Реклама

Чи є перспективи у криптовалюти як засобу обігу чи платежу

Думки щодо криптовалют вже висловили майже всі, хто взагалі вміє писати чи говорити. Дехто віддавав останні гроші на їх купівлю ще «задешево». Нелегкими були часи і для власників криптовалют. Їх емоційний стан знаходився в діапазоні від мрій про купівлю вілли в Монако і до прийому подвійної дози заспокійливого. Продовжуючи криптолихоманку, поміркуємо про майбутнє новітніх валют
Čytaty latynkoju
Чи є перспективи у криптовалюти як засобу обігу чи платежу
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Чи є перспективи у криптовалюти як засобу обігу чи платежу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Думки щодо криптовалют вже висловили майже всі, хто взагалі вміє писати чи говорити. Дехто віддавав останні гроші на їх купівлю ще «задешево». Нелегкими були часи і для власників криптовалют. Їх емоційний стан знаходився в діапазоні від мрій про купівлю вілли в Монако і до прийому подвійної дози заспокійливого. Продовжуючи криптолихоманку, поміркуємо про майбутнє новітніх валют

    Останні кілька місяців спостерігаю за ажіотажем навколо криптовалют. Хотів написати щось раніше, але інформаційний потік на цю тему був настільки шаленим, що матеріал просто загубився б у ньому. Тепер пристрасті трішки вгамувалися, курси основних криптовалют знизилися порівняно з піковими котируваннями. Тож є можливість спокійно проаналізувати перспективи та недоліки віртуальних валют в Україні та світі.

    Криптовалюти — це «бульбашка» чи гроші майбутнього?

    Думки й українських, і закордонних експертів стосовно майбутнього віртуальних валют надзвичайно різняться. Одні, вживаючи термін «мильна бульбашка»Всередині бульбашки — Нобелівський лауреат та його думка про Bitcoin, пророкують швидкий крах криптовалют та падіння їхніх курсів до мінімальних значень. Інші ж говорять про те, що зростання продовжиться, — і в перспективі криптовалюти повністю витіснять фіатні гроші.

    Особливо гострі дискусії точаться навколо перспективи використання криптовалют, доцільності інвестування в них та спроб законодавчого регулювання їхнього обігу. Хочеться додати і свої «5 копійок», — тим паче, якщо мої прогнози не справдяться, то в компанії багатьох шанованих експертів, які вже дали свої оцінки, не соромно й помилитися.

    Чи доцільне законодавче регулювання питань обігу криптовалют?

    Ставлення до цього питання в різних країнах світу суттєво відрізняється. Одні дозволяють обіг та майнінг криптовалютЯк еволюціонувало обладнання для майнінгу криптовалют, інші — забороняють на законодавчому рівні, треті – поки що не визначились і спостерігають за подальшим розвитком подій. Україна не залишається осторонь цих процесів. Парламентарі планують врегулювати питання відповідним законом.

    Наразі у Верховній Раді України зареєстровано вже три таких законопроектиТочка зору: Андрій Колодюк, UVCA — про blockchain як бізнес-основу для України. Особисто для мене відповідь на питання доцільності та можливості законодавчого регулювання обігу криптовалют є досить очевидною. Як можна регулювати те, що є децентралізованою системою, яка не визнає державних кордонів? І те, довіра до чого формується за рахунок криптографічних методів, а не законів, положень чи інструкцій?

    Зростання популярності криптовалют якраз і обумовлене тим, що вони надають можливість здійснити або прийняти транскордонні платежі не відходячи від ноутбука (при цьому уникнути оподаткування і зберегти анонімність). Хоча анонімність навіть у контексті використання криптовалют є відносним поняттям. При бажанні все вираховується. Спробуйте оплатити криптовалютою деталі для виготовлення вибухового пристрою. Цілком вірогідно, що після цього ви матимете можливість поділитися своїми планами на майбутнє в милій бесіді з представниками спецслужб.

    На питання регулювання обігу криптовалют варто поглянути з іншого боку, не з точки зору доцільності. Будь-яка держава, звичайно, має бажання контролювати своїх громадян, не допускати виведення капіталу, збирати податки, здійснювати фінансовий моніторинг. Криптовалюти ж стають цьому звичному процесу серйозною перепоною.

