Реклама

Як український чат-бот допомагає з реєстрацією бізнесу в Польщі

Від редакції: Коли ми тільки починали співпрацю з автором колонок на юридичну тематику Олександром Гарбаром, юрисконсульт згадав у розмові, що працює над окремим цікавим проектом. Щойно ідея втілилася в життя, Олександр ексклюзивно для Na chasi розповів історію створення Pan Prawnik Bot — чат-бота, котрий консультує українців щодо відкриття бізнесу в Польщі
Čytaty latynkoju
Як український чат-бот допомагає з реєстрацією бізнесу в Польщі
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як український чат-бот допомагає з реєстрацією бізнесу в Польщі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Від редакції: Коли ми тільки починали співпрацю з автором колонок на юридичну тематику Олександром Гарбаром, юрисконсульт згадав у розмові, що працює над окремим цікавим проектом. Щойно ідея втілилася в життя, Олександр ексклюзивно для Na chasi розповів історію створення Pan Prawnik Bot — чат-бота, котрий консультує українців щодо відкриття бізнесу в Польщі

Редакція Na chasi не лише першою дізналася про створення Pan Prawnik Bot, але й брала участь у тестуванні чат-бота на кінцевому етапі розробки. Мусимо зізнатися, спілкування з цим Паном не лише ефективне, але й надзвичайно приємне. Pan Prawnik звертається до співрозмовника дуже ввічливо, створюючи враження живої бесіди.

Про те, як створювався незвичайний чат-бот і плани на майбутнє — розповідає юрисконсульт і наш колумніст Олександр Гарбар.

Як виникла ідея створити чат-бота і хто автор концепції

Олександр Гарбар — юрисконсульт B2B

— Ідея створити чат-бота, який допомагатиме у реєстрації бізнесу в Польщі, виникла випадково під час спілкування з моїм другом із Міністерства закордонних справ Польщі. Ми обговорювали інший проект, набагато глобальніший, але в процесі брейнштормінгу у мене випадково виникла ідея з чат-ботом. Найцікавіше, що назву бота придумав одразу ж.

За задумом, Pan Prawnik Bot — юрист, який працює в Україні, але має польське походження. Звертається до всіх чемно і з повагою, зокрема характерно для поляків називає чоловіків паном, жінок — пані. Діалог, який призначений для панянок, писався з особливим натхненням, мабуть, тому він вийшов більш живим і емоційним. Для чоловіків діалоги побудовані за принципом «серйозно і конкретно».

Про попит на юридичні консультації з того питання, яким тепер опікується Pan Prawnik Bot

— Відкриття фірми в Польщі насправді дуже актуальна послуга серед українського бізнесу. По-перше, це — вихід на ринок країни з економікою, яка протягом останніх років показує хороший ріст. По-друге, це — вихід на ринок ЄС. Найбільш популярні запити на реєстрацію фірми в Польщі має бізнес, який займається IT, логістикою, сферою послуг та будівництвом.

IT та стартапи в Польщі — це, мабуть, окрема тема, про яку можна розповідати годинами. Але якщо коротко, то IT насамперед приваблює легкість ведення бізнесу та податкові пільги для іноземних інвесторів, у тому числі і власників стартапів. Для стартапів на початку своєї діяльності є можливість отримати тимчасове звільнення від сплати податків. Також у різних містах Польщі створено 14 Спеціальних економічних зон, працюючи в яких підприємці отримують багато матеріальних переваг, що у свою чергу допомагає досягати IT-проектам значних успіхів на старті.

Хто займався технічною складовою створення чат-бота

— Займався цим я самостійно. Насправді, це лише на перший погляд складно. Однак якщо розібратись, то як показує практика, зробити подібне може і гуманітарій, і навіть юрист. Найскладніше в Pan Prawnik Bot якраз не технічна частина, а саме його структура і діалоги.

В силу специфіки послуги консультування з питань відкриття бізнесу в Польщі присутня певна безальтернативність інформації, яку потрібно видати учаснику діалогу. У зв’язку з цим складно долучати кнопки команд для користувача, тому що втрачається юридична суть і цінність інформації. Діалоги Pana Prawnika максимально наближені до змодельованої консультації, яка надається в дійсності при реєстрації бізнесу в Польщі.

Чи є в планах створити подібного чат-бота, який консультуватиме з питань українського законодавства

— Так, я вже обдумую такий проект. Є ідеї щодо того, як автоматизувати певну юридичну послугу і принести користь суспільству. Проте на нову ідею потрібно набагато більше часу і вона сама по собі поки що дорога. На жаль, всі деталі зараз не можу розповідати, проте маю переконання, що редакція Na chasi традиційно дізнається про новий проект першою.

Як з’явився зовнішній вигляд Pana Prawnika

— Оскільки за задумом Pan Prawnik Bot є юристом польського походження, то і вигляд повинен мати відповідний. Тому було прийнято рішення намалювати персонажа за цими критеріями. Лише зараз розумію наскільки складний і «конкретний» запит надав художникам.

Намалювали мені Pana Prawnika дуже творчі люди з Вінниці — Павловська Наталія та Козачук Дмитро✉️ 14 україномовних Telegram-каналів для саморозвитку. Також Дмитро багато допомагав із маркетинговим оформленням чат-бота.

Чи є Pan Prawnik Bot комерційним проектом, або як саме він монетизується

— На цей момент, користувачам надається безкоштовна юридична консультація на тему відкриття бізнесу в Польщі. Однак у діалогах також є можливість через бота залишити заявку нам, юристам, для отримання більш детальної юридичної консультації та замовлення послуги з реєстрації бізнесу в Польщі. Бот з часом буде лише вдосконалюватись, тому в планах є додати платні сервіси, зокрема можливість згенерувати певний документ за польським законодавством. Таке рішення, у свою чергу, автоматизує нашу роботу як юристів.

Про функціональні можливості чат-бота

Як ми тестували чат-бота

— Наразі бот надає юридичну консультацію з реєстрації бізнесу в Польщі у формі ТОВ, акціонерного товариства та приватного підприємця. Також для власників фірм у Польщі є можливість через бота надіслати питання юристам на тему договорів, судів, податкових відносин, ліквідації чи припинення підприємницької діяльності в Польщі.

Загалом, Pan Prawnik Bot має плани допомагати користувачам закривати багато юридичних питань пов’язаних з бізнесом в Польщі, тому сервіс буду активно вдосконалювати, виходячи із побажать користувачів.

Нагадаємо, раніше Олександр Гарбар розповідав про те, чи виживеЧи виживе професія юриста у зв’язку з поширенням смарт-контрактів професія юриста у зв’язку з поширенням смарт-контрактів. Також ви можете отримувати фахову юридичну консультацію з різних життєвих питань у Telegram-каналі Олександра під назвою Advocat.

Share
Написати коментар
loading...