Реклама

De jure: протидія фейкам, ґендерна рівність у ЗСУ і боротьба з кіберзлочинцями

4 вихідних — зовсім не привід пропускати традиційну рубрику юридичних новин від Na chasi. Тим паче, що останні 7 днів принесли низку важливих нововведень, які стосуються законодавства, економіки та суспільства. Які зміни у законодавчій сфері чекають на Україну найближчим часом — дізнавайтеся з добірки від нашої редакції
Čytaty latynkoju
De jure: протидія фейкам, ґендерна рівність у ЗСУ і боротьба з кіберзлочинцями
  1. Головна
  2. Історії
  3. De jure: протидія фейкам, ґендерна рівність у ЗСУ і боротьба з кіберзлочинцями
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
4 вихідних — зовсім не привід пропускати традиційну рубрику юридичних новин від Na chasi. Тим паче, що останні 7 днів принесли низку важливих нововведень, які стосуються законодавства, економіки та суспільства. Які зміни у законодавчій сфері чекають на Україну найближчим часом — дізнавайтеся з добірки від нашої редакції

Про протидію фейкам, ґендерну рівність у ЗСУ і боротьбу з кіберзлочинцями спільно з Великою Британією. У черговій добірці De jure ми зібрали для вас 8 головних законодавчих нововведень тижня, про які варто знати.

Колективне управління майновими правами у сфері авторського права і суміжних прав зазнає змін

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект Мінекономрозвитку про організації колективного управління.

Чому цей законопроект важливий

Мета законопроекту — встановлення в Україні ефективної та прозорої системи колективного управління майновими правами у сфері авторського права і суміжних прав.

Як відомо, організації колективного управління — це установи, яким автори творів або правовласники можуть передавати свої повноваження на управління авторськими правами. Так ОКУ можуть від імені авторів творів укладати договори з користувачами, погоджувати розмір винагороди (роялті), збирати /  розподіляти / виплачувати зібрану винагороду. Саме ці організації забезпечують захист прав інтелектуальної власності музикантів, письменників, художників та інших правовласників.

Наприкінці 2017-го Україні було надано 120 днів для вдосконалення діяльності організацій колективного управління. У разі відсутності позитивних зрушень, Україні загрожує позбавлення права вітчизняних виробників безмитного ввезення на територію CША продукції за 155 товарними позиціями українського експорту.

Водночас, суми винагород, які були зібрані організаціями колективного управління залишаються вкрай низькими. Наприклад, лише одна організація колективного управління музичними правами у Польщі зібрала в 2017 році близько €64 млн, у Румунії — €16,5 млн. В Україні всі ОКУ зібрали лише €3,4 млн.

Що змінить прийняття цього закону

Проект Закону №7466 пропонує визначити по одній ОКУ за кожною зі сфер колективного управління. Завдяки цьому автор знатиме, яка організація відповідає за той чи інший напрям діяльності та якою категорією митців опікується. Законопроектом також пропонується запровадити критерії відбору: лише організації, які мають найбільший репертуар, міжнародне визнання та реальну підтримку правовласників зможуть набути статусу організацій колективного управління.

За новим законом організації будуть зобов’язані постійно звітувати про свою діяльність, повідомлятиме митцю про використання його творів, належну йому винагороду тощо. Правовласники зможуть через свої онлайн-кабінети мати постійний деталізований доступ до щорічних звітів, що будуть загальнодоступними на сайтах цих організацій.

У разі ухвалення закону, автори отримають реальні механізми впливу на діяльність організацій колективного управління аж до звільнення керівника. У свою чергу зручність і зрозумілість системи для користувачів збільшить збори, які будуть надходити правовласникам.

Михайло Тітарчук, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі

Мін'юст разом із ЄC працює над створенням фонду компенсації жертвам насильницьких злочинів

На реалізацію положень Національної стратегії з прав людини у співпраці з Консультативною місією Європейського Союзу Міністерством юстиції було розроблено проект закону. Його положення спрямовані на підвищення гарантій прав жертв умисних насильницьких злочинів шляхом надання їм державної соціальної допомоги у вигляді компенсаційної виплати.

