Реклама

De jure: про #МаскиШоуСтоп, €6 млн від Фінляндії та протидію торгівлі людьми

На календарі — четвер, тож ми традиційно розповідаємо вам про головні новини тижня у сфері законодавства. Які нововведення відбулися протягом останніх 7 днів та як вони вплинуть на економічне та суспільне життя українців — дізнавайтеся з добірки від редакції
Čytaty latynkoju
De jure: про #МаскиШоуСтоп, €6 млн від Фінляндії та протидію торгівлі людьми
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. De jure: про #МаскиШоуСтоп, €6 млн від Фінляндії та протидію торгівлі людьми
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
На календарі — четвер, тож ми традиційно розповідаємо вам про головні новини тижня у сфері законодавства. Які нововведення відбулися протягом останніх 7 днів та як вони вплинуть на економічне та суспільне життя українців — дізнавайтеся з добірки від редакції

Минулого тижня ми розповідалиDe jure: банківська реформа, початкова школа і дефіцитні професії — правові новини тижня про банківську реформу, початкову школу і дефіцитні професії. З того часу відбулася низка нововведень, які стосуються законодавства, економіки та суспільства. На часі дізнатися про головні правові та суспільні новини останніх 7 днів.

В Україні створять комісію #МаскиШоуСтоп з представників бізнесу та правозахисників

Кабмін підтримав розроблену Міністерством юстиції постанову «Про утворення Міжвідомчої комісії з питань забезпечення дотримання правоохоронними органами прав та законних інтересів осіб», відповідно до закону #МаскиШоуСтоп.

Розроблена постанова запускає роботу міжвідомчої комісії, яка стане ефективним механізмом моніторингу і контролю за діяльністю правоохоронних органів у питаннях їхньої комунікації з бізнесом.

Павло Петренко, Міністр юстиції

Він зазначив, що комісія буде постійно діючим дорадчим органом при Кабінеті Міністрів і вноситиме обов’язкові до виконання рекомендації щодо справ, у яких фіксуються порушення інтересів українського бізнесу.

Як працюватиме комісія

Очільник Мін’юсту наголосив, що в комісії не буде силовиків. Правоохоронці лише будуть викликатися на засідання комісії, надаватимуть інформацію та звітуватимуть за конкретними справами. Новостворений орган розглядатиме звернення представників бізнесу, узагальнюватиме таку інформацію для підготовки відповідних законодавчих змін чи кадрових рішень та готувати обов’язкові до виконання рекомендації конкретним правоохоронним органам щодо усунення системних порушень з боку відповідних структур відносно бізнесу.

Комісія проводитиме роботу в публічному режимі з запрошенням журналістів. Вона вирішуватиме існуючі та виявлятиме потенційні проблеми у цій сфері.

Нагадаємо, 7 грудня вступив в дію закон #МаскиШоуСтоп, покликаний припинити свавілля силовиків та ліквідувати таке ганебне явище як проведення безпідставних масок-шоу на підприємствах. Детальніше з новаціями закону можна ознайомитися за посиланнямБез права на обшук — Верховна Рада заборонила несанкціоновані вилучення серверів.

Мін'юст запустив проект «Я МАЮ ПРАВО! На захист бізнесу від тиску правоохоронних органів»

У межах загальнонаціонального правопросвітницького проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!» почав діяти новий напрямок для захисту прав підприємців та бізнесу від тиску правоохоронних органів, зокрема, під час обшуків.

Вже розроблено перші інформаційні матеріали, які можна знайти на сайті. У них детально розписана процедура обшуку згідно із новим законом «МаскиШоуСтоп»: алгоритм дій, права і обов‘язки як представників бізнесу, так і правоохоронних органів.

Що передбачає проект у майбутньому

Також у рамках проекту заплановано спільно з Європейською бізнес-асоціацією, Радою бізнес-омбудсмена та Американською торговельною палатою здійснювати постійний моніторинг кількості скарг від підприємців на тиск з боку правоохоронних органів. Окрім того, заплановані заходи щодо роз’яснення правових механізмів реєстрації, ведення та закриття бізнесу, захисту бізнесу від рейдерських захоплень, роз’яснення прав підприємців при взаємодії з правоохоронними органами та захисту від їхніх зловживань.

