Реклама

Як підготуватися до 4G в Україні — поради від Київстар

Здається, лише нещодавно ми звикали до таких явищ, як cоціальні мережі та потокова музика без сплати за трафік на своєму смартфоні — а вже чуємо про запуск нового покоління зв’язку в Україні
Čytaty latynkoju
Як підготуватися до 4G в Україні — поради від Київстар
  1. Головна
  2. Спецпроєкти
  3. Як підготуватися до 4G в Україні — поради від Київстар
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Здається, лише нещодавно ми звикали до таких явищ, як cоціальні мережі та потокова музика без сплати за трафік на своєму смартфоні — а вже чуємо про запуск нового покоління зв’язку в Україні

Що таке 4G і коли цей зв’язок з’явиться в Україні — на часі це з’ясувати.

Як це було раніше

На шляху до 4G (4th generation, або четверте покоління мобільного зв’язку) були попередні етапи, які допомогли сформувати цей стандарт. Діти «нульових» в Україні починали своє знайомство із мобільним інтернетом із так званого «1G». Тоді телефони передавали дані через CSD зі швидкістю до 9,6 Кбіт/сек. Це — приблизно в 4,3 тис раз повільніше за 3G. Тобто сучасна сторінка сайту на тодішньому телефоні завантажувалася би приблизно 40 хвилин.

Тож недивно, що Україна між 1996 та 1998 роками перейшла на 2G, а потім і на 2,5G і змогла отримати швидкість до 240 Кбіт/сек у своїх мобільних мережах. Це вже було набагато швидше за перше покоління зв’язку. Та на часі було впровадження нового покоління телеком-мереж.

Європейці теж не стали надто зволікати із новим стандартом передачі даних. Вже в березні 2000 року Іспанія стала першою, хто провів тендер для запуску 3G. Технологія була для світу більше дивом, аніж реально практичним інструментом. Ситуація зберігалася до Чемпіонату світу з футболу. Його у 2002 році приймали одночасно Південна Корея та Японія. Саме тоді стало зрозуміло, що 3G дає змогу передавати звук, картинку, голос із якістю, якої у більшості мобільних користувачів у світі досі не було. А розвиток ринку смартфонів та мобільних розважальних сервісів лише додав попиту на нові мережі. Тож у Великобританії на острові Мен в кінці того ж року запускається перша комерційна 3G-мережа у Європі.

Еволюція передачі даних

Як розвивався український ринок

Україна приєднується до цього світового тренду у 2005 році. Саме тоді було створено Нацкомісію з регулювання зв’язку та інформатизації (НКРЗІ). Втім, на той час було видано без конкурсу і тендеру лише одну 3G-ліцензію. Вона стосувалася надання послуг на швидкості до 7,2 Мбіт/сек. І 2007 року вона відійшла до «Укртелекому» — на той час монополісту на ринку 3G-послуг. Наскільки успішно ця компанія скористалась своїм виключним правом, ми можемо спостерігати зараз.

2007 рік також можна вважати періодом запуску CDMA в Україні. Цей стандарт позиціонувався як замінник 3G (UTMS) в умовах, коли «Укртелеком» не хотів ділитися частотами, а військові не поспішали передавати свої частоти телеком-операторам. До питання тендеру на частоти в 3G в Україні повернулися у 2009-му, але тендер було скасовано в останній момент. Ще трохи зволікання — і в Україні сталася низка економічних та політичних змін, які призвели до відставки уряду та керівництва країни у 2014-му. Вже після виборів було проведено тендери — і 3G-ліцензії отримали три оператори в Україні. Серед них — і найбільший національний мобільний оператор компанія Київстар, яка практично одразу запустила мережу третього покоління в експлуатацію. Затримка в часі із видачею ліцензій дала змогу компанії запустити найшвидшу технологію 3G — HSPA+, яка мала швидкість передавання даних до 42 Мбіт/сек.

