Реклама

Скільки обшуків бізнесу відбувається в Україні й чому показник у 118 тис — це фейк

«Лідери суспільної думки» в українському Facebook вкотре підводять і поширюють фейк про 118 тис обшуків бізнесу в Україні за 2017 рік. Завдяки команді OpenDatabot ми можемо з'ясувати, скільки компаній та підприємств насправді обшукали минулоріч
Čytaty latynkoju
Скільки обшуків бізнесу відбувається в Україні й чому показник у 118 тис — це фейк
  1. Головна
  2. Історії
  3. Скільки обшуків бізнесу відбувається в Україні й чому показник у 118 тис — це фейк
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
«Лідери суспільної думки» в українському Facebook вкотре підводять і поширюють фейк про 118 тис обшуків бізнесу в Україні за 2017 рік. Завдяки команді OpenDatabot ми можемо з'ясувати, скільки компаній та підприємств насправді обшукали минулоріч

    Низка ЗМІ та блоґерів без перевірки поширили інформацію про начебто 118 тис обшуків бізнесу в Україні за 2017 рік. «Зрадофільство» добре збирає кліки і «продає» трафік — але не відповідає реаліям. Що насправді відбувається з постановами на обшук — відповідь на це можуть дати відкриті дані.

    Одним рядком — скільки насправді ухвал про обшуки видано у 2017-му?

    250 ухвал про обшуки за 2017 рік було опублікувано в судовому реєстрі, свідчить аналіз відкритих даних від команди OpenDatabot. Подробиці — нижче.

    Звідки у ЗМІ взялася цифра про 118 тис?

    В середині березня 2018 року «Судово-юридична газета» опублікувала статтю, де були озвучені дані щодо кількості ухвал про обшуки в Україні. З цієї статті начебто випливає, що з 2012 року кількість обшуків зросла у 45 разів — і в 2017 році вже було проведено 118 884 обшуків. Проте насправді відкриті дані із судових реєстрів не містять такої інформації — але верифікацією жоден блоґер чи ЗМІ вирішили не перейматися.

    Навіщо знати точну кількість обшуків бізнесу?

    Достовірні (а не розпіарені чи популістичні) відомості щодо картини із обшуками та захищеністю бізнесу в Україні дадуть змогу мати реальні уявлення про стан справ із бізнесом. Поки що перевірка фактів (також відома як фактчекінґ) не входить — вочевидь — навіть до переліку фахових параметрів тих, хто звик заявляти на тренінгах про «дотримання стандартів BBC».

    Скільки ж обшуків було проведено насправді?

    Найперше, що можна зробити, щоб отримати подібну інформацію — зробити пошук в судовому реєстрі за ключовими словами «обшук», «тимчасовий доступ» та «ухвала». Саме таким чином, ймовірніше за все, здобули статистику журналісти «Судово-юридичної газети». Підтверджень чи спростувань цього припущення команда OpenDatabot не змогла отримати від журналістів цього видання. Проте експериментальним шляхом за ключовими словами в судовому реєстрі України було знайдено 182 203 справ. Проте це — не кількість ухвал та довзолів, а просто кількість справ.

    Не кожна справа, де міститься слово «обшук», є ухвалою про надання доступу для проведення обшуку.

    «Така велика кількість обшуків, яка була названа в дослідженні, може бути обумовлена тим, що пошук в реєстрі проводився за словами, а не типом документів. У такому випадку реєстр видав в результаті не тільки власне ухвали про тимчасовий доступ до речей й документів та ухвали про надання дозволу на проведення обшуку, але й відмови у проведенні обшуку або скарги на органи досудового розслідування», — прокоментував для OpenDatabot результати подібного «дослідження» адвокат Максим Лазарев.

    Які насправді документи знаходяться в реєстрі за параметром «обшук»?

    В українському судовому реєстрі є наступні типи документів:

    • Ухвали про надання дозволу про обшук.
    • Відмова в наданні доступу на обшук.
    • Скарги на дії або бездіяльність органів досудового розслідування.
    • Інші ухвали, у яких згадуються результати проведеного обшуку або клопотання про його проведення.

    Окрім цього в судовому реєстрі можуть зустрічатися кілька рішень за однією і тією ж справою, підкреслюють у команді OpenDatabotOpendatabot повідомлятиме про судові справи через месенджери. Наприклад, слідчий звернувся до суду за дозволом провести обшук, отримав відмову, звернувся другий і третій раз.

    Як виокремити зайві документи і залишити лише кількість обшуків?

    Щоби зрозуміти, скільки в реальності обшуків було проведено, слід видалити всі справи, які не є ухвалами про надання дозволу на обшук. Для цього в OpenDatabot побудували алгоритм, який може відфільтрувати потрібні документи. Проте й за такими параметрами, підкреслює команда проекту, можна отримати лише приблизні дані.

     

    Найбільша проблема у зборі подібної статистики — судові рішення про обшуку публікуються із затримкою, яка може досягати кількох років. Відповідно, і за 2016-й, і за 2017-й до цього часу немає оприлюднених усіх ухвал. Проте навіть з коригуванням на такі нюанси та недосконалість алгоритму, виходить значно менший показник.

    Скільки обшуків бізнесу відбувається в Україні і чому показник у 118 тис — це фейк

    Скільки насправді було обшуків бізнесу в Україні у 2017 році?

    Зібравши всі ухвали про надання дозволів на обшук, в OpenDatabot створили сторінку, де кожну справу можна знайти.

    Найбільша кількість обшуків була опублікована за 2015 рік — 25 407 справи.

    За останні два роки було опубліковано усього менше тисячі справ: 422 — у 2016 і 250 — у 2017. Ймовірніше, причина в тому, що не всі ухвали про обшук публікуються одразу.

    Share
    Написати коментар
    loading...