Реклама

Як малий бізнес адаптувався до економічних умов в Україні

Малий бізнес в Україні активно розвивається й оптимістично налаштований на 2018 рік, незважаючи на несприятливий бізнес-клімат. Такими є висновки Індексу настроїв малого бізнесу, котрий вперше провела Європейська Бізнес Асоціація спільно з компанією ЛІГА:ЗАКОН
Čytaty latynkoju
Як малий бізнес адаптувався до економічних умов в Україні
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як малий бізнес адаптувався до економічних умов в Україні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Малий бізнес в Україні активно розвивається й оптимістично налаштований на 2018 рік, незважаючи на несприятливий бізнес-клімат. Такими є висновки Індексу настроїв малого бізнесу, котрий вперше провела Європейська Бізнес Асоціація спільно з компанією ЛІГА:ЗАКОН

    Загальний Індекс настроїв малого бізнесу становить 3,2 із 5-ти можливих, що відповідає нейтральному рівню. При цьому такі складові Індексу, як оцінка поточного стану бізнесу, динаміка його розвитку за останні 6 місяців, прогноз ситуації на наступні 6 місяців та оцінка бізнес-клімату виявили кардинально протилежні настрої з боку підприємців.

    Які результати дослідження малого бізнесу в Україні?

    Дослідження виявило потужні оптимістичні настрої в очікуваннях бізнесу на 2018 рік. 76,2% опитаних очікують, що стан справ у їхньому бізнесі покращиться вже протягом наступних півроку. 87% прогнозують зростання прибутків у 2018 році. Значний оптимізм підприємці демонструють у планах розвитку свого бізнесу цього року. Зокрема: 54,2% планують збільшити кількість працівників, а 57,3% — підняти рівень зарплати найманих працівників, 64,3% – мають намір збільшити обсяг фінансування свого бізнесу у 2018 році.

    Результати дослідження свідчать про орієнтування малого бізнесу на експорт. 27% опитаних компаній вже вийшли на зовнішні ринки, а 30,3% — планують вийти цього року. Компанії налаштовані на розвиток своїх підприємств і реінвестування зароблених коштів у власний бізнес. Складнощі з отриманням кредитів стримує розвиток малого бізнесу. За даними дослідження, 82% компаній потребують кредитних коштів. При цьому 65% опитаних мають із цим труднощі, із них для 15,5% залучення кредитів — «абсолютно неможливе».

    Як українці оцінюють економічну ситуацію в державі?

    Загалом, економічна ситуація в Україні, на думку 68,2% опитаних, не сприяє розвитку малого бізнесу. Лише 3% респондентів повністю задоволені бізнес-кліматом в Україні. Інфляція (56,3%), рівень податкового навантаження (42,24%), високий рівень корупції (41,9%) та нестача кваліфікованих фахівців (39,3%) — основні чинники негативної оцінки бізнес-клімату.

    Разом з тим лише 4% вважають, що інфляція заважає розвитку бізнесу насамперед. Близько 21,6% опитаних назвали систему оподаткування головною сферою, яка потребує змін. 14,7% опитаних найбільше стурбовані доступністю кредитних коштів, для 9% — найбільш неприйнятним є рівень корупції. По 6,1% респондентів хотіли б найперше змінити на користь свого підприємства ситуацію з державною підтримкою бізнесу та платоспроможністю населення.

    Що пропонують робити далі автори дослідження?

    Анна Дерев’янко, виконавча директорка ЕВА, зазначила, що підтримка малого бізнесу стала логічним продовженням місії Європейської Бізнес Асоціації, яка полягає у поліпшенні інвестиційного середовища в Україні. Кілька років тому для цього було започаткувано важливий проект — Unlimit Ukraine.

    Ідея проекту в тому, що великий бізнес може поділитися своїм досвідом з малими підприємцями. Тож, ми почали консультувати малий бізнес, підібрали команду менторів з досвідчених CEO великих компаній, які щедро ділилися експертизою з молодими та амбітними українськими підприємцями. Ми переконалися, що саме такі інсайти потрібні малому та мікробізнесу, щоб втриматися на плаву та закласти міцний фундамент для розвитку.

    Анна Дерев'янко

    Наступний етап розвитку проекту — Індекс настроїв малого бізнесу в Україні. Це дослідження показало ті проблеми, з якими щодня стикаються малі підприємці. Серед них: недоступність кредитів, інфляція, рівень податкового навантаження, високий рівень корупції, нестача кваліфікованих фахівців. Ці чинники впливають на оцінку бізнес-клімату.

    Анна Дерев’янко стверджує, що знаючи про больові точки бізнесу, можна вплинути на ситуацію, щоб малі підприємці відчували себе більш впевнено. Як результат — відкрити й розвивати бізнес в Україні буде легко та безпечно.

    Чи зміниться ситуація в економіці найближчим часом?

    Як зазначає Дмитро Джеджула, CMO ЛІГА:ЗАКОН, здешевлення кредитів для бізнесу найближчим часом не очікується — в Уряді немає жодних ініціатив з цього приводу. Більше того, НБУ підняв облікову ставку, що підвищить вартість коштів.

    Однак приводи для оптимізму все ж є. Президент вніс законопроект «Про валюту» замість застарілого Декрету «Про систему валютного регулювання» від 1993 р., який передбачає певну лібералізацію валютних операцій, що може зняти окремі адміністративні обмеження для залучення реальних зовнішніх інвестицій.

    Дмитро Джеджула, CMO ЛІГА:ЗАКОН

    Також є певні зрушення у розвитку податкової системи. Це зокрема:

    • впровадження повного та своєчасного відшкодування ПДВ;
    • очікувана заміна податку на прибуток податком на виведений капітал;
    • також, у разі прийняття законопроекту про Національне бюро фінансової безпеки, ліквідація податкової поліції.

    Для пожвавлення економіки є й низка макроекономічних чинників. Мається на увазі зростання попиту на українську продукцію за кордоном, стабілізація валютного курсу та, як наслідок, збільшення купівельної спроможності мешканців України.

    Що варто знати про саме дослідження та його методологію?

    Індекс настроїв малого бізнесу — 2018 вперше проводиться Європейською Бізнес-асоціацією спільно з компанією ЛІГА:ЗАКОН у межах проекту Unlimit Ukraine. Мета дослідження — співпраця з малим і мікробізнесом та аналіз точок зростання, які стимулюватимуть його розвиток. У межах дослідження опитано 278 власників і директорів малого бізнесу усіх сфер діяльності. Близько 40% опитаних компаній були засновані у кризові 2015-2017 роки.

    Якими ж були 10 найпопулярніших матеріалів про бізнес у березні — пропонуємо згадати10 найпопулярніших матеріалів про бізнес у березні за допомогою нашої інтерактивної хроніки.

    Share
    Написати коментар
    loading...