Країни світу почали впроваджувати наступне покоління мобільних комунікацій — четверте. За рівнем швидкості цей зв’язок не поступається традиційному наземному широкосмуговому доступові. Згідно із даними OpenSignal у звіті Global State of Mobile Networks, рівень доступності LTE-сигналу в європейських містах розподілено наступним чином: найбільше покриття станом на лютий 2017 року мав Будапешт із 88,2% та Роттердам із 87,4%. Будапешт отримує 4G-інтернет для смартфонів та планшетів на швидкості в середньому 42,8 Мбіт/сек, найповільніший інтернет четвертого покоління — у Гамбурзі 19,8 Мбіт/сек. Україна має отримати ці швидкості вже у першій половині 2018 року.

Що варто знати про 4G

Технологія LTE, яка покладена в основу 4G-зв’язку, насправді не є скінченною — і вона еволюціонуватиме в усьому світі та в Україні і в наступні роки, кажуть у Київстарі.

Наскільки швидко працює мережа?

Мережі четвертого покоління (LTE) в Україні дозволять досягти швидкості до 150 Mбіт/сек. Звичайно ж, це — екстремальні тестові максимуми. А в реальних мережах 3G клієнт практично отримує у середньому 2-3,5 Мбіт/сек. Для мереж LTE ця швидкість складає 8-12 Мбіт/сек. Як бачимо, швидкість у мережах 4G (LTE) утричі більша за ту, яку може забезпечити стандарт зв’язку 3G.

Про переваги 4G

Переваги, які сьогодні дає підвищення швидкості бездротової передачі даних, очевидні. Для користувачів це – можливість швидко обмінюватись «важким» контентом, стрімінг відео високої якості (HD, 4K). Звичайно, інтернет – це не тільки розваги, хоча частка розважального контенту досить висока. Однак головні можливості інтернету – в іншому. Те, що в першу чергу спадає на думку – онлайн-освіта, дистанційна робота.

Один з прикладів — українська платформа Prometheus. Ви зможете слухати лекції провідних фахівців України просто у своєму смартфоні. Інший приклад — вивчення англійської мови за допомогою популярних мобільних застосунків із уроками. Мережа 4G відкриває нові можливості і для інтернету речей та створення «розумних» міст.

Переваги 4G

Старт комерційної експлуатації 4G/LTE в мережі Київстар передбачає низку змін у технологіях на користь абонентів, кажуть у компанії. Серед них:

  • Цілковите оновлення архітектури мережі для покращення інтернет-послуг.
  • Модернізація телеком-інфраструктури оператора та відмова від старих технологій.
  • Підготовка мережі до роботи з так званим «інтернетом речей» — системами IoT/M2M, аксесуарами та ґаджетами, що підтримують бездротове віддалене керування за допомогою смартфона.

Швидше стануть не лише завантажуватися файли, але й передаватися дані для інших користувачів. Завантаження прискориться у 3,5, а вивантаження — у 6,5 разів порівняно із 3G.

Для тих, хто постійно грає, користується навігаційними сервісами та передачею потокового відео й аудіо, теж є гарна новина — 4G-мережа матиме низький пінг (час затримки)

Мобільним користувачам, які відвідують спортивні матчі, концерти чи велелюдні заходи, напевно знайоме це роздратування, коли ти хочеш опублікувати щось в Instagram або запустити трансляцію наживо у Facebook — натомість картинка постійно «зависає» чи «розсипається». Це виникає через скупчення людей, які навантажують базову станцію. Із 4G-зв’язком такого не станеться, оскільки ємність 4G базової станції у 10 разів вища за цей параметр у 3G.

А ще 4G оптимізовано під потреби використання інтернету під час руху. Помічали, як передача даних падає чи уповільнюється, коли ви починаєте їхати містом у громадському транспорті або на велосипеді? 4G долає й цю проблему — до 120 км/год без жодних проблем для швидкості з’єднання та якості передачі звуку, картинки чи файлів. Стрімери можуть порадіти — в Україні це стане можливим вже незабаром.

