Реклама

Сьогодні відзначається День числа π

День числа π – неофіційне свято, яке відзначається любителями математики 14 березня в 1:59:26 на честь математичної константи – числа  π
Čytaty latynkoju
Сьогодні відзначається День числа π
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Сьогодні відзначається День числа π
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
День числа π – неофіційне свято, яке відзначається любителями математики 14 березня в 1:59:26 на честь математичної константи – числа  π

Фахівці стверджують, що математичні розрахунки з використанням числа π проводилися ще при будівництві Вавилонської вежі. Але стародавні майстри недостатньо точно прорахували пропорції при будівництві, тому проект так і не був вдало завершений.

Що відомо про День числа π

Свято започаткував у 1987 році фізик з Сан-Франциско Ларрі Шоу, який виявив, що дата 14 березня, записана в прийнятій в США формі – 3/14, збігається з першими трьома цифрами числа π. З того часу День Пі відзначають студенти та любителі математики з усього світу. Цікаво, що День π співпадає з днем народження видатного вченого Альберта Ейнштейна. Святкування у різних країнах світу проводиться досить весело, незважаючи на те, що головними винуватцями урочистостей є серйозні математики. У багатьох країнах на честь числа навіть організовують кулінарні поєдинки.

Цікаво, що якщо розрахувати довжину екватора Землі з використанням числа з точністю до дев’ятого знака, помилка в розрахунках складе всього близько 6 мм. Тридцяти дев’яти знаків після коми в числі досить для обчислення довжини кола, що оперізує відомі космічні об’єкти у Всесвіті, з похибкою не більшою, ніж радіус атома водню.

Google натомість створив спеціальний Дудл з нагоди 30 річниці Дня числа π. На ньому пропонує рецепт яблучного пирога від відомого шеф-кондитера і засновника знаменитої пекарні пончиків Cronut Домініка Анселя. Він розкриває секрети смачної начинки і приготування солоної карамелі.

Нагадаємо, що сьогодні пішов із життяТест: Чи добре ви знали Стівена Гокінґа? у віці 76 років Стівен Гокінґ. Протягом життя він займався не лише викладацькою діляьністю, написанням книг, але й був активним дослідником. А ще — зберігав незмінне почуття гумору. Широко відомими стало висловлювання Гокінґа про власні книжки: «Моя справжня мрія — написати таку книгу, яка буде продаватися в кіосках в аеропорту. Але для цього, схоже, видавцеві потрібно буде помістити на обкладинку голу жінку».

Share
Написати коментар
loading...