Реклама

Із 2 квітня українці можуть обирати терапевтів, педіатрів і сімейних лікарів

Вже віднині українці зможуть обрати терапевтів, педіатрів чи сімейних лікарів, заклади яких підключились до електронної системи охорони здоров’я. Алгоритм вибору лікаря та підписання декларацій прописаний в документі «Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу»
Čytaty latynkoju
Із 2 квітня українці можуть обирати терапевтів, педіатрів і сімейних лікарів
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Із 2 квітня українці можуть обирати терапевтів, педіатрів і сімейних лікарів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Вже віднині українці зможуть обрати терапевтів, педіатрів чи сімейних лікарів, заклади яких підключились до електронної системи охорони здоров’я. Алгоритм вибору лікаря та підписання декларацій прописаний в документі «Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу»

2 квітня в Україні розпочинається національна кампанія «Лікар для кожної сім’ї». Українці зможуть підписати декларацію та обирати собі сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. На часі дізнатися, навіщо такі реформи у системі охорони здоров’я.

Навіщо підписувати декларацію

Підписання декларації — це, фактично, форма заяви. З її допомогою українці повідомлятимуть, що обрали конкретного лікаря і конкретний заклад. Інформація про вибір лікаря міститиметься в електронній системі охорони здоров’я. З липня 2018 року Національна служба здоров’я України направлятиме гроші із загальних податків у медичний заклад лікарю, якого обрала конкретна людина. Відтепер вибирати лікаря можна у будь-якому закладі первинної допомоги незалежно від місця проживання або прописки. Кінцевого терміну підписання декларацій немає. Обрати свого лікаря встигнуть усі. Міністерство охорони здоров’я рекомендує не відкладати це на кінець року. Головне, щоб кожен обрав лікаря, якому довіряє, і під час наступного візиту підписав з ним декларацію. Підписуючи декларацію з конкретним лікарем, людина повідомляє державу, що оплата за її обслуговування має находити у цей медзаклад. Якщо людина захоче змінити лікаря, достатньо підписати декларацію з новим – стара автоматично скасується в системі «Електронне здоров’я».

Який алгоритм підписання декларації

1. Оберіть за вашими особистими критеріями заклад чи лікаря. Ви можете скористатися порадами знайомих або відвідати найближчі заклади та дізнатися про лікарів там.

2. Перевірте, чи вже можна підписати декларацію у вибраному закладі. Вам у цьому допоможе наліпка «Тут можна обрати свого лікаря». Заклад, у якому працює обраний вами лікар, має бути підключеним до системи «Електронне здоров’я».

3. Зверніться у медзаклад, де працює терапевт, педіатр чи сімейний лікар, з яким ви хочете підписати декларацію. З собою потрібно мати паспорт, податковий номер і мобільний телефон. Якщо ви підписуєте декларацію з педіатром чи сімейним лікарем для дитини, то візьміть також свідоцтво про народження дитини.

4. Уповноважений працівник медзакладу (працівник реєстратури, медсестра або лікар) введе ваші дані в електронну систему. На мобільний надійде СМС з кодом. Повідомте цей код працівнику закладу.

5. З електронної системи роздруковується декларація з вашими даними. Уважно перевірте, чи всі ваші дані правильні. Якщо потрібно, працівник закладу внесе зміни в системі та роздрукує декларацію ще раз. Підпишіть два екземпляри роздрукованої декларації. Один ви забираєте з собою, інший лишається у закладі.

6. Працівник закладу підтверджує вашу декларацію електронним підписом і відправляє в електронну систему. Тепер ви в електронній системі охорони здоров’я, НСЗУ гарантовано направить гроші у ваш заклад і вашому лікарю з липня.

Нагадаємо, що із 1 січня 2018 року реформа української системи охорони здоров’я набула чинності. Все, що варто знати про неї – простими словами ви можете дізнатися за посиланням. Набула чинності медреформа — що варто знати пацієнтам

Share
Написати коментар
loading...