Готуємося до старту 4G в Україні

Зрозуміло, що подібні масштабні перетворення в телеком-індустрії неможливі без відповідних регуляторних кроків та підготовки абонентів до змін.

31 січня 2018 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), провела тендер за 7 лотами на право отримання ліцензії для впровадження мобільного зв’язку четвертого покоління у смугах радіочастот 2600 МГц. 

У результаті відкритих торгів «з голосу» Київстар запропонував найбільшу ціну за лоти №3, 4 і 5, що дають право на використання радіочастот у діапазоні 2530-2535/2650-2655 МГц, 2525-2530/2645-2650 МГц і 2520-2525/2640-2645 МГц відповідно. За ці лоти компанія запропонувала понад 916 млн грн.

«Київстар, як лідер ринку, потребує найбільшої кількості частот, щоби забезпечувати якісний сервіс і найбільшу швидкість передачі даних для понад 26 млн клієнтів. Тому, як і планували, ми придбали три лоти, що забезпечують суцільну смугу спектру 2х15 МГц. Це дає можливість надавати послуги на максимально можливій швидкості, розуміючи, що ринок телекому дуже швидко розвивається — і нам скоро знадобляться додаткові частоти для повноцінного  запуску IoT-продуктів, розвитку Mobile ID та інших сервісів. Аукціон видався конкурентним, що підкреслює хорошу підготовку регулятора та зацікавленість ринку», — прокоментував результати аукціону Петро Чернишов, президент Київстар.

Ще в 2017 році компанія почала встановлювати на діючих базових станціях додаткове обладнання для послуг 4G-зв’язку. Понад 500 базових станцій Київстар на території найбільших міст України, курортах, у пунктах перетину державного кордону вже зараз готові для  запуску 4G у діапазоні 2600 МГц.  У 2018 році оператор планує встановити ще 600 базових станцій для збільшення території і ємності мережі. Київстар будує мережу, яка дозволить компанії залишатись лідером з якості зв’язку та послуг.

Відповідно до умов тендеру, протягом 5 робочих днів після проведення аукціону НКРЗІ офіційно оголосить переможців на своєму сайті. У наступні 30 календарних днів телеком-оператори зобов’язані сплатити повну суму вартості ліцензій. Розпочати надання послуг зв’язку 4G в одному з регіонів вони зобов’язані у строк не пізніше 6 місяців після отримання ліцензії. Розгортання мережі в усіх обласних центрах відбудеться не пізніше 54 місяців з моменту отримання ліцензії. Київстар докладе усіх зусиль для забезпечення зв’язку найвищої якості і надання абонентам привабливих тарифних планів.

Що робити користувачам

Аби користуватися 4G-зв’язком після його впровадження з боку оператора, слід подбати про заміну свого смартфону та SIM-картки. Одразу заспокоїмо: надмірних витрат не буде, та й швидше за все ваш смартфон вже підтримує 4G/LTE, просто ви про це не здогадуєтеся. І ось як це перевірити та що слід зробити далі.

Спершу перевірте, чи ваш телефон має підтримку 4G (LTE). Щоби зробити це:

  • Відкрийте меню «Налаштування»
  • Оберіть пункт «Мобільні мережі»
  • Перевірте, чи можна активувати в налаштуваннях 4G/LTE.

Якщо ваш поточний телефон підтримує лише 2G/3G, доведеться купувати новий.

Аби швидко перевірити сумісність вашого смартфону із 4G, скористайтеся командами доступу:

Перевірка

При заміні смартфону переконайтесь, що обрана вами модель підтримує європейські стандарти 4G/LTE — це 1800 та 2600 Мгц. В мережі центрів обслуговування та фірмових магазинів Київстар продаються саме такі моделі смартфонів.

