Реклама

De jure: банківська реформа, початкова школа і дефіцитні професії — правові новини тижня

Останні 7 днів принесли низку нововведень, які стосуються законодавства, економіки та суспільства. На часі дізнатися про головні законодавчі новини тижня, що минає — добірка від нашого видання
Čytaty latynkoju
De jure: банківська реформа, початкова школа і дефіцитні професії — правові новини тижня
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. De jure: банківська реформа, початкова школа і дефіцитні професії — правові новини тижня
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Останні 7 днів принесли низку нововведень, які стосуються законодавства, економіки та суспільства. На часі дізнатися про головні законодавчі новини тижня, що минає — добірка від нашого видання

Минулого тижня ми розповідалиDe jure: про одруження, розлучення і НАТО — правові новини тижня про те, як українці на День святого Валентина реєстрували шлюби, які тепер можна розірвати за допомогою чат-бота, а також про шлях України до НАТО. Останні 7 днів також принесли низку нововведень, які стосуються законодавства, економіки та суспільства. На часі дізнатися головні новини тижня, що минає.

Ще один крок до безперешкодного простору для осіб з інвалідністю

Цього тижня Верховна Рада України прийняла в першому читанні урядовий законопроект № 6536 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення вимог законів України, спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд».

Які плануються зміни

У пояснювальній записці до законопроекту його метою зазначено «встановлення ефективного механізму контролю за дотриманням вимог законодавства щодо необхідності створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення». Зокрема, пропонується підвищити штрафи та вводиться норма про позбавлення права обіймати певні посади за порушення законодавства під час плапланування і забудови територій, у тому числі і щодо створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю.

Окрім того, громадські об’єднання людей з інвалідністю можуть здійснювати обов’язковий контроль за дотриманням будівельних норм, стандартів і правил про доступність як позаштатні інспектори при органах державного архітектурно-будівельного контролю.

Чому ці зміни необхідні

Про важливість цієї урядової ініціативи годі й казати. Тема доступності людей з обмеженими можливостями нарівні з іншими громадянами до всієї інфраструктури в нас завжди була болюча. Ще більш злободенною вона стала з початком російської агресії на сході України, коли тисячі тяжко поранених бійців опинилися на візках та милицях.

Ми повинні зробити так, щоб кожен архітектор, кожен власник крамниці чи керівник якогось закладу задумалися, наскільки доступні ці об’єкти для людей з інвалідністю, не чекаючи приписів. Переконаний, за цими нормами повинна уважно стежити громадськість, що також закладено у законопроекті. Людський контроль — найкращий.

Максим Бурбак, заступник голови Комітету ВР у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю

Оновлено Засади стратегічного реформування державного банківського сектору

Уряд України підтримав розроблені Міністерством фінансів спільно з міжнародними фінансовими інституціями оновлені Засади стратегічного реформування державного банківського сектору. Пришвидшення економічного зростання неможливе без ефективної банківської сфери. Саме тому Стратегія держави у банківському секторі базується як на цілях економічного зростання, так і на завданнях держави як акціонера комерційних банків та розрахована на втілення протягом 5 років.

У чому суть нововведення

Головні завдання Стратегії у банківському секторі:

  • значне зниження присутності держави у банківському секторі через повний, або частковий продаж банків державного сектору;
  • збільшення конкуренції на банківському ринку;
  • підтримка фінансової стабільності;
  • відновлення кредитування реального сектору економіки;
  • підвищення доступності банківських послуг.

Які перспективи оновлених Засад

Реалізація Стратегії держави у банківському секторі дозволить досягти значних переваг як для банківського сектору в цілому, зробить його прибутковим та більш привабливим для іноземних та українських інвесторів, так і для економіки країни, через надання доступу до додаткового фінансування по більш привабливим ставкам та згенерує додаткові доходи для державного бюджету.

Скасовано необхідність розробки та погодження історико-містобудівного обґрунтування

Спрощено процедуру розроблення та погодження науково-проектної документації на будівництво в історичних населених місцях. Відповідний проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку визначення меж та режимів використання історичних ареалів населених місць, обмеження господарської діяльності на території історичних ареалів населених місць» схвалено на засіданні Уряду 21 лютого.

