Реклама

Віра Горват, iHUB Lviv: «Тут не буває кризи ідей»

В Україні базою для розвитку стартапів та малих технологічних команд стали коворкінги та центри підтримки технологічного бізнесу. Серед таких — мережа iHUB, заснована Дмитром Подолєвим. У Львові вона працює у партнерстві з міською радою та за підтримки МЗС Норвегії
Čytaty latynkoju
iHUB Lviv
Віра Горват, iHUB Lviv: «Тут не буває кризи ідей»
  1. Головна
  2. Історії
  3. Віра Горват, iHUB Lviv: «Тут не буває кризи ідей»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
В Україні базою для розвитку стартапів та малих технологічних команд стали коворкінги та центри підтримки технологічного бізнесу. Серед таких — мережа iHUB, заснована Дмитром Подолєвим. У Львові вона працює у партнерстві з міською радою та за підтримки МЗС Норвегії

Редакція Na chasi розпочинає цикл розмов із керуючими мережі центрів підтримки та розвитку інноваційного підприємництва iHUB. І першою нашою співрозмовницею стала Віра Горват — вона керує iHUB Lviv.

Передісторія будівлі львівського iHUB — та складнощі на етапі реконструкції

Будівлю звели ще за часів Австро-Угорщини, а в минулому столітті тут діяло Ставропігійське училище. На момент, коли тут розпочиналися ремонтні роботи, училище вже 20 років як закрилося, а будівля виглядала вкрай занедбаною. У кімнатах було повно громіздких друкарських станків. Їх було непросто вивезти під час ремонту, бо ці артефакти становлять історичну цінність, каже Віра. Тож їх потрібно було прилаштувати в музей.

Довелося викликати будівельний кран і через вікно краном переміщувати їх на вулицю, бо у двері вони би не пройшли. Та й сам пошук того, хто хотів би забрати це обладнання, виявився справжнім квестом.

Частину інтер’єру зберегли таким, яким він був за часів, коли в цих стінах вчилися студенти-друкарі: тут зберегли давні дерев’яні двері та вікна, а в коридорі досі лежить плитка з австрійських часів.

Віра Горват, iHUB Lviv: «Тут не буває кризи ідей»

Віра Горват

Хто тут є — про резидентів iHUB Lviv

В родині iHUB є команди, які вже відзначають свій другий рік з нами — вони тут від дня відкриття. Одна із команд розробляє платформи для хмарного зберігання даних, інша займається розробкою системи керування розумним будинком. Вони працюють над питаннями енергоефективності.

Є ті, хто працював в аутсорсі, а потім вирішили зібратися разом і створити власну компанію із розробки ігор. Є окремі фрілансери, які працюють з API, розвивають власні стартапи. Є у нас і хлопці, які входять до канадської компанії із розробки стікерів та друкованої продукції повного циклу — розповідає Віра.

Довідка: Зацікавлені у постійній оренді робочого місця чи кімнати у мережі iHUB можуть скористатися так званим «тестовим днем» — і на власні очі оцінити переваги використання робочого простору та можливостей для праці, відпочинку і перемовин у коворкінгу.

Віра Горват, iHUB Lviv: «Тут не буває кризи ідей»

Чому рішення знаходити легше, працюючи з людьми з різних сфер під одним дахом

— Загалом ми намагаємося, аби до числа резидентів у першу чергу потрапляли люди, пов’язані з IT. Але оскільки найкращі ідеї утворюються на перетині різних сфер діяльності, то в нас працюють різні люди. Були у нас серед резидентів і графічні дизайнери, й архітектори, і журналісти («Громадське.Львів» працювало тут доволі тривалий час), маркетологи.

Позитивна сторона такого різноманіття у тому, що люди з різних сфер можуть обмінюватися ідеями. Розмова з людиною, яка працює в іншій сфері, «змінює оптику» — і під час кризи ідей рішення знаходиться немовби саме собою.

Віра Горват, iHUB Lviv: «Тут не буває кризи ідей»

Про події, котрі відбуваються в iHUB Lviv

В iHUB Lviv проводять івенти, пов’язані зі сферою технологій: наприклад, зустрічі тематичних спільнот щодо окремих мов програмування чи технологій розробки. Другий напрямок подій — для розвитку власного бізнесу: маркетинг, юридичні та кадрові питання — все, на чому тримається команда і що має важливу роль навіть на старті власного бізнесу.

Також проходить тут конференція Seed Forum, під час якої відбуваються менторські тренінги та є можливість для пітчингу стартапів та ідей. Для тих, хто розвиває бізнес, тут проводять щомісячні безкоштовні консультації, на які запрошують експертів із продуктових та IT-компаній у Львові.

Є плани щодо проведення фріланс-мітапів та зустрічей про помилки й невдачі у стартапах, розповідає Віра. Спікери будуть ділитися власним досвідом щодо «фейлів» у стартапах та того, як їм вдалося успішно подолати ці провали, накопичити досвід та трансформувати його у позитивні результати в подальшому.

Віра Горват, iHUB Lviv: «Тут не буває кризи ідей»

Три причини стати резидентом iHUB Lviv

Якщо це команда, перша причина — відсутність потреби займатися операційною, інфраструктурною «рутиною»: за команду все це зробить адміністрація, котра опікується резидентами львівського iHUB.

Друга причина — команда, яка працює на закордонний ринок, має доступ до свого робочого місця 24/7 цілий рік, отже, може проводити перемовини, користуватися інтернетом, відсилати документи чи організовувати наради у зручний час, навіть якщо менеджмент компанії знаходиться у іншому часовому поясі чи й взагалі на іншому континенті.

Третя причина — саморозвиток: події на першому поверсі iHUB Lviv орієнтовані на фактично будь-яку тематику, дотичну до технологічного бізнесу.

Стартапи також можуть не лише усе вище перераховане, але й мають можливість отримати експертну думку та оцінку всередині компанії. Люди можуть прийти і скористатися консультацією представників різних напрямків розробки, дизайну чи технологій.

Віра Горват, iHUB Lviv: «Тут не буває кризи ідей»

Синергія знань та обмін досвідом у рамках внутрішніх тренінгів та рекомендацій — це дуже добрий механізм для руху вперед.

Регіональний керівник iHUB Lviv також зазначає, що для стартапів передбачено можливість отримання знижок на оренду робочих місць. Розмір знижки залежить від стадії проекту та проблеми, котру вирішує проект. Усі деталі узгоджуються в індивідуальному порядку із CEO чи CTO стартапів, які хочуть стати резидентами iHUB Lviv.

Фрілансер, котрий працює сам вдома, часто відволікається — а тут створено робочу атмосферу, котра дисциплінує та стимулює не відволікатися на побутові справи, а працювати та фокусуватися на завданнях, які є нагальними. Проте спілкування та події тут теж є — і так утворюється баланс продуктивності та саморозвитку. Робота фрілансера із кафе не завжди зручна через можливий шум від інших відвідувачів, нестабільність інтернету, проблему із доступністю розеток, наголошує керуюча простором. Натомість у iHUB Lviv навіть фрілансер, котрий працює самостійно без команди, матиме усі можливості для результативної роботи у будь-який час доби.

Стати резидентом iHUB Lviv

Share
Написати коментар
loading...