Фахівці органів юстиції та системи безоплатної правової допомоги пояснюватимуть, які документи повинен вимагати підприємець у правоохоронців, що прийшли до нього з обшуком, як діяти під час обшуку, які права має адвокат. Особлива увага буде зосереджена на здійсненні правоохоронцями обов‘язкової відеофіксації процесу обшуку, як цього вимагає вищезгаданий закон.

Коли громадяни знають і вміють захищати свої права — це ознака сформованого й відповідального демократичного суспільства. Саме таку мету ставлять перед собою правоосвітні проекти Мін’юсту. Сподіваюсь, вони підвищать правосвідомість українців, зроблять їх більш юридично обізнаними та проактивними.

Олена Сукманова, заступниця Міністра юстиції

Україна спростила ввезення авто з-за кордону

Цього тижня Верховна Рада внесла зміни в закон «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів». Згідно з нововведеннями ввезення та реєстрацію імпортних автомобілів значно спрощується.

Про які зміни йдеться

Ухваливши нововведення, парламент усунув колізію, яка міститься в законі «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів», яким встановлено обмеження на переміщення через митний кордон України транспортних засобів. Згідно із законом, перевірка відповідності транспортних засобів екологічним нормам здійснюється двічі: митницями ДФС при митному оформленні і територіальними органами з надання сервісних послуг МВС при проведенні державної реєстрації.

Парламент вніс зміниУкраїна спростила ввезення авто з-за кордону у цей закон і передбачив, що під час пропуску на митну територію України транспортних засобів сертифікат підтвердження відповідності екологічним стандартам не вимагатиметься. Натомість такий сертифікат потрібно буде надати при митному оформленні для вільного обігу внутрішній митниці.

Змінилися Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном

Кабмін прийняв постанову «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном». Документом, зокрема, передбачено посилення соціального та правового захисту громадян України, які працевлаштовуються за кордоном, та відповідальності ліцензіатів за порушення вимог Ліцензійних умов.

Які зміни відбудуться з ухваленням документу

Прийняття постанови створює умови для врегулювання процесів, пов’язаних з веденням господарської діяльності з надання посередницьких послуг із працевлаштування за кордоном, сприяє захисту прав працевлаштованих осіб за кордоном і посиленню відповідальності ліцензіатів за порушення вимог Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Запропоновані зміни містять конкретизовану інформацію про умови праці, які роботодавці мають обов’язково зазначити в трудовому договорі (контракті), а саме відомості про: умови праці (в тому числі щодо забезпечення належних, безпечних і здорових умов праці), оплату праці (в тому числі щодо розміру гарантованої заробітної плати), відрахування із заробітної плати; тривалість робочого часу і часу відпочинку, строк дії трудового договору (контракту) та умови його розірвання.

Найбільш значущою новацією є передбачення таких вимог до умов праці, як надання медичної допомоги, соціальне страхування, відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю внаслідок нещасного випадку на виробництві або тимчасової непрацездатності та умов репатріації трудового мігранта.

Ліцензіат зможе вести діяльність лише у нежитловому приміщенні, що належить суб’єкту господарювання на праві власності або користування. Постановою визначено також кадрові вимоги до провадження ліцензіатом господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Фінляндія підтримає шкільну реформу в Україні технічною допомогою в розмірі €6 млн

Фінляндія допоможе Україні підвищити кваліфікацію вчителів, підкреслити для суспільства важливу роль освіти, а також покращити освітнє середовище шкіл у межах реформи Нова українська школа. Про відповідну співпрацю йдеться в проекті Угоди між урядами України та Фінляндії «Про реалізацію проекту «Фінська підтримка реформи української школи».

Передбачений Угодою проект матиме орієнтовну вартість €6 мільйонів. Він розрахований на 4 роки. Ці кошти будуть спрямовані на підтримку реформи саме у сфері, де Фінляндія є найбільш сильна, зокрема, йдеться про навчання педагогів. Наші вчителі потребують нових інструментів для спілкування та навчання сучасних дітей.

Лілія Гриневич, Міністр освіти і науки України

Слід додати, що Фінляндія є одним з надійних партнерів України. Після Революції Гідності Фінляндська Республіка збільшила об’єм допомоги нашій країні. Так, за останні три роки обсяг наданої гуманітарної та технічної допомоги становить €28,7 млн. Фінляндія підтримує реформи у законодавчому, економічному та енергетичному секторах через Раду Європейського Союзу, ЄБРР, Світовий банк та Північну екологічну фінансову корпорацію.