    І в такій ситуації держава прагнутиме створити максимально некомфортні умови для власників криптовалют і доцільність буде питанням другорядним. Поки що дуже складно жити без грошей у традиційному уявленні (готівка, банківські картки), обмежуючись використанням криптовалют. Продукти в магазині, квитки в тролейбусі і багато чого іншого продають лише за гривні. Це і є «вузьким місцем», де може бути застосовано регулювання.

    Держава може обмежити не обіг криптовалют, а їхнє виведення, опосередковано впливаючи на банки, платіжні системи та інші інституції, які задіяні у процесі конвертації криптовалюти на національну валюту країни. За таких умов попит на використання криптовалют мінімізується, — і держава досягає встановлених цілей, не регулюючи власне обіг криптовалюти в країні.

    Чи може криптовалюта бути засобом накопичення та зберігання активів?

    Може, однак стосовно цього теж точаться дискусії. Одні експерти відстоюють думку, що криптовалюта від самого початку започатковувалась як засіб платежу. Інші вважають, що вона є засобом накопичення. Вони навіть пророкують, що в перспективі криптовалюти можуть бути цифровою альтернативою золоту. При цьому обов’язково варто враховувати високу ризиковість такої форми накопичень.

    Очевидно, що направляти всі свої заощадження на інвестиції в криптовалюти є не надто гарною ідеєю. Звичайно, в перспективі існує ймовірність отримання суттєвого заробітку, але ризики не отримати взагалі нічого також присутні.

    Як на мене, оптимальне рішення — диверсифікація інвестицій/заощаджень. Купівля криптовалюти за вільні кошти у сумі, яку ви морально готові назавжди втратити, і це не позначиться на вашій особистій фінансовій стабільності. Знову ж таки, необхідно враховувати можливі труднощі, пов’язані з виведенням криптовалюти у майбутньому.

    Які загалом перспективи криптовалютного ринку?

    Нові технології стрімко входять в наше життя. У деяких випадках після кількох років з моменту їхньої появи ми вже не можемо уявити без них наш світ. Так само і криптовалюти — вони вже ввійшли в наше життя. Можна робити спроби їх законодавчого регулювання чи заборони, але це вже явище, яке в найближчому майбутньому лише прогресуватиме.

    Якими темпами? Це, як на мене, залежить від двох взаємопов’язаних факторів:

    • стабілізації курсів,
    • можливостей широкого застосування.

    На сьогодні ми бачимо, що курси основних криптовалют мають високу волатильність і можуть суттєво змінюватися навіть протягом дня. В таких умовах криптовалюта не може стати ефективним масовим засобом платежу: ні бізнес, ані споживач не готові або не хочуть брати на себе покриття ризиків курсових коливань.

    Напевно тому сьогодні в Києві лише кілька ресторанів, де можна розрахуватися криптовалютоюКриптовалютою за вечерю можна розрахуватися в українській мережі ресторанів, а тих, де приймають готівку чи картки — сотні. Звідси випливає і дія другого фактору, можливості застосування.

    Якщо я не можу розрахуватися криптовалютою та бути впевнений в стабільності її курсу, навіщо мені вона мені потрібна? Це впливає на попит, а попит на курс.

    На можливість широкого застосування накладають свій відбиток спроби законодавчого обмеження. Очевидно, що легальний бізнес в країні, де криптовалюти поза законом, не зможе приймати їх як засіб платежу. А що як спроби багатьох країн врегулювати обіг криптовалют чи взагалі їх заборонити виявляться досить вдалими? Невиключено, що обіг криптовалюти обмежиться незначною групою учасників, які довіряють один одному, обмінюються товарами і послугами та не планують конвертувати криптовалюту в локальні валюти своїх держав.

    До слова, український Нацбанк спробував якось прореагувати на криптовалюти 2017 року — але так і не визначив, чи є вони засобом обігу, платежу, цифровим активом чи чимось іншим. Раніше редакція Na chasi поцікавиласяЧи варто регулювати криптовалюти в Україні? думками представників ринку та дотичних сфер діяльності щодо необхідності регулювання криптовалют в Україні. 

    Share
    Написати коментар
    loading...