Що треба знати про внесені зміни

Згаданим проектом скасовано необхідність розробки історико-містобудівного обґрунтування (ІМО) в тих історично населених місцях, де в установленому порядку розроблені та затверджені історико-архітектурні опорні плани. А з 1 січня 2019 року інститут ІМО ліквідовується взагалі. Вся проектна документація на нове будівництво і історично населених місцях має розроблятися виключно відповідно до історик-архітектурних опорних планів.

Уряд схвалив законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою України»

Цього тижня також було прийнято законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою України» — один з тих, які складають законодавчий маршрут децентралізації. Цей перелік був підтриманий Координаційною радою донорів та спеціальними посланником Уряду Німеччини з питань децентралізації в Україні Ґеорґом Мільбрадтом.

Проект закону законодавчо врегульовує питання щодо порядку утворення, ліквідації, встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, назв населених пунктів та віднесення їх до певних категорій.

Геннадій Зубко, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України

Які зміни відбудуться у цьому напрямі

Законопроектом встановлюється трирівнева система адміністративно-територіального устрою України — регіональний рівень (АР Крим і області), субрегіональний рівень (райони) та базовий рівень — громади, до складу яких входять один або декілька населених пунктів. Також запроваджується державна реєстрація адміністративно-територіальних одиниць.

«З прийняттям законопроекту про адміністративно-територіальний устрій ми ліквідовуємо дублювання повноважень районної ради і РДА із органами місцевого самоврядування ОТГ, прибираємо надмірні витрати на утримання апарату РДА, підвищуємо якість надання послуг за рахунок збільшення фінансування бюджетів органів місцевого самоврядування в частині створення госпітальних округів, нового освітнього простору тощо. Це є необхідною умовою для подальшої успішної децентралізації», — наголосив Геннадій Зубко.

В Україні до сих пір діє закон про адміністративно-територіальний устрій, який був прийнятий ще в 1981 році Указом Президії Верховної Ради Української УРСР.

Мін’юст запустив проект «Я МАЮ ПРАВО! на виконання рішення суду»

У рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!» почав діяти новий напрямок, який надасть українцям вичерпну інформацію про те, як реалізувати своє право на виконання судового рішення.

Розроблено перші інформаційні матеріали, які можна знайти на сайті «Я МАЮ ПРАВО!». Також у рамках проекту регулярно проводяться правопросвітницькі акції, семінари, юридичні консультації та виїзди мобільних груп по всій Україні.

Які можливості надає проект Мін’юсту

Фахівці органів юстиції та системи безоплатної правової допомоги пояснюють, хто такий стягувач, які кроки зробити, щоб виконати судове рішення, які дані повинен містити виконавчий документ та як отримати присуджені кошти.

Для боржників так само розроблений покроковий путівник, який інформує їх про необхідні кроки після відкриття виконавчого провадження, а також роз’яснює, яка настає відповідальність за невиконання рішення суду.

Це путівник, де кожна особа зможе отримати відповіді на конкретні запитання, які стосуються виконання судових рішень в Україні. Це не просто роз’яснення основних прав та свобод, а корисні, прикладні поради з приводу того, як ці права захищати.

Світлана Глущенко, заступниця Міністра юстиції

Важливою складовою нової ініціативи є відкритий Реєстр боржників та оприлюднений список боржників зі сплати аліментівDe jure: про боржників, аудиторів і ВПО — головне за тиждень — так званої #ДошкиГаньби. Висвітлення імен неплатників має стимулювати злісних боржників не залишати своїх дітей без законних виплат.

Окрім цього, по всій країні почали діяти мобільні групи з ліквідації заборгованості з виплати аліментів, які проводитимуть регулярну перевірку стану виконання рішень про стягнення коштів з недобросовісних боржників у регіонах. Такі групи вже працюють у Київській та Запорізькій областях.

