Реклама

Ваче Давтян — про мотивування працівників покоління Z та Y

Підприємець та бізнес-тренер Ваче Давтян під час конференції ITEM розповів, які особливості мають молоді працівники, котрі належать до покоління Z та Y та займають основну частку ринку праці сьогодення. Як керівнику знайти з ними спільну мову?
Čytaty latynkoju
ITEM
Ваче Давтян — про мотивування працівників покоління Z та Y
  1. Головна
  2. Історії
  3. Ваче Давтян — про мотивування працівників покоління Z та Y
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Підприємець та бізнес-тренер Ваче Давтян під час конференції ITEM розповів, які особливості мають молоді працівники, котрі належать до покоління Z та Y та займають основну частку ринку праці сьогодення. Як керівнику знайти з ними спільну мову?

Ваче Давтян розповідає: деякі речі працювали  тисячоліттями — це той самий «батіг»: примус, рабовласництво і страх. А у XVII столітті, коли світ перелаштувався на індустріальний лад, з’явився й «пряник» під назвою «Я куплю твою роботу».

Метод «батога та пряника» вже у минулому

Однак цей стимул втрачає дієвість там, де з’являється креативність: доведено, що варто почати сплачувати за креативність, як її рівень знижується. Були експерименти, коли піддослідним платили за рішення кросвордів – зрештою, вони вирішували їх кепсько. Платили і за творчі завдання: їх людина за гроші вирішує гірше, аніж тоді, коли їй просто цікаво. Це означає, що більше не варто ставити на чільне місце гроші — краще виходить, коли людина дійсно захоплена своїм завданням.

Боротьба за статус неактуальна

Це було особливо важливим моментом для наших предків, зауважує Ваче Давтян. Війна статусів виникає при суперечці, коли ми розуміємо, що хтось ставить під сумнів чи штучно «занижує» нашу позицію. Ми, звісно ж, вступаємо у цю суперечку — і тоді автоматично вмикаються емоції, адже йдеться про захист власного статусу.

Сьогодні молоде покоління дійшло до розуміння, що суперечка — це лише інстинкт, і про все можна домовитися. Молодь вже нудить від боротьби за статус. Для них ієрархія — це умовність.

Не піддавайтеся інстинкту альфа-самця

Читайте також: Як створити ідеальне резюме, яке перевершить випускника Оксфорду

Альфа-самець часто пригноблює інших, аби зберегти свій статус домінування. Ваче Давтян радить діяти навпаки: підіймати статус інших людей. Для цього варто хвалити співробітників за успіхи у зробленому, цікавитися їхньою точкою зору та дякувати. Чим частіше ви це робите – тим більше мотивованих співробітників ви отримаєте.

Для підтримання статусу Ваче радить прислухатися до коефіціенту Лосади: найкраще співвідношення – 6-8 позитивних виразів (на кшталт «А як ти гадаєш?», «Класно ти зробив» та «Яка твоя думка щодо цього?») до 1 негативного (наприклад, «Звідки ти взяв цю дурню?» чи «Такої маячні я зроду не чув». Негатив — це конфліктне середовище, а там, де панує негатив, не варто чекати ефективності.

Ваче Давтян, фото: TEDxKyiv

Ваче Давтян, фото: TEDxKyiv

Проте будьте обачні: надлишок позитиву псує ефективність працівника.

Покоління Y – 25-35 років. Обожнюють вчитися та самовиражатися. Між ними відсутня боротьба за перемогу - «перемагає дружба», і кожен отримує «подяку за участь в змаганні». Вони воліють підлаштовувати умови роботи під своє життя, а не навпаки. Покоління Z – 14-24 роки. Вони не просто “не вилазять” з інтернету – вони там живуть. Це й не дивно: більшість Z народилися тоді, коли інтернет повністю ввійшов до повсякденного життя людини. Вони мають підприємницькі амбіції та часто проявляють прогресивні погляди.

Що варто робити?

Не штрафуйте людей

Ваче розповів, що ніколи не бачив, щоби штрафи у компаніях працювали на користь загальній справі. Дайте право на помилку: тільки через них людина вчиться новому.

Станьте вчителем

Пам’ятайте, що ви самі роками вчили те, що зараз намагаєтеся розповісти співробітнику за 5 хвилин. Людина, не розуміючи те, що ми намагаємось поспішно донести – мовляв, це ж так просто, тут нема чого вчити – застрягає на першому пункті. А ми тим часом вже даємо пояснення із десятого пункту наших правил. І в результаті  на запитання «Ну ти розумієш?», у відповідь чуємо «Так», проте це не означає розуміння. У подібній ситуації, за словами Давтяна, інакше бути не може. Людина погоджується з вашими словами, бо інакше її статус постраждає, і вона почуватиметься приниженою.

Від того, що ми назвемо підлеглого тупим – людина дійсно тупітиме. Наберіться терпіння.

Ваче Давтян

Share
Написати коментар
loading...