Реклама

Микола Дориченко, MBA Kids: «Переведіть взаємодію дітей з ґаджетом у конструктив»

Про те, чому сучасні діти обирають месенджери замість живого спілкування, що робити із залежністю від ґаджетів та як навчити дітей створювати свій контент для YouTube — Микола Дориченко, співвласник дитячої школи підприємництва та лідерства MBA Kids
Čytaty latynkoju
Микола Дориченко, MBA Kids: «Переведіть взаємодію дітей з ґаджетом у конструктив»
  1. Головна
  2. Історії
  3. Микола Дориченко, MBA Kids: «Переведіть взаємодію дітей з ґаджетом у конструктив»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Про те, чому сучасні діти обирають месенджери замість живого спілкування, що робити із залежністю від ґаджетів та як навчити дітей створювати свій контент для YouTube — Микола Дориченко, співвласник дитячої школи підприємництва та лідерства MBA Kids

«Ми з колегами подумали: бізнес-школи для дорослих існують, то чому немає нічого схожого для дітей? Адже підприємницьке мислення, мислення управлінця, soft skills закладаються з дитинства і допоможуть їм у майбутньому», — розповідає Микола.

Відеоблоґінг та віртуальна реальність – такого в загальноосвітніх школах точно не навчають

– Біля вхідних дверей ми повісили табличку з надписом «Школа», і я декілька разів бачив, як діти зупинялися біля вивіски і кричали: «Мамо, куди ти знову мене привела? Це знову школа! Ти ж говорила, що тут буде круто, а це “школа” … ». На жаль, слово «школа» — це загальне ім’я, що здебільшого впливає на сприйняття дитини. Але пізніше учні розуміють, що тут все по-іншому: тобі не потрібно займатися тим, що тобі не цікаво, і ми можемо з тобою розібратися, що насправді тебе цікавить.

Наприклад, відеоблоґінг — це топ-курс серед дітей віком 9-11 років. Або курс з віртуальної реальності — теж популярний напрямок.

І якщо у малечі є хоча б невеличкий інтерес до цих тем – викладачі зроблять так, щоб цей інтерес конвертувався в дію і дитина відклала свій ґаджет. Або ж, навпаки, взяла його, бо на деяких програмах вони необхідні, як-от, наприклад, на відеоблоґінгу.

Микола Доріченко, MBA Kids

Ґаджети в руках дітей – це неминучий процес

— Якщо ти не можеш запобігти технологічній революції — очоль її. Переведи взаємодію дитини з ґаджетом у конструктивну площину. Я не маю на увазі «дивися телевізор хоч 24 години на добу», ні. Для кожного віку існують певні часові ліміти. Вік сучасних дітей зміщується з точки зору швидкості дорослішання, зміни роботи гормонів, хімічних реакцій — всі ці фактори вже не такі, як 20 років тому.

Читайте також: 5 додатків, які допоможуть оволодіти іноземною мовою

З іншого боку, девайси впливають на психоемоційні реакції на оточення. Діти  намагаються менше комунікувати наживо, а замість цього обирають контакт онлайн, тому що це знижує рівень дискомфорту, коли тобі необхідно комунікувати наживо і давати відповідь просто зараз.

Чому переважна більшість молоді використовує саме месенджери? Тому що на деякі питання не обов’язково відповідати. Або можна подумати, що відповісти. Можна погуглити, щоб не виглядати дурним, уникнути незручних ситуацій. Уникаючи незручних ситуацій, дитина тільки збільшує коефіцієнт впливу на неї цих ситуацій в майбутньому. Вона не проходить їх і тому не вміє з ними працювати, а з ними доведеться працювати.

Про трешові відео у YouTube

— Те, що генерують популярні відеоблогери — це контент, що засмічує ефір, навіть незважаючи на те, що у цих відео мільйони переглядів. Ми у MBA Kids опрацьовуємо YouTube разом з учнями, щоб оцінити, чим займаються блоґери, чим вони відрізняються, виявляти сильні і слабкі сторони. І що ми бачимо: зі 100% популярного серед користувачів контенту, 80% — це треш.

Читайте також: Із трамваю у відеоблогерки — у Львові водійка транспорту підкорила YouTube

В мережі «плаває» величезна кількість такого контенту, який просто дивує. Дивишся і думаєш: ну звідки ж воно береться? Згадаймо, наприклад, відео-приколи, коли людина незграбно падає або грубо вдаряється. У цих відео величезна кількість переглядів — в середньому, 100-200 тис. Або, наприклад, добірка аварій січня 2018 року.

Ну скажи чесно: тобі що, робити більше нічого — дивитися підбірку аварій? Та люди і далі реагуватимуть на такі речі. Але все можна виправити: можливо, ти запропонуєш людям світліший контент.

Як дитячий контент здатен змінити соцмережі

— На курсі відеоблоґінгу ми робимо акцент на ідеї та на якості її реалізації. Всі знають Івангая і Желейного ведмедя Валеру — це ще не найгірший варіант. Нумо подивімося, як може бути інакше?

Створюючи програму для майбутніх блоґерів, ми вирішили: можливо, ми зможемо хоча б трохи зрушити розуміння того, навіщо створюються канали і як творчо до цього підходити. Якщо виникає ідея для відео «Я фарбуюся», то виникає питання: скільки ти знаєш б’юті-блоґерів, які це роблять? Багато. Ти хочеш стати ще одним? Добре. А з чим ти хочеш стати ще одним? Ти можеш бути 150-тисячною б’юті-блоґеркою, але давай тоді думати, чим ти будеш відрізнятися? Що відкине всіх твоїх конкурентів і яку користь ти принесеш своїм глядачам?

Кожен розкопує ідеї для контенту в глибині себе і дістає ті теми, які його дійсно хвилюють.

Для цього викладачі показують дітям кращі приклади, починаючи від Чарлі Чапліна і Бастера Кітона. Згодом — як ідея для відео закручується в сюжет, як з’являється алгоритм того, що має з’явитися на екрані. Ми пояснюємо, які ідеї добре показувати глядачеві і чому це потрібно робити. Діти замислюються: в якому світлі вони хочуть представити себе глядачам, яка мета їх контенту?

Адже незважаючи на те, що треш добре продається – він таки несе у світ інформацію. А от зробити щось більш придатне для споживання — це виклик для багатьох людей.

Важлива ремарка: говорити про те, що його ідея погана ні в якому разі не можна. Тим паче, якщо хтось уже залучений до цього процесу, і йому подобається.

Що почитати батькам

  • «Пес на ім’я Мані», Бодо Шефер
  • «7 навичок високоефективних підлітків», Стівен Кові
  • «Як запам’ятовувати все і завжди»,  Роб Іставей

Share
Написати коментар
loading...