Перспективи проекту на найближче майбутнє

З 6 березня починає діяти система щомісячного моніторингу, як діє в реальному житті закон щодо посилення відповідальності злісних неплатників аліментів, а статистика і показники по регіонах будуть регулярно оприлюднюватися через офіційні канали комунікації Міністерства юстиції.

Важливою частиною роботи в цьому напрямку є боротьба з підприємствами-боржниками по заробітній платі. Так, минулого року державні виконавці Мін’юсту стягнули з недобросовісних роботодавців на користь працівників понад 354 млн грн заборгованості по заробітній платі. Цього року роботу продовжено, вже наступного кварталу Мін’юст планує створити окремі виконавчі групи з ліквідації боргів по заробітній платі по всій країні.

Дітей у початковій школі з вересня 2018-го навчатимуть за новими стандартами

Ще однією важливою новиною тижня є затвердження Кабміном Державного стандарту початкової освіти, за яким навчатимуться першокласники з 1 вересня 2018 року.

Саме в цьому документі закладено ключові елементи — вимоги до обов’язкових результатів навчання та компетентностей здобувачів освіти — що визначають зміст освіти в початковій школі. Саме тут закладено, що саме дитина має знати, вміти, розуміти після завершення чотирьох перших класів.

Лілія Гриневич, Міністр освіти і науки

Пані Міністр пояснила, що робота над стандартом тривала 2 роки. При цьому було використано досвід 7 країн — Фінляндії, Сінгапуру, Ірландії, Шотландії, Франції, Канади та Польщі.

Коротко про головне

У стандарті визначено загальні та обов‘язкові результати навчання за 9 галузями: мовно-літературною, математичною, природничою, технологічною, інформативною, соціальною і здоров’язбережувальною, фізкультурною, громадянською та історичною, мистецькою.

Обов’язкові результати показують, що дитина має вміти, знати, розуміти після кожного з 2 циклів навчання в початковій школі. Тобто після 2-го та 4-го класу. Світовий досвід свідчить, що дитина в ранньому віці розвивається стрибкоподібно, з огляду на це й передбачено окремі вимоги саме після таких циклів навчання. Адже дитина під час навчання на першому циклі початкової школи та другому має різні особливості розвиту, сприйняття інформації тощо.

Зараз ми нарікаємо на проблеми з академічною доброчесністю у вищій освіті. Однак, якщо ми не закладатимемо основи поваги до інтелектуальної власності в школі, вирішити це питання у вищій освіті не вдасться. Якщо ми пропагуємо в школі сприйняття списування як допомоги, а не крадіжки, ми не можемо очікувати інших результатів. Тому погляньте, в цьому стандарті закладено загальний результат навчання «Дотримується норм правової взаємодії».

Лілія Гриневич

Окремо пані Міністр зауважила, що разом із стандартом приймаються 4 базові навчальні плани. Зокрема, в них закладено збільшення обсягу вивчення української мови в школах національних меншин. Лілія Гриневич також підкреслила, що ця реформа освіти якісно відрізняється від попередніх спроб реформування тим, що держава закладає реальні передумови змін.

Запрацювала місія японського агентства JICA щодо проектів з поводження з відходами в 3 містах України

Співпраця Уряду України і Уряду Японії продовжується сьогодні в дуже активному режимі. За допомогою Уряду Японії та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) реалізовується дуже амбітний і високотехнологічний проект — модернізація Бортницької станції аерації (БСА), і в майбутньому співпраця буде продовжена. В рамках модернізації БСА, цього тижня долучився також проект з реконструкції дюкерів, що пролягають через Дніпро.

Які перспективи співпраці Україна-Японія

Цей амбітний проект по БСА дозволить Києву за рахунок підтримки Уряду Японії, залучених кредитних коштів, за рахунок державної підтримки через ДФРР і місцевого бюджету реалізувати проекти щодо реконструкції другої черги каналізаційного колектору в місті Києві, дюкерів через річку Дніпро, а також модернізувати БСА.

Геннадій Зубко

Віце-прем’єр-міністр наголосив на продовженні співпраці з японським агентством міжнародного співробітництва JICA у напрямку інфраструктурних проектів та управління побутовими відходами.

