Реклама

Фрілансер — не безробітний: Як українці руйнують стереотипи про віддалену роботу

Periodix.net допомагає фрілансерам та аутсорс-агентствам витрачати менше часу на пошук проектів. Сервіс автоматично знаходить релевантні проекти та передбачає вірогідність їх отримання для конкретного фрілансера. Про ринок віддаленої праці в Україні та світі, пов'язані з ним стереотипи та інше розповів Данило Ясинський — CEO Periodix.net
Čytaty latynkoju
Фрілансер — не безробітний: Як українці руйнують стереотипи про віддалену роботу
  1. Головна
  2. Історії
  3. Фрілансер — не безробітний: Як українці руйнують стереотипи про віддалену роботу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Periodix.net допомагає фрілансерам та аутсорс-агентствам витрачати менше часу на пошук проектів. Сервіс автоматично знаходить релевантні проекти та передбачає вірогідність їх отримання для конкретного фрілансера. Про ринок віддаленої праці в Україні та світі, пов'язані з ним стереотипи та інше розповів Данило Ясинський — CEO Periodix.net

Завдяки сервісу Periodix.net, фрілансер має змогу витрачати менше часу на пошук проектів. Детальніше про створення стартапу, перші перемоги і труднощі проекту та становище ринку віддаленої праці в Україні та світі ексклюзивно для Na chasi розповів CEO Periodix.net Данило Ясинський.

Про ідею поєднання технології штучного інтелекту та платформи пошуку роботи

Починалося все з роботи над одним проектом, із яким стартапери потрапили в акселераційну програму GrowthUP. Це — український бізнес-акселератор, що фокусується на технологічних стартапах. У рамках цієї програми, команда Periodix.net поїхала в Кремнієву Долину, де мала можливість місяць працювати зі своїми користувачами.

І в процесі таких глибинних інтерв’ю ми побачили, що ринок фрілансу, на якому ми працюємо, в Америці — величезний. Раніше ми думали, що фріланс — це така тема для країн, що розвиваються або країн третього світу. Як виявилося, сьогодні в Америці знаходиться 57 млн фрілансерів.

Данило Ясинський, CEO Periodix.net

Тобто цих людей дуже багато, але в той же час у них є велика проблема. Труднощі пов’язані з тим, що коли фрілансери виходять шукати роботу онлайн, стикаються з глобальною конкуренцією. Вони починають конкурувати з українцями, росіянами, індусами — з віддаленими працівниками з усього світу.

Данило Ясинський CEO Periodix.net

— Та оскільки часові рейти в американських фрілансерів вищі, їм конкурувати трохи складно. З одного боку, вони стикаються з глобальною конкуренцією. З іншого ж — у світі достатньо клієнтів, які хотіли б найняти саме американських фрілансерів. По-перше, є клієнти із самих Штатів, які шукають віддалених працівників там само. І є замовники по всьому світу, які з тих чи інших причин хочуть найняти саме американського фрілансера.

І ми зрозуміли, що за допомогою технології машинного навчання і штучного інтелекту можемо відфільтрувати весь шум для них і рекомендувати лише варті уваги вакансії. Таким чином можна кардинально скоротити час на пошук роботи. Адже в інтернеті є величезна кількість джоббордів, маркетплейсів, і це все створює непотрібний шум.

З такою метою й був створений Preiodix.net — аби допомогти фрілансерам уникнути вищезгаданих перешкод у процесі пошуку роботи. Над останньою версією сервісу інженери працювали близько року. І продовжують працювати, постійно покращуючи продукт.

Ринок фрілансу в США

Як працює платформа Periodix.net

Зараз постійно говорять про те, що штучний інтелект відбере в нас роботу, а Periodix.net навпаки цю роботу дає. Як саме це працює? Насправді, Periodix.net є не стільки платформою, як рішенням для цього ринку. Сервіс агрегує роботу, яка розміщена онлайн, аналізує її й підказує клієнтам, куди їм варто подаватися, а куди — ні.

