Реклама

Які юридичні моменти слід врахувати при розробці сайту

У сучасному світі сайт — це один із китів, на яких стоїть бізнес багатьох компаній, які продають свої товари чи надають послуги онлайн. Тому власний веб-сайт потрібно захищати і юридично, особливо на етапі його розробки. Про те, чому важливо дбати про юридичний аспект розробки і як саме — розповідає юрисконсульт
Čytaty latynkoju
Які юридичні моменти слід врахувати при розробці сайту
  1. Головна
  2. Історії
  3. Які юридичні моменти слід врахувати при розробці сайту
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У сучасному світі сайт — це один із китів, на яких стоїть бізнес багатьох компаній, які продають свої товари чи надають послуги онлайн. Тому власний веб-сайт потрібно захищати і юридично, особливо на етапі його розробки. Про те, чому важливо дбати про юридичний аспект розробки і як саме — розповідає юрисконсульт

    Сайт компанії є важливою складовою будь-якого бізнесу. Саме тому власники приділяють велику увагу процесу розробки свого онлайн-представництва, однак доволі часто забувають про юридичний аспект.

    З чого почати розробку сайту

    Все доволі просто. Починайте розробку сайту із письмовими технічними завданнями на проект і договорами, де обумовлюйте всі умови співпраці з програмістами, дизайнерами, SEO-спеціалістами. Категорично не рекомендуємо давати на аутсорс розробку сайту стороннім фрілансерам із бірж, які роблять сайт під «чесне слово» і без договорів або упорядкованого і конкретного технічного завдання. Результат роботи у цьому випадку буде відповідний.

    Чому важливо правильно оформлювати ТЗ

    Рекомендовано організовувати роботу таким чином, щоб на початковому етапі зробити максимально точне і якісне технічне завдання (ТЗ). ТЗ можна робити як комплексне на весь проект, так і окреме на кожне завдання, яке ви доручаєте програмісту чи дизайнеру. Технічне завдання має стати невід’ємним додатком до договору. У самому ж договорі потрібно максимально точно обумовити комерційні умови співпраці, зобов’язання сторін та строки їх виконання.

    В процесі розробки сайту можуть виникати нові ідеї, коригування ТЗ і подібні зміни. Тому на подібні випадки краще розробку сайту розділити на етапи та дописувати технічні завдання у процесі роботи. На практиці часто виникає момент, я його називаю «роль юриста». Це — ситуація, коли юриста підключають для консультацій вже після розробки сайту, інколи навіть через тривалий час після її завершення. Проте не забувайте: подібна стратегія стає причиною додаткових витрат.

    У чому полягає «роль юриста»

    На етапі розробки технічного завдання вже потрібно консультуватися з юристами на предмет юридичного оформлення ваших бізнес-процесів. Наприклад, всі бачили на сайтах такі посилання на сторінки як: «Умови користування», «Публічна оферта», «Політика конфіденційності», «Ліцензійна угода». Ці посилання роблять не просто так. Лінки потрібні якраз для того, щоби юридично захищати ваш бізнес. Отже, ще на етапі ТЗ потрібно подумати, де будуть розміщені ці юридичні документи та дати завдання дизайнерам і розробникам створити технічні умови для їх розміщення.

    У випадку, коли власного юриста у вас немає, не завадить і періодичний самостійний моніторинг змін до законодавства, які можуть стосуватися вашого веб-сайту. Наприклад, наразі актуальним є питання синхронізації з законодавством ЄС. Зокрема ухвалений документ GDPRОлексій Чапко, CEO Newzmate — про захист даних та життя медіа «після Facebook» (Загальний регламент захисту даних) також поширюється на українські веб-ресурси, що можуть збирати персональні дані європейців.

    Тому варто дізнатися, як правильно організувати збір і обробку персональних даних громадян країн ЄС на вашому сайті, щоб не потрапити під штрафні санкції. До речі, штрафи за порушення норм GDPR доволі серйозні і можуть становити €10-20 млн або ж коливатися від 2% до 5% річного валового річного доходу компанії.

    Про оплату роботи і дедлайни

    Договір на розробку сайту має містити максимально точні формулювання хто, кому, за що і скільки повинен заплатити. Зазвичай ціни на розробку сайту визначаються у доларах, тому важливо правильно обумовити в договорі індексацію ціни послуг у валюті.

    Також обумовлюйте строки, щоб проект мав хоча б певні часові рамки і не затягувався на роки.

    Щодо авторських прав

    Обумовлюйте у договорі на розробку сайту права на інтелектуальну власність, яка може виникнути на результати послуг з розробки сайту. Важливо, щоб розробники і дизайнери передали всі авторські права на результати своїх послуг замовнику. Це у свою чергу дасть юридичні гарантії замовнику на вільне використання сайту, дизайну, логотипів у власних цілях і розпорядження такими об’єктами інтелектуальної власності на власний розсуд.

    Це стосується також права на продаж або передачу іншим сторонам. Раджу також зазначити на вашому сайті знак охорони авторських прав (відомий як знак копірайту — ©).

    До слова, якщо ви маєте власний бізнес або плануєте його створення, ознайомтеся5 порад із безпеки бізнесу від юрисконсульта із 5 порадами із безпеки бізнесу від юрисконсульта.

    Share
    Написати коментар
    loading...