Мінекономрозвитку реформує сферу торговельного захисту

Також цього тижня Уряд схвалив зміни до законів у сфері торговельного захисту. Чинні закони, які регулюють цю сферу, були прийняті ще у 1998 році. З того часу відбулися значні зміни у міжнародній торгівлі та практиці проведення торговельних розслідувань.

Одним з важливих завдань Уряду є забезпечення українського бізнесу прозорим та передбачуваним механізмом захисту внутрішнього ринку. Тому ми розробили зміни до чинних законів, які дозволять розширити можливості національних виробників у захисті їх інтересів від демпінгового імпорту.

Степан Кубів, Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економічного розвитку і торгівлі України

Чому ці зміни необхідні

Чинні закони у цій сфері не відповідають вимогам СОТ та сучасній міжнародній практиці, обмежують можливості захисту української промисловості, не містять чіткого розділення повноважень між компетентними органами, мають недосконалий механізм проведення торговельних розслідувань та застосування заходів, а також містять термінологічні неточності.

У світі посилюється використання протекціонізму іноземними країнами, тому заходи торговельного захисту становили майже 47% усіх пов’язаних з торгівлею обмежувальних заходів протягом 2016-2017 років. Зміни, які ми пропонуємо, дозволять українським виробникам отримати кращі механізми використання інструментів торговельного захисту в Україні.

Наталія Микольська, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України - Торговий представник України

Законопроектами пропонується прийняти нову редакцію трьох законів та внести зміни в супутні закони. Зміни стосуються, серед іншого: запровадження двоетапного проведення розслідувань та чітке дотримання строків їхнього проведення, розмежування та уточнення повноважень і функцій компетентних органів, врегулювання участі бізнесу в розслідуваннях та запровадження механізму внесення імпортером фінансової гарантії у вигляді грошової застави (для сплати особливих видів мит).

Мінсоцполітики створило соціальний відеоролик з проблематики торгівлі людьми

У зв’язку зі збільшенням випадків втягнення громадян України у злочинну діяльність на території іноземних країн, Мінсоцполітики продовжує докладати зусиль щодо інформування громадян України про проблему торгівлі людьми та убезпечення їх від потрапляння у таку ситуацію.

З цією метою та на виконання Державної соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2020 року, Мінсоцполітики виготовлено соціальний відеоролик з проблематики торгівлі людьми.

Відеоролик закликає громадян України бути пильними під час працевлаштування, ретельно перевіряти роботодавця та його пропозиції, оскільки сумнівні вакансії можуть призвести до позбавлення волі на строк до 25 років.

Мін'юст розробив путівник виконавчого провадження

У рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!» створено Путівник виконавчого провадження. Повноцінна покрокова інструкція забезпечить необхідною інформацією кожного громадянина, якому потрібно скористатися послугами державних або приватних виконавців.

Мін'юст у форматі питання-відповідь забезпечив громадян інформацією про те, що і як їм робити для того, щоб реалізувати своє право на виконання судового рішення. Юстиція – відкрита для людей, ми завжди готові допомогти громадянину отримати якісні сервіси та послуги Мін'юсту.

Світлана Глущенко, заступниця Міністра юстиції

З путівника українці можуть дізнатися як отримати виконавчий лист та що з ним робити, як знайти потрібний підрозділ державної виконавчої служби Мін’юсту чи адресу приватного виконавця.

До слова, за 2 місяці поточного року громадяни в рамках реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!» отримали 33 тис консультацій фахівців юстиції та системи безоплатної правової допомоги. Здебільшого допомогу надавали в рамках роботи мобільних пунктів безоплатної правової допомоги та гарячими телефонними лініями при головних територіальних управліннях юстиції.

У 2018 році проект «Я МАЮ ПРАВО!» продовжить реалізацію ініціатив, спрямованих на захист прав дітей та жінок та протидію насильству. Пріоритетом також залишається захист прав підприємців при взаємодії з правоохоронними органами. Новим напрямком стане захист права на виконання судового рішення.

Дякуємо за увагу, до зустрічі наступного тижня у черговій добірці De jure!

Share
Написати коментар
loading...