Правда та міфи про зв’язок четвертого покоління

Жодне нововведення на цій планеті не миналося без міфів та стереотипів про нього, Зв’язок нового покоління не став виключенням. Втім, представники Київстар заспокоюють — це не настільки складно і дорого, як ми звикли вважати. На часі дізнатися, чим є і не є 4G.

Міф перший: «4G вбиває батарею вашого смартфона»

У сучасних 4G-смартфонах застосовують батареї високої ємності та більш енергоефективні компоненти — а отже, нічого вашому смартфону не загрожуватиме.

Міф другий: «4G-смартфони дуже дорогі, подивіться на iPhone X!»

Не варто дивитися лише на топовий і найдорожчий із «айфонів». Одразу зауважимо: якщо закон Мура справедливий для процесорів та комп’ютерів, то віднедавна він — схоже — почав діяти і для смартфонів. Вартість 4G-мобільників падає, а частка продажів невпинно зростає, сягнувши станом на листопад 2017 року 78%.

Міф третій: «Якщо у Dual SIM смартфона є підтримка 4G — значить, обидва слоти підключаться до оновленої мережі»

Насправді підтримку 4G для 2 слотів у таких смартфонах реалізовано лише для преміум-моделей — таких, як, наприклад, Samsung S8. Але й для таких телефонів 4G буде працювати не одночасно для обох карток. Для смартфонів нижнього та середнього цінового діапазону 4G підтримує лише перший слот для SIM-картки. Тож рекомендуємо вставляти uSIM в перший слот.

Варто додати, що придбання смартфону в інтернет-магазині Київстар або офлайн-центрах продажу має свої переваги. Адже всі абоненти не тільки отримують гарантії якості придбаного пристрою, але й приємні бонуси:

  • мегабайти трафіку для користування мобільним інтернетом,
  • різноманітні знижки на послуги,
  • також разом зі смартфоном можна обрати тарифний план для користування мобільним інтернетом – в стартовому пакеті такого тарифного плану вже встановлено SIM-картку нового покоління (uSIM), яка пристосована для роботи в мережах 4G/LTE.

Переваги та можливості uSIM-карток

uSIM-картка – «сімка» нового покоління, що підтримує технологію LTE. Окрім можливостей користуватися зв’язком нового покоління, uSIM надійно захищені від клонування та зламу, а також від підключень до так званих «піратських» мереж.

Достатньо пригадати, як взимку 2014-го тисячі мітингарів у Києві отримували на свої телефони «попереджувальні» SMS-ки із погрозами, що їх заарештують. А українські військові в зоні АТО на Сході періодично отримують подібні розсилки із закликами здаватися та переходити на бік супротивника. Все це — приклади того, як стандартні SIM-картки реєструються у «піратських» та клонованих мережах та базових станціях для подібної розсилки. Із uSIM такого не станеться — адже їх захищено найсучаснішими алгоритмами та технологіями безпеки.

Що варто зробити абонентам

Отже, тепер ви знаєте про коротку передісторію технологій, особливості використання зв’язку 4G та про те, що вартість смартфонів не буде такою вже й великою, як ви собі уявляли. Що ж на часі зробити, якщо ви хочете стати одним із перших абонентів мобільного зв’язку 4G в Україні?

  • Замінити свою поточну SIM-картку на uSIM для того, аби першим отримати доступ після запуску мережі у комерційну експлуатацію. Нагадаємо, що в магазинах Київстар така заміна — безкоштовна.
  • Поцікавитися, чи підтримує ваш смартфон 4G.
  • Якщо ні — обрати модель смартфона, сумісного із LTE, в інтернет-магазині оператора.
  • Замовити новий телефон та отримати його доставкою разом із карткою uSIM.
  • Очікувати кінця березня — початку квітня 2018 року, коли буде запущено 4G від Київстар.
  • Стати першим, хто отримає зв’язок четвертого покоління без жодних перешкод.

Замовити uSIM

Замовити 4G-смартфон

 

Share
Написати коментар
loading...