Реклама

Ще 3 українських міста створять портали відкритих даних

Житомир, Івано-Франківськ та Кропивницький створять міські портали відкритих даних, зробивши доступною для своїх мешканців важливу інформацію: від даних про функціонування комунальних служб до інформації про міський бюджет
Čytaty latynkoju
Ще 3 українських міста створять портали відкритих даних
  1. Головна
  2. Новини
  3. Ще 3 українських міста створять портали відкритих даних
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Житомир, Івано-Франківськ та Кропивницький створять міські портали відкритих даних, зробивши доступною для своїх мешканців важливу інформацію: від даних про функціонування комунальних служб до інформації про міський бюджет

Три українські міста – Житомир, Івано-Франківськ та Кропивницький – цього року перемогли у конкурсі на участь у пілотному проекті серед 18 міст України. У рамках проекту вони отримають експертну й фінансову підтримку для створення локальних порталів відкритих даних.  Також участь у проекті дасть змогу містам приєднатися до Міжнародної Хартії відкритих даних і відкриє для них можливість залучати міжнародних експертів та реалізовувати найкращі практики у своїх містах.

Що відомо про пілотний проект

Результатом участі міст в пілотному проекті стане запуск порталу відкритих даних для кожного міста, де у відкритому доступі буде розміщуватися важлива для містян інформація, яка також буде у машиночитному (придатному для обробки комп’ютерами) форматі, що дозволить використовувати її і для створення електронних сервісів. Це може бути сервіс пошуку школи для дитини, придатної земельної ділянки чи приміщення для ведення бізнесу. На мобільний телефон приходитимуть сповіщення про заплановані відключення, проведення ремонтних робіт у місті тощо.

Житомир, Івано-Франківськ та Кропивницький під час відбору продемонстрували свою готовність до відкритості, системний підхід і мотивацію працювати у напрямку розкриття даних. Ми зі свого боку забезпечимо другу критично важливу складову – експертизу найкращих українських фахівців з відкритих даних і безпосередньо кошти на створення і запуск порталів. Пілотний проект стане важливим кроком до більшої прозорості міської влади та забезпечення мешканцям цих міст доступу до важливої інформації.

Петро Матіяшек, керівник проекту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»

Хто вже долучився до проекту

Другий рік поспіль міські ради, які прагнуть покращити якість життя громади та ефективність і прозорість управління містом через забезпечення доступу до важливої інформації у форматі відкритих даних, приймали участь у конкурсі «Відкриті дані для міста». Першими пілотними містами у 2017 році стали Вінниця та Чернівці. Ці міста працювали над розробкою нормативної бази, провели аудит даних, отримали рекомендації щодо підготовки та публікації наборів відкритих даних. Також вони створили корисні для міста веб-інструменти.

Попит на відкриті дані зростає. Такий формат інформування громадян стимулює чиновників до якісних управлінських рішень, а громаду – бути активною у житті міста. Це також додатковий інструмент для приваблення інвесторів. Міська рада Кропивницького до прозорого діалогу з громадою крок за кроком прямує вже 2 роки. Ми розуміємо, що суспільство вимагає максимально доступного публічного інформаційного ресурсу про діяльність всіх структур місцевого самоврядування. І саме участь у пілотному проекті дасть нам змогу створити такий ресурс і відкрити важливі дані для мешканців Кропивницького

Андрій Райкович, мер Кропивницького

Нагадаємо, що в Острозькій Академії вчитимуть використаннюВ Острозькій Академії вчитимуть використовувати відкриті дані відкритих даних. Ініціатори програми вважають, що такий курс буде цікавим, передусім, для студентів факультету журналістики.

Share
Написати коментар
loading...