Periodix.net — це рекомендаційний сервіс, який робить аналітику розміщених в інтернеті пропозицій. У такий спосіб покращується користувацький досвід наших клієнтів-фрілансерів. Ми не втручаємося в бізнес-модель маркетплейса, а рекомендуємо. Тобто сервіс підказує шукачеві, що на конкретному маркетплейсі для нього є 2 вакансії, наприклад. Далі, швидше за все, він отримає цю роботу. Та при цьому, клієнт йде саме на маркетплейс, там подає заявку, спілкується й так далі. Відповідно сервіс не втручається в роботу пошукових майданчиків, а покращує їх роботу й користувацький досвід фрілансерів.

Як технологія допомагає долати конкуренцію на ринку праці

Мета Periodix.net — позбавити фріланесерів від непотрібної конкуренції. Сьогодні ринок має наступний вигляд. Є маркетплейси, там поститься робота онлайн, на яку подається безліч фрілансерів. Відповідно, коли кількість претендентів велика, у прагненні подолати конкуренцію фрілансери дуже сильно знижують ціни за свою роботу. Від цього програють насправді всі. Чому? Тому що хороші фахівці не отримують роботу відповідно до своїх грошей і маркетплейси, які заробляють як посередники на відсотку, теж не виграють від цього.

Наш продукт покликаний позбавити ринок віддаленої роботи від непотрібної конкуренції. Зробити це можна, показавши фрілансерам, які проекти для них більш задовільні. Так шукачі подають заявки тільки на вибрані проекти й не беруть участь у тих, які очевидно їм не підходять.

Данило Ясинський

Таким чином, фрілансери не беруть участі в ціновій конкуренції й не знижують ставку на інших проектах.

Як Periodix.net планують обходити аналогічні проекти

На ринку існують проекти, які використовують машинне навчання для мечінгу клієнтів і фрілансерів. Є кілька таких проектів, наприклад, Remote.com і Freelancer.com. Перший використовує AI для підбору клієнтів і фрілансерів. Ще є такий проект Gigster.com. Та всі вони працюють у різних нішах і по-різному себе позиціонують. Remote.com вибрали для себе модель, яка давно існує на ринку. Це — модель маркетплейса, коли є клієнти та фрілансери, а штучний інтелектШтучний інтелект Alibaba і Mircosoft обійшов людину в тесті з читання допомагає їм знайти одне одного. Gigster.com використовує штучний інтелект для збирання команди по всьому світу, це як віртуальне аутсорс-агентство.

Periodix.net від початку себе позиціонує інакше: як інструмент, який спеціалізується на вирішенні проблем фрілансерів. І ми ширші, ніж один маркетплейс. Завдання сервісу — охопити всю парттайм- і фріланс-роботу, яку постять в інтернеті. Ми до цього йдемо.

Про тренди на ринку фрілансерів та погодинної оплати праці

По-перше, я переконаний, що цей ринок зростатиме. І один із основних трендів, які я можу спрогнозувати — кількість фріланс- / парттайм- / ремоут- вакансій у світі в найближчому майбутньому (5–10 років) обжене традиційний ринок праці.

Данило Ясинський

Другий тренд — на ринок в онлайн вийдуть американські фрілансери, які зараз дуже сильно уникають подібного пошуку. Сьогодні фрілансер у США переважно намагається шукати роботу парттайм там, де йому легко конкурувати зі своїми колегами з України, з Індії тощо. Наприклад, американський фрілансер намагається знаходити роботу в районі, у якому живе. Тобто, якщо він живе в Брукліні, то й шукає собі клієнта там само.

Я думаю, другий тренд полягатиме саме в тому, що потихеньку американські фрілансери почнуть виходити в онлайн. Це вже зараз відбувається, але в найближчому майбутньому це стане масовим явищем. Віддалені працівники стануть більш значущою робочою силою в США й більш помітними у світі.

