Реклама

Як двоє науковців з Вроцлава розпочали революцію на ринку дронів

Світ вступив у нову еру, де безпілотні літальні апарати стають невід'ємною складовою життя. І хоча деякі винаходи у цій сфері ще нагадують наукову фантастику, проте вони вже починають витісняти попередні засоби та технології, які є менш ефективними або й зовсім не здатні упоратися з деякими завданнями
Čytaty latynkoju
Як двоє науковців з Вроцлава розпочали революцію на ринку дронів
  1. Головна
  2. Спецпроєкти
  3. Як двоє науковців з Вроцлава розпочали революцію на ринку дронів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Світ вступив у нову еру, де безпілотні літальні апарати стають невід'ємною складовою життя. І хоча деякі винаходи у цій сфері ще нагадують наукову фантастику, проте вони вже починають витісняти попередні засоби та технології, які є менш ефективними або й зовсім не здатні упоратися з деякими завданнями

Sky Tronic — польська компанія, яка займається проектуванням та виробництвом дронів. Представники нашого бізнес-інкубатора поспілкувалися з членом Правління компанії Юстиною Гудашевською.

Що відбувається на ринку безпілотних літальних апаратів (БПЛА) у Польщі та світі

— Загальна вартість рішень для дронів оцінюється PwC на суму понад $130 млрд з річною швидкістю зростання на рівні 20% щороку. У 2023 році буде випущено 11,5 млмрд таких апаратів. Їхніми виробниками будуть 400 фірм у Польщі та 100 тис — в усьому світі. Світовий ринок рішень для дронів для енергетичних та комунальних підприємств становить $9,46 млрд на рік.

Польща є 4 найбільшим виробником БПЛА у світі, після США, Ізраїлю та Китаю. Польський ринок БПЛА оцінюється у 201,31 млн PLN(дані Інституту Mikromakro) з темпом зростання 30% на рік.

Науковці з Вроцлавського політехнічного університету (Politechnika Wrocławska), Богуслав Шляхетко та Михал Льовер,  були свідками небезпечної аварії дронів під час змагань IMAV 2015. Під час них дрон, який піднімав пляшку з водою, керований традиційним PID (пропорційно-інтегрально-диференціальним) контролером, був не в змозі стабілізуватися під час сильного вітру та вийшов з ладу.

Випадок підштовхнув їх до зосередження своїх науково-конструкторських робіт на регуляторі пілотування. Його побудовано на базі нечіткої логіки. Він використовується для підвищення ефективності керування та стабільності польоту при сильному вітрі та перевезенні вантажів.

Декілька бізнесменів, які були вражені нагородами Богуслава та Міхала на змаганнях дронів у Польщі, Китаї та Австралії, переконали їх створити компанію для впровадження цієї технології для дронів. Йдеться про дрони, котрі використовуються для:

  • точних місій з швидкого рятування життя,
  • підвищення ефективності роботи будівельних та енергетичних компаній,
  • контролю будівель, будівельних майданчиків, доріг, мостів, трубопроводів,
  • гірських, водних, пожежних пошуково-рятувальних операцій у складних погодних умовах,
  • постачанні медичного обладнання, де традиційні вертольоти не можуть працювати (наприклад, у горах під час сильного вітру чи бурі).

Ось так виникла компанія Sky Tronic.

Як двоє науковців з Вроцлава розпочали революцію на ринку дронів

Команда стартапу

Чим займається команда польського «творця дронів»

Sky Tronic спеціалізується на проектуванні та виробництві дронів із спеціальною системою контролерів на основі нечіткої логіки для нового автономного управління та стабілізації.

«Контролери нечіткої логіки можуть трансформувати індустрію БПЛАЗСУ отримали на озброєння польський безпілотник для професійних задач у Польщі та у всьому світі. Наші системи навігації на основі нечіткої логіки, — пояснює Юстина Гудашевська, член Правління компанії Sky Tronic — повинні поліпшити безпеку та стабільність польотів дрона при поганих погодних умовах та складності рельєфу». За її словами, правила нечіткої логіки визначає командуючий пілот. Вони використовуються для спостережень, керування літаючим об’єктом максимально точно, пристосовуючись до непередбачуваних явищ — таких, як сильний порив вітру в горах або падіння вантажу. Слово пані Гудашевській:

— Зараз наш офіс знаходиться у Вроцлавському технологічному парку у Польщі. У майбутньому ми плануємо створити дистриб’юторську компанію у Сполучених Штатах, щоби сфокусуватися на ліцензуванні Sky Controller FLC для виробників безпілотників у США. Незабаром ми розпочнемо проведення досліджень та розробку дронів, оснащених автономною системою запобігання зіткненню для виявлення та уникнення таких перешкод, як дерева або лінії електропередач.

Ми уклали договір з виробником спортивних дронів у Польщі, Skynamo Aerospace, щоби перевірити та запровадити наш контролер управління, Sky Controller FLC, для стабілізації Hoverbike Raptor. Останній поєднує в собі мотоцикл з вертольотом. Skynamo планує розпочати продаж Hoverbike із Sky Controller в США та Об’єднаних Арабських Еміратах у II кварталі 2018 року.

Ми також підписали листи про наміри з діловими партнерами для розробки та тестування автономних безпілотників з гірськими пошуковими та рятувальними бригадами в Карконошах.

Домовилися і з компанією BILAN для розробки ThermoCopter для термографічного аудиту в 3D — для виявлення втрати тепла або інших пошкоджень у висотних будівлях, лініях електропередач, трубопроводах.

Термокоптер

Крім того, ми працюємо над розробкою Firecopter для координації місій з порятунку життя та пожежогасіння для пожежно-рятувальної служби у Рочинах та Вроцлаві. У нас є лист про наміри (т.з. Letter of Intent) з головним польським збройним концерном — Polska Grupa Zbrojeniowa, для розробки автономної системи спостереження на базі безпілотних платформ та стикувальних станцій для безпілотних літаків.

Усі БПЛА, доступні на ринку (3D Robotics, Ehang, Yuneec тощо) контролюються лінійним пропорційно-інтегрально-диференціальним (PID) контролером зворотнього зв'язку. Він використовує занадто спрощені припущення щодо лінійних властивостей контрольованої системи дрону, а математична модель не враховує непередбачувані явища, такі як сильний вітер.

Простіше кажучи: у випадку сильного вітру або зміною маси при скиданні вантажу, правила керування змінюються і дрону, керованому PID контролером, важко стабілізуватися та калібруватися відносно землі.

Наша система керування на основі нечіткої логіки не потребує процедури калібрування (як PID контролер), тому що алгоритми штучного інтелекту на основі нечіткої логіки виражені природною мовою, схожою на людський мозок. Це забезпечує пристосування до зміни умов — таких, як сильний вітер чи зміна маси.

Станом на сьогодні не існує глобальної конкуренції для нашого контролера Sky Controller FLC. Такі контролери можна знайти в лабораторних умовах в університетах та науково-дослідних центрах, але вони не є комерційно доступними.

Share
Написати коментар
loading...