Чому ці зміни необхідні

Створення дієвого механізму реалізації компенсації збитків жертвам умисних насильницьких злочинів законів є актуальним питанням сьогодення. Існуючий нині механізм відшкодування створює достатньо складну систему процесуальних відносин, пов’язаних з доведенням характеру та розміру заподіяних злочином матеріальних збитків. Ці обставини доволі часто не дозволяють отримати постраждалим від злочину належну грошову компенсацію.

Тобто, якщо органи розслідування не можуть забезпечити розкриття злочину та притягнення до кримінальної відповідальності винних осіб, потерпілі на невизначений час позбавляються можливості відшкодувати завдані їм збитки коштом порушників. До таких злочинів належать грабіж, хуліганство, тяжкі тілесні ушкодження, фізичне насильство, вбивство.

Які нововведення прагнуть запровадити

У країнах ЄС існує практика, що держава надає компенсацію через спеціальний компенсаційний механізм для потерпілих або фонд. З цих коштів постраждала особа і отримує кошти на лікування чи відновлення фізичного та психологічного стану.

Щоб змінити нинішню ситуацію в Україні, Міністерство юстиції і підготувало цей проект закону. Варто відзначити, що даний проект був погоджений та підтриманий Консультативною Місією Європейського Союзу. Після проведення Мін’юстом додаткових узгоджувальних консультацій з Міністерством фінансів щодо джерел формування державного фонду компенсації збитків жертвам злочинів проект закону буде поданий до Міністерства закордонних справ. Згодом законопроект буде внесено на розгляд Президенту України та Парламенту.

В Україні пройшли слухання щодо протидії фейкам

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко взяв участь у слуханнях «Стопфейк: проблема законодавчого регулювання відповідальності за дифамацію у медіа». Дискусії відбулися в Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради України.

Про що саме дискутували

Учасники дискусії — представники органів державної влади, журналісти, медіа експерти, юристи — обговорили міжнародний досвід боротьби з фейками та шляхи протистояння України гібридній війні.

Як зазначали промовці, країни Заходу шукають відповіді на виклики сучасності. Наприкінці 2017-го Єврокомісія оголосила про початок публічних дебатів на тему, як протидіяти фейкам у новому інформаційному суспільстві. У січні цього року почала працювати комісія незалежних експертів, яка має на меті розробку документів для ЄС. Це дасть інструменти для визначення, що таке «фейкові новини», а також для боротьби з цим явищем.

Крім того, у Німеччині прийнято закон про боротьбу з дифамацією в соцмережах. У Великобританії та Італії теж триває збір пропозицій про те, як протистояти фейковим новинам. У Франції готується законопроект, за яким національний регулятор у випадку прийняття зможе позбавляти мовників ліцензії, якщо буде доведено іноземний вплив при втручанні у вибори.

Про актуальність цієї проблеми для України, про необхідність посилення боротьби з фейками в інформаційній сфері говорили учасники парламентських слухань. Вони наголосили, що при підготовці змін до законодавства слід взяти за основу відповідні документи Ради Європи, які диференціюють неправдиву інформацію, поділяючи її на ту, яка є наслідком поганої, себто непрофесійної журналістики, джинсу (замовні матеріали), маніпуляції та дезінформацію, щодо якої є чіткі критерії.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар наголосила, що всі пропозиції, які були озвучені на слуханнях, будуть проаналізовані та знайдуть своє відображення у відповідних рекомендаціях.

Заклади вищої освіти тепер отримуватимуть ліцензії в електронному форматі

МОН спростив процедуру ліцензування для вишів – відтепер його можна здійснити в електронному форматі. Щоб протестувати цю систему та забезпечити її ефективну роботу, з 1 березня 2018-го протягом 3 місяців ліцензування відбуватиметься одночасно як в електронному, так і в паперовому вигляді.

