуватиме діяльність Фонду енергоефективності з надання грантів на інновації із підвищення енергоефективності багатоповерхових будинків по всій Україні.

«До кінця цього року ми маємо не тільки запустити Фонд енергоефективності, який надасть населенню ефективний фінансовий механізм термомодернізації житлових будинків, але й прийняти всі необхідні підзаконні акти, щоб у 2019 році Фонд запрацював на «повну швидкість», — наголосив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що допомога ЄС Фонду в 50 млн євро — не разова. Передбачена п’ятирічна підтримка ЄС програмами Фонду. Наступного року ЄС може надати ще 50 млн євро.

На міському звалищі Кривого Рогу пробурили 50 свердловин для видобутку біогазу

Енергогенеруючу установку на біогазі встановили на сміттєвому полігоні шахти «Валявко». Як повідомив директор ТОВ «Екоспецтранс» Леонід Ліщук, на рівні міста було прийнято рішення про будівництво на сміттєвих полігонах спеціальних установок, які працюють на газі, що виділяється в результаті гниття складованого сміття.

Цей полігонний газ — відмінне паливо для вироблення електроенергії. Перша така установка працює на сміттєвому полігоні біля шахти Валявка. Тут пробурено 50 свердловин. Таким чином, з полігонного газу біоустановка виробляє до 400 мегават щомісяця. Отримана електроенергія перенаправляється в міську електромережу.

Леонід Ліщук , директор ТОВ «Екоспецтранс»

Досвід вироблення зеленої енергії буде продовжений. Уже зараз буряться свердловини на сміттєвому полігоні в районі шахти «Батьківщина». Тут буде працювати аналогічна біоустановка виробничою потужністю до 600 МВт щомісяця.

Нагадаємо, раніше ми публікували дослідження ринку вітроенергетикиЩо варто знати про вітрові електростанції України в Україні станом на кінець 2017 року — та перелік основних вітряних електростанцій.

Share
Написати коментар
loading...