У свою чергу Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Шіґекі Сумі підтвердив готовність Уряду Японії надалі надавати підтримку Україні через систему ООН.

З 2014 року Японія надала Україні фінансову підтримку у розмірі $1,86 млрд. За цей час через фінансові організації було реалізовано проектів, включно з ООН, на суму — $45 млн, які були націлені на допомогу з відбудови Сходу України. У 2018-му ми плануємо надати ще $4 млн, які будуть направлені на реалізацію проектів, імплементованих ООН та відповідними агенціями.

Шіґекі Сумі

Основні проекти в рамках наданої допомоги: заходи з соціальної єдності, розвитку громад та розбудови можливостей у громадах Донецької та Луганської областей; розвиток малого й середнього бізнесу та підприємництва, надання технічної допомоги малим підприємствам; створення нових робочих місць для ВПО; ремонт житлових будинків, об’єктів освіти та медицини; психосоціальна допомога, навчання та тренінги.

Слюсар, зварник, машиніст та монтажник — розширився перелік професій, які підтримуватиме держава

Цього тижня Кабмін додав ще 6 професій до переліку професій загальнодержавного значення – підготовка за ними тепер відбуватиметься за кошти держбюджету.

Які професії підтримає держава

До переліку додали такі професії: зварник, машиніст дорожньо-будівельних машин, монтажник систем утеплення будівель, слюсар з механоскладальних робіт, слюсар-інструментальник, слюсар-ремонтник.

Гадаю, роботодавці, побачивши назви цих професій, можуть оцінити, що наразі це дійсно одні з найбільш дефіцитних професій на ринку праці. Окремо хочу наголосити, що це є наш внесок, щоб допомогти органам місцевого самоврядування профінансувати замовлення для професійно-технічної освіти.

Лілія Гриневич, Міністр освіти і науки

Так, на цей рік у держбюджеті закладено майже 120 млн грн для підготовки кадрів за професіями загальнодержавного значення. З них потреба у коштах на підготовку тих фахівців, які вже були в переліку, становить 103,7 млн грн. Решта — близько 16 млн — буде використана на підготовку за доданими професіями.

Професії, які треба додати до переліку, визначило МОН, провівши у вересні-жовтні 2017 року моніторинг найбільш затребуваних на ринку праці професій. До нього долучилися місцеві органи управління освітою, роботодавці, Мінсоцполітики, центри зайнятості, ДК «Укроборонпром» та інші стейкхолдери.

Мінекономрозвитку пропонує безкоштовно вивчати право інтелектуальної власності у Китаї

Наостанок ділимося вами новиною про можливості у сфері правознавства. Державне відомство з питань інтелектуальної власності Китайської Народної Республіки надає можливість українським фахівцям у сфері інтелектуальної власності, патентним повіреним навчатися на дворічній Магістерській програмі з права інтелектуальної власності коштом Уряду КНР.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, як орган відповідальний за політику у сфері захисту прав інтелектуальної можливості, може номінувати кандидатів для участі у програмі. Детальніше про прийом заявок за посиланням. Після розгляду їх заявок Державне відомство з питань інтелектуальної власності КНР відбере стипендіата, який зможе вивчати право інтелектуальної власності у Китаї.

Про навчальну програму

Університети: Zhongnan University of Economics and Law або Tongji University.

Тривалість: 2 роки.

Мова навчання: англійська.

Що покриває стипендія: вартість навчання, проживання в гуртожитку, медичне страхування, щомісячна виплата у розмірі 3000 юанів.

Вимоги до аплікантів:

  • бути номінованим національним органом з питань інтелектуальної власності,
  • бути молодшим 40 років на момент подачі документів,
  • мати більше 2 років досвіду у сфері інтелектуальної власності і й продовжити працювати у цьому ж полі після здобуття ступеню Магістра,
  • мати освіту ступеня бакалавра чи вище,
  • підтвердити знання англійської (TOEFL-pbt – 550 or higher, TOEFL-ibt – 80 or higher, IELTS – 6 or higher, або вища освіта з англійської мови/літератури).

До зустрічі за тиждень у наступній добірці!

 

Share
Написати коментар
loading...