Реклама

Українські розробники зібрали перший безпілотний Lanos

Запорізька компанія «Інфоком ЛТД» представила свою розробку безпілотного Lanos, який здатний доправити пасажира без пригод навіть по бездоріжжю. Про це повідомляє Ain.ua
Čytaty latynkoju
Українські розробники зібрали перший безпілотний Lanos
  1. Головна
  2. Новини
  3. Українські розробники зібрали перший безпілотний Lanos
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Запорізька компанія «Інфоком ЛТД» представила свою розробку безпілотного Lanos, який здатний доправити пасажира без пригод навіть по бездоріжжю. Про це повідомляє Ain.ua

Це перший легковий «безпілотник», представлений українцями. Lanos обладнаний системою навігації Pilotdrive, яку раніше тестували на позашляховику Jeep Cherokee і КрАЗ.

Що відомо про систему керування автівкою

Pilotdrive – це система безпілотного керування автомобілем. Її можна встановити на будь-який вид транспорту – вантажний, пасажирський, легковий. Програмна частина технологічної новинки повністю розроблена українськими інженерами, апаратну купували за кордоном. Система орієнтується за допомогою камер, сенсорів, радарів і тепловізора, що робить автомобіль безпілотним навіть в нічний час доби. Автопілот розпізнає розмітку дороги, її ширину, вміє пересуватися в умовах бездоріжжя.

Сенсори безпілотника мають охоплення 360˚, що виключає виникнення сліпих зон. Система розпізнає дорожні знаки, пішоходів і навіть тварин, що вибігають на проїзну частину. Реакція автомобіля на перешкоду моментальна, запевняють розробники: система аналізу і прийняття рішень спрацьовує за мілісекунди.

Під час руху безпілотник використовує електронні навігаційні карти, на які може наносити розпізнані об’єкти в міру руху. Вся інформація з комп’ютера надходить до диспетчерського пункту. Lanos має автоматичну коробку передач. Поки автомобіль тестують, за рухом стежить оператор, який готовий взяти керування на себе. В дорозі за кермом обов’язково знаходиться водій, оскільки українські правила дорожнього руху не передбачають руху безпілотників.

Вартість системи поки не розкривають – це ще не остаточна версія, її планують доопрацьовувати. Однак, розробники сподіваються, що в майбутньому будь-який автовласник зможе придбати Pilotdrive і встановити на власний автомобіль.

Нагадаємо, що команда розробників із Кривого Рогу тестуєАкумулятори електромобілів отримають «друге життя» в Кривому Розі систему управління літій-іонними акумуляторами від електрокарів. Система, яку пропонують інженери з Кривого Рогу, дозволяє повністю контролювати окремі акумуляторні секції і всю систему накопичення енергії в цілому. Розробники переконані, що вона може отримати широке застосування в системах домашньої енергетики. Вживані батареї, що вже втратили здатність тримати заряд, можуть ще багато років служити в будинку, переконані розробники.

Share
Написати коментар
loading...