Реклама

Як організувати популярний IT-фестиваль — досвід GDG DevFest

Взимку 2017-го фестиваль GDG DevFest став другим за крутістю ІТ-фестивалем в Україні за версією DOU.UA. Зараз йде активна підготовка останнього фесту. Якщо вам завжди було цікаво як організувати подію такого масштабу і зазирнути за ширму з іншого боку — на часі прочитати цей матеріал
Čytaty latynkoju
Як організувати популярний IT-фестиваль — досвід GDG DevFest
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як організувати популярний IT-фестиваль — досвід GDG DevFest
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Взимку 2017-го фестиваль GDG DevFest став другим за крутістю ІТ-фестивалем в Україні за версією DOU.UA. Зараз йде активна підготовка останнього фесту. Якщо вам завжди було цікаво як організувати подію такого масштабу і зазирнути за ширму з іншого боку — на часі прочитати цей матеріал

У розмові організатори розповіли, як отримати знижку 50% на проживання в готелі, чому кожен рік фестивалю має свій мем і як дати можливість спікерам полюбити ваш фестиваль.

Головне, що варто знати про цей фестиваль

Щорічно у Львові відбувається зустріч айтішників з усього світу. Вона називається GDG DevFest Ukraine, і це — найбільша подія року, пов’язана з Google та його технологіями в Цетральній та Західній Європі. 2017 року її відвідало понад 1000 учасників з 20 країн світу. Спеціалісти розповідали про Android, web- та cloud-технології, які запроваджує компанія.

Наприкінці грудня минулого року GDG DevFest Ukraine 2017 посів друге місце як найкраща подія року у «ваговій категорії» із понад 800 учасників. Таке місце подія здобула за результатами опитування майже шести тисяч читачів спільноти програмістів DOU.UA. За нього проголосували 15% респондентів.

Зародження Львівського GDG

Надворі був 2012 рік. Студенти Остап Андрусів, Віталій Засадний поїхали на хакатон у Київ. Там всю ніч говорили з київським організатором GDG, який запропонував їм запустити таку спільноту і у Львові (Google Developers Group Lviv). В потязі до Львова Остап намалював маленького андроїда, який став символом майбутнього фестивалю. Хлопці вирішили «чому б ні». Накидали план, приблизні теми доповідей, приміщення, визначили дату. 2 роки Остап і Віталій допомагали киянам організовувати їхню версію фестивалю, а в 2014-му вирішили повністю організувати все у Львові. Цієї осені GDG DevFest Ukraine буде організований спільнотою GDG Lviv вже вп’яте.

Вчитися, щоб розвиватись швидше за конкурентів

Головною метою конференції Віталій Засадний вважає можливість, щоб українські розробники здобували навички швидше, ніж інші. І щоби замовник обирав для роботи над проектом команди, саме їх, як кращих у співвідношенні ціни та якості. Адже в США середній вік розробників близько 35 років, а в Україні – 28. Американські девелопери якісно вивчають тему і послуговуються цими уміннями. А молоді українські програмісти, на думку Олега Засадного, організатора фестивалю, хочуть дізнаватися щось «хіпстерське», нове — а подібні івенти їм у цьому допомагають.

Як організувати популярний IT-фестиваль — досвід GDG DevFest

Організація фестів на дозвіллі

Усі 11 організаторів мають свою постійну роботу: 10 з 11 – програмісти, і 1 маркетолог. Для них ця цілорічна праця з організації конференції – хобі. Олег Засадний пояснює:

Всі гроші йдуть на покриття витрат: на те щоб спікерів привезти, світло, сцену поставити, на їжу, розваги. Тому ми працюємо не заради грошей, а заради відчуттів.

Як організувати конференцію такого рівня

Головне в організаційній роботі – хороша команда зі спільною метою. А ще — якісний контент, від якого залежить чи сподобається гостям. «Ну і вечірка. Без хорошої вечірки конференція — не конференція», — резюмує Остап Андрусів. Крім комунікації і розважальної частини, є ще величезний пласт роботи з підрядниками. Треба вміти «домовлятися завжди», як у однойменній книзі Гевіна Кеннеді. Це — маст-рід для їхньої команди. Одного разу поради з цієї книги дуже виручили організаторів: «Ми розуміли, що в нас дуже обмежені кошти, я вирішив ризикнути і зустрівся з менеджером готелю. Взяв і попросив 50% знижку на поселення десяти спікерів. Дуже нервував тоді. А менеджер взяв і погодився!» — розповідає Остап.

