Реклама

Dirty Money — серіал, з якого вам варто почати робочий тиждень

Навіть якщо ваш понеділок насичений роботою як ніколи до того, у вівторок рекомендуємо вам знайти час для нового документального серіалу — тим більше, що присвячено його питанням економічним та шахрайству. Але про «схеми Понці» чи новітніх остапів бендерів у цих серіях не йдеться. Компанії вдало махлюють і без побудови «фінансових пірамід»
Čytaty latynkoju
Dirty Money — серіал, з якого вам варто почати робочий тиждень
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Dirty Money — серіал, з якого вам варто почати робочий тиждень
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Навіть якщо ваш понеділок насичений роботою як ніколи до того, у вівторок рекомендуємо вам знайти час для нового документального серіалу — тим більше, що присвячено його питанням економічним та шахрайству. Але про «схеми Понці» чи новітніх остапів бендерів у цих серіях не йдеться. Компанії вдало махлюють і без побудови «фінансових пірамід»

Коли на почату лютого 2018-го розгорівся скандал довкола випробувань Volkswagen своїх двигунів на мавпах та людях, за декілька днів до цього ми вже знали, що цей скандал буде. Чому? Просто подивилися першу серію американського документального серіалу Dirty Money.

Шахраї «в білому»

Творці документальних фільмів Enron та Going Clear цього разу пішли далі. Вони відзняли міні-серіал для платформи відеоконтенту Netflix. В центрі уваги — витончені і не дуже «шахраї у білому»: люди, які використовують цілком легальні та майже легальні способи обходити закон. Перегляд кожної серії доводить: корупція та зловживання владою не є виключно українським явищем. Серіал «Брудні Гроші» демонструє, що побороти жадібність, хабарі та маніпулювання ціновими перевагами на ринку складно скрізь. На прикладі низки компаній у США та Канаді автори доводять — немає нічого, що не можна було би заробити нечесним шляхом.

«Дизельгейт» відомого автовиробника — лише один із прикладів. На глядача також чекають не менш захоплюючі і майже детективні інші маніпуляції:

  • із позиковими сервісами, розташованими в індіанських резерваціях;
  • із цінами на лікарські препарати від рідкісних захворювань;
  • із кленовим сиропом та правами незалежних виробників;
  • і навіть із активами та капіталами Дональда Трампа та причетних до нього людей і компаній.

Кожна серія побудована так, аби уникнути нав’язливого закадрового коментаря. По суті перед нами — сукупність інтерв’ю різних учасників подій та ситуацій довкола окремих шахрайських схем. Слово в кадрі отримують і представники закону, і жертви, і самі злодії чи причетні до антизаконної діяльності. Документальні кадри із слухань пересипані уривками інтерв’ю, репортажними зйомками та максимумом коментарів від першої особи. Невидимі автори-оповідачі нагадують про себе лише коротким рядком субтитрів наприкінці кожної серії із інформацією про те, що ж сталося алі із кожним з персонажів тієї чи іншої корупційної історії.

5 причин, чому варто переглянути цей серіал

Якщо ви хочете пересвідчитися, що українська корупція — не найгірша: Насправді, схема щодо фальшування результатів автомобільних експертиз чи накручування вартості ліків від генетичних хвороб уп’ятеро за 2 роки — це лише «квіточки». Крадуть, обманюють, штучно роздувають фінансові звіти та заводять в обману громадян, інвесторів і правосуддя по інший бік океану не гірше — а може, навіть і більше — аніж в Україні. Dirty Money — свідчення того, що корупція однаково є скрізь. Залежить лише від того, хто наскільки ефективно і регулярно її долає.

Якщо вас втомила манера українських програм-розслідувань: Українська програма-розслідування чи документальний фільм про фінансові злочини — це нав’язливий наратор за кадром, напружений голос, що коментує кожен крок, хамовиті чиновники чи корупціонери в самому кадрі, безкінечні повтори і «втовкмачування» у голову глядачам певного інформаційного посилу. У «Брудних Грошах» нічого цього немає. Глядач має сам зробити висновки із сказаного та продемонстрованого — а журналісти, оператори та сценаристи лише подають факти, цифри та ситуації. Журналістика, яка не стає на чиїсь бік, але показує, що порушення закону наприкінці звивистого шляху правопорушника приведе його чи їх до в’язниці.

Якщо ви — антиглобаліст / -ка: «Нові ліві», а також усі прихильники численних теорій змови будуть задоволені. Вкотре документально доведено, що великі корпорації не гребують змовами та монопольним становищем на ринку, аби зробити життя звичайних платників податків ще скрутнішим. Щоправда, політичних гасел чи закликів у серіалі немає.

Якщо вас цікавлять кейси не з підручників із менеджменту за 1980-ті роки: Найбільша вада усіх без винятку підручників, перекладених українською, про менеджмент, маркетинг, управління репутацією чи економіку — там наведено приклади середини 1980-х — середини 1990-х. Dirty Money — це можливість побачити реальні кейси 2010-2015 років.

Якщо ви хочете підтягнути знання ділової англійської: Скільки би грошей за курси англійської ви не віддали,  без перегляду фільмів та читання книг засвоєння мови буде йти вкрай повільно. Особливо, якщо йдеться про ділову лексику. «Брудні Гроші» — хороша можливість нарешті почати дивитися кіно без дубляжу.

Де дивитися

Звісно, серіал Dirty Money вже потрапив до «піратських» сайтів, але ми — за легальні способи споживання контенту, тому радимо переглянути його на Netflix. До речі, статистику кількості користувачів цього сервісу в Україні ми публікувалиСтала відома кількість користувачів Netflix в Україні за підсумками 2017 року нещодавно.

Share
Написати коментар
loading...