Данило Ясинський

До речі, вже сьогодні в Америці існує велика кількість асоціацій фрілансерів. Що вони роблять? Ці союзи об’єднують фрілансерів, на політичному рівні намагаються лобіювати їхні права, ініціюють прийняття певних законів. Також асоціації намагаються вирішувати питання страхування, медичного й пенсійного забезпечення — це теж дуже важливо. Тобто в США цей ринок структурується, зростає і стає дійсно значимим. І якщо зараз у компанії є 8 постійних працівників і 2 фрілансера, то в майбутньому буде навпаки — 2 постійних і 8 віддалених.

Як українці руйнують стереотипи про роботу поза офісом

Світ поступово рухається від традиційної роботи на повний графік до вільної зайнятості. І підштовхнути та пришвидшити цей рух можуть лише самі фрілансери. Адже наймати на роботу такого працівника — це ще й вигідно. Фрілансеру не потрібно оплачувати ні страхування, ні медичне забезпечення тощо. Ви платите тільки за роботу, а всі інші питання він вирішує самостійно.

У США вони навіть не називають себе фрілансерами, а «business owner». Тобто вони бачать себе такими собі маленькими бізнесами. І українським віддаленим працівникам варто також узяти на себе певну відповідальність, аби уявлення про фріланс у країні змінилося в кращий бік. Зараз віддалені працівники конкурують між собою на ринку праці за рахунок ціни. Однак коли прийде час, вони почнуть конкурувати за рахунок умінь та підходів. Хоча українські фрілансери вже зараз на світовому ринку праці користуються великим попитом.

Ми зараз у Нью-Йорку проходимо акселераційну програму Starta Accelerator. І коли люди чують, що ми приїхали з України, то відразу запитують: «а ви знаєте класного веб-девелопера звідти?». Часто перші питання, яке нам ставлять при зустрічі, це: «ви код пишете?» або «ви знаєте когось з України, хто пише код на Python або на PHP?». Тобто Україна для них — підприємницька країна з якісними кадрами в технічній сфері.

Доволі часто американці не просять порадити програміста з України, а розповідають, що вже мають такого спеціаліста або навіть команду на фрілансі. Тому якщо фрілансер працює ефективно, підходить до роботи серйозно, то і сприймають його як business owner, на якого можна покластися.

Команда Periodix.net

Зазвичай, такі працівники пізніше починають організовувати власні команди. Тобто фрілансер, у якого краще всіх виходить працювати в такому форматі, поступово набирає велику кількість замовників. Відповідно він уже не може їх охопити й починає підтягувати інших філансерів для роботи над цими проектами. Так на ринку з’являється велика кількість команд із 5–10 осіб, які працюють віддалено. І така тенденція тільки зростатиме.

Що потрібно врахувати, коли запускаєш власний стартап

Данило Ясинський

— Говоритиму з власного досвіду, не претендуючи на істину в останній інстанції. Насамперед необхідно зрозуміти, що в кожного стартапу свій шлях. Тому досвід іншого успішного проекту може надихнути чи підказати щось, однак усім потрібно шукати власний шлях. Так, ми використовуємо ті чи інші схожі підходи, але секретний «соус» — в усіх різний. І тільки фаундери та команда стартапу може знати, що для нього буде корисно, а що — ні.

По-друге, важливо знайти проблему. Це звичайна річ, про яку часто забувають. Не потрібно щось вигадувати, якщо ти не бачиш якоїсь проблеми на ринку.

Якщо ж ти побачив конкретну проблему, то наступним кроком, на мій погляд, потрібно зрозуміти її масштаб. Можна навіть так сказати: наскільки багато в цій проблемі грошей. Тобто проаналізувати, наскільки великий ринок, на якому існують труднощі в цьому питанні, наскільки багато людей зіштовхуються з цією проблемою. І головне — наскільки люди готові віддавати гроші за рішення і скільки саме грошей. Якщо складається та сума, за яку ви думаєте варто боротися, то можна з упевненістю виходити на цей ринок. При цьому — запастися терпінням, наполегливістю, енергією й завзяттям. Так, на мою думку, потрібно починати шлях стартапу.

Share
Написати коментар
loading...