Що, як і навіщо — коротко про нововведення

Ліцензійні справи будуть реєструватися в порядку надходження їх до МОН згідно електронної черги.

Перехід до електронної форми ліцензування значно полегшить та прискорить його проведення, зменшить затратність та повністю усуне корупційні ризики. А те, що ми зробимо цей перехід від паперової форми до електронної поступовим, дасть можливість закладам освіти адаптуватися до нового формату.

Андрій Шевцов, директор департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування Міністерства освіти і науки

У межах електронного ліцензування заклад вищої освіти самостійно вноситиме відомості про кадрове та матеріально-технічне забезпечення до ЄДЕБО. Кадрову інформацію потрібно буде оновлювати кожного навчального року до 1 березня, а про матеріально-технічне забезпечення — до 31 грудня або протягом трьох місяців після зміни інформації.

Загалом заклад освіти має право, у разі потреби, оновлювати інформацію протягом року. Докладні роз’яснення щодо процедури надаватиме Технічний адміністратор ЄДЕБО — ДП «Інфоресурс». Інструктивні матеріали можна знайти за посиланням.

МОН працює над спрощенням процедури ліцензування освітньої діяльності, зокрема її переведення в електронний формат, у межах урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції».

Міністерства юстиції України та Литви підписали угоду про співпрацю

Цього тижня Міністр юстиції Павло Петренко відвідав Литовську Республіку, де підписав Угоду про співробітництво у правовій сфері між Міністерством юстиції України та Міністерством юстиції Литовської Республіки.

Литовська Республіка є одним із ключових партнерів України, справжнім другом та союзником. Переконаний: підписання Угоди про співробітництво між міністерствами стане новим етапом в нашій роботі та надасть можливість реалізувати необхідні ініціативи в сфері верховенства права і правосуддя, обмінюватись кращими практиками і продовжити ефективну співпрацю між фахівцями наших відомств.

Під час зустрічі з Міністром юстиції Литовської Республіки Мілдою Вайнютє, Павло Петренко поінформував колегу про новації, спрямовані на захист прав інвесторів та захист бізнесу: роботу Антирейдерської комісії, запуск ініціативи #АгроРейдериСтоп, за результатами діяльності якої упереджено десятки захоплень землі та збіжжя, а проти агрорейдерів порушено 17 кримінальних справ; прийняття закону #МаскиШоуСтопDe jure: про #МаскиШоуСтоп, €6 млн від Фінляндії та протидію торгівлі людьми, який прибирає можливість свавілля з боку правоохоронців у взаємовідносинах з бізнесом; та ведення законодавчого обов’язку викривати реальних бенефіціарних власників компаній.

Окремо були підняті питання комплексної судової реформи та змін у системі виконання судових рішень, реформування пенітенціарної служби та запуску повноцінної системи пробації. Міністр юстиції також звернув увагу на те, що зміни до Конституції України запровадили новий порядок призначення суддів на посади, звузили межі імунітету судді та заклали передумови для оновлення суддівського корпусу.

Україна і Велика Британія спільно боротимуться з кіберзлочинністю та організованою злочинністю

Україна та Велика Британія відпрацьовуватимуть спільний механізм боротьби з кіберзлочинністю та організованою злочинністю. Про це йшлося 5 березня на зустрічі у Лондоні Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова та Міністра внутрішніх справ Великої Британії з питань безпеки та боротьби з економічною злочинністю Бена Уоллса.

Уряд Великої Британії занепокоєний, що Україну використовують як тестовий майданчик для кібератак, для розвитку організованої злочинної діяльності та корупції з боку Російської Федерації.

Бен Уоллс, Міністр внутрішніх справ Великої Британії

Міністр також додав, що МВС Великої Британії зацікавлене в поглиблені співпраці з Міністерством внутрішніх справ України. «Ми зацікавлені поглибити з вами співпрацю як в правоохоронній сфері, так і в координації дій щодо нелегальної міграції та оперативного обміну даними. Розуміємо, який тиск на вас чинить ваш сусід, і наскільки вам не просто працювати в цих умовах», — зазначив Бен Уоллс.