Як організувати популярний IT-фестиваль — досвід GDG DevFest

Трішки про фак-апи

Першу конференцію на 300 учасників зробили вшістьох. У 2017 році івент на понад 1 тис відвідувачів робили вже командою з 11 організаторів. Проте хлопці зізнаються: все одно було важко. «У нас є документ, який називається «How not to fuck up», зараз там вже 150 + пунктів! І перший звучить як «люди ніфіга не читають», — Остап розказує, що це напрацьовано гірким, але водночас веселим досвідом.

Читайте також: Світлана Павелецька, «1+1 медіа» — про репутаційний менеджмент у бізнесі

У 2014 році вони робили першу самостійну конференцію, яка відбувалася на трьох різних локаціях. Учасники не дочитали програму і почали приходити на воркшоп, злитися і шукати там конференцію. Піднялася паніка. В той час Остап поїхав на одну з локацій на площі Ринок. Він планував виїхати до 10 ранку, але у провайдера раптом «впав» інтернет: «Ми не могли ні чекінити людей, ні скачувати нічого для воркшопу. Розбираємось з роутером, з провайдером. Нічого не працює. Через те я затримався, виходжу, а машини нема – її забрав евакуатор. Ще й спонсори вчасно не виплатили гроші. Все одне на друге наклалалося, було дуже весело, але ми вирулили».

Оганізовувати перший захід було найскладніше, зізнаються організатори. Вони забронювали невеликий ресторан на обіди, а людей було 300, й одночасно всі їсти не могли. Тому гостей поділили на дві групи: ті, хто їсть о 13:00, і ті, хто о 14:00. Зі сцени оголосили, що в кожного на бейджі надруковано його час обіду. В обід їм зателефонували волонтери з ресторану і скаржилися, що до них йде велетенський потік людей, вони не справляються, просять зупинити відвідувачів. Виявилося, що ніхто не перевірив надруковані бейджі і всюди був надрукований один і той же ж час.

За 4 роки таких історій назбиралося дуже багато. Але хлопці кажуть, що це одна з тих речей, яка їх драйвить і додає бажання робити щось ще.

Як організувати популярний IT-фестиваль — досвід GDG DevFest

Меми: штори, бочки і 60 палетів

Читайте також: Як розробники запроваджують доповнену реальність в армії

Кожен рік має свій мем. Всі волонтери з 2015 року замість слова «привіт» кажуть «штори» — і сміються. Історія така: щоби візуально розділити великий павільйон, в якому проходила конференція, вирішили використати високі чорні штори. Підрядник просив за цю послугу близько 20 тис грн, яких не було в бюджеті. Тому волонтери з організаторами вішали їх самі аж до п’ятої ранку.

Мем 2017-го року – палети. З них майстрували буквально все

«Там 60 палет – зроби з них щось», — згадує Олег і сміється. Ужгородські волонтери побудували з них стійку для інтерв’ю, зону для відпочинку та багато іншого. «Так, з Ужгорода волонтери просто чудові. Їм кажеш проблему – вони шукають рішення», — підтверджує Віталій.

Яким буде останній DevFest Ukraine

«Якщо все добре, то він буде кльовим. Ще кращим за попередній», — обіцяють брати Засадні. П’ятий DevFest буде останнім для їхньої команди, бо її учасникам потрібна творча пауза. Вони вірять, що можуть робити те, що допоможе індустрії швидше — і мають рік, щоб це знайти. Кажуть, остання подія буде більш «ламповою» і меншою за масштабами, ніж попередній DevFest.

Хлопці хочуть підшукати собі наступників вже зараз і під час організації цьогорічної конференції їх навчати. «Ти не можеш просто прийти і організувати конференцію. Бо буде багато факапів. А ми вже через скільки всього пройшли і можемо сказати: ось це не працює, це краще так зробити», — зауважує Олег і додає:

“Молода кров” принесе фесту багато нового. Нам треба трошки відпочити, оновити мозок. «Ага, взяти яхту і поїхати в Тибет!» – жартує Віталій.

Share
Написати коментар
loading...