У свою чергу, Міністр внутрішніх справ України наголосив, що за останні три роки Україна має успішний досвід реалізації міжнародних операцій. Арсен Аваков також додав, що МВС України і Національна поліція готові посилити співпрацю з поліцією Великої Британії за всіма напрямами кримінального блоку.

Ми готові співпрацювати у сфері боротьби з організованою злочинністю та надавати оперативну інформацію у двосторонньому порядку, аби цей механізм працював, як годинник.

Наприкінці зустрічі сторони домовилися поглиблювати співпрацю між правоохоронними відомствами двох держав та підписати Меморандум про співпрацю.

Провідні IT-експерти долучаться до проектів з використання цифрових технологій у сфері освіти

Також цього тижня було підписано Меморандум про співпрацю між Міністерством освіти і науки України та Асоціацією «Інформаційні технології України». Зокрема, спільна робота МОН та Асоціації буде спрямована на створення сучасного освітнього середовища, запровадження ефективного регулювання ринку освітніх технологій, сприяння розвитку цифрових компетенцій та електронного навчання в суспільстві.

Сьогодні цифрові освітні технології набувають неабиякої популярності. Вони допомагають створювати інтерактивні та цікаві матеріали для учнів, забезпечують доступ до якісної освіти, дають змогу вчителям дистанційно підвищувати кваліфікацію, відкривають нові можливості для навчання впродовж життя.

Лілія Гриневич, Міністр освіти і науки

Про що йдеться у Меморандумі

Один з центральних проектів, до якого будуть залучені експерти Асоціації, — створення електронної освітньої платформи та розвиток ринку електронних підручників. Крім того, члени Асоціації зможуть взяти участь у створенні ефективної системи збору та аналізу статистики щодо інформаційно-комп’ютерних технологій в українській освіті.

Українська IT-індустрія, як і інші галузі креативної економіки, є індустрією, що базується на знаннях. Впровадження в освітній процес сучасних технологій та спрощення доступу до джерел знань є вкрай важливими першочерговими кроками, що сприятимуть формуванню нової когорти високоосвічених спеціалістів не тільки для IT-галузі, а й для інших секторів економіки.

Олександр Кубраков, виконавчий директор Асоціації «IT України»

Нагадаємо, що представники Асоціації «IT України» брали активну участь у розробці Концепції Національної освітньої електронної платформи та двох концептуальних документів — проекту Наказу «Про затвердження Положення про електронний підручник» та проекту Постанови КМУ «Про національну електронну платформу», які зараз розміщені для громадського обговорення на сайті МОН.

Про вдосконалення законодавства щодо надання особам обох статей рівних можливостей проходження військової служби

І наостанок поговоримо про перспективи. Міноборони бере активну участь в удосконаленні законодавства щодо надання особам обох статей рівних можливостей проходження військової служби.

Група народних депутатів України разом із представниками Міноборони та Генерального штабу розробила проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях.

Любов Гуменюк, головний спеціаліст Департаменту військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України

У грудні 2017-го цей проект Закону України (№ 6109) прийнято за основу у першому читанні. Законопроект спрямований на забезпечення ґендерної рівності у Збройних Силах та інших військових формуваннях, протидії дискримінації за ознакою статі у сфері безпеки і оборони.

Він передбачає надання особам обох статей рівних можливостей щодо укладення контракту на проходження військової служби, визначивши, що жінки можуть укладати контракт на проходження військової служби до досягнення граничного віку перебування на військовій службі.

Також закріплюється принцип, за яким жінки проходять військову службу на рівних засадах із чоловіками, що передбачає рівний доступ до посад і військових звань та рівний обсяг відповідальності під час виконання службових обов’язків.

Скасовуються обмеження щодо призначення військовослужбовців-жінок у добові наряди, відправлення у відрядження, служби жінок у військовому запасі та проходження військових зборів чоловіками та жінками.

До зустрічі наступного четверга у черговій добірці De jure!

Share
Написати коментар
loading...