Реклама

Найтехнологічніша Олімпіада — 8 інновацій, які показує Південна Корея

Зимові Олімпійські ігри у Південній Кореї тривають — ми ж розбираємося, чим відрізняється ця Олімпіада від попередніх і чому змагання у цій країні ставлять високу планку для організаторів усіх подальших спортивних заходів на міжнародній арені
Čytaty latynkoju
Найтехнологічніша Олімпіада — 8 інновацій, які показує Південна Корея
  1. Головна
  2. Техно
  3. Найтехнологічніша Олімпіада — 8 інновацій, які показує Південна Корея
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Зимові Олімпійські ігри у Південній Кореї тривають — ми ж розбираємося, чим відрізняється ця Олімпіада від попередніх і чому змагання у цій країні ставлять високу планку для організаторів усіх подальших спортивних заходів на міжнародній арені

Низка технологій наступного рівня, які Південна Корея буде використовувати для проведення Зимової Олімпіади, вже почали свою роботу із відкриттям змагань. Світовий п’ятий найбільший експортер та десята найбільша економіка планети — країна з 50 млн населення є домівкою для таких гігантів, як LG, Samsung та Hyundai. Міністерство науки Південної Кореї, телеком-гіганти та футурологи об’єдналися з місцевими компаніями, аби запустити Олімпіаду рівня, який ще ніколи не спостерігався на спортивних змаганнях. Йдеться на самперед не про кількістю снігу чи зручність трибун — а про технологічну складову Олімпійських ігор.

Новий підхід до проведення трансляцій

Телекомпанії Південної Кореї транслюють всі свої основні події в стандарті Ultra-High Definition (UHD). Це вчетверо вище за роздільною здатністю за HD-контент. У іграх у Пхенчхані використовуються камери віртуальної реальності з кутом огляду 360 градусів (VR) для усіх трансляцій. Це надає глядачам набагато більше відчуття занурення у перебіг подій.

Включення від першої особи наживо

Ви також зможете спостерігати за змаганнями в низці дисциплін, — як фігурне катання чи лижні змагання — з нових точок зору. Все це стало можливим завдяки співпраці організаторів із корейським мобільним оператором KT Corp. Його технологія трансляції захоплює спортсменів посеред процесу руху з різних точок. Інколи вони ще й включають картинку від першої особи. Глядач має змогу спостерігати за змаганнями з камери, що встановлена ​​на шоломі учасника чи учасниці.

Технологія «лижника-привида»

Телерадіомовники також можуть використовувати технологію «примарного змагання». З її допомогою живий біг, катання чи їзда накладаються на рух попереднього учасника і може бути порівняний в режимі реального часу. Ці досягнення можуть забезпечити життєво важливу інформацію не лише для глядачів, але й для об’єктивного суддівства — адже мілісекунди можуть означати різницю між золотом і сріблом у певних дисциплінах. А сервіс Hologram Live надаватиме інтерв’ю спортсменів як голограми, що дозволить вам відчути, ніби учасники змагань перебувають із глядачами просто в одному приміщенні.

Найшвидший у світі інтернет без дротів

Все це стало можливим за найсучаснішими інформаційними технологіями зв’язку. Ігри будуть транслюватися в першу в світі мережу 5-го покоління (5G), швидкість передачі якої, як очікується, буде 1 тис разів швидше за діючі мережі LTE.

Олімпіада у Південній Кореї

Перша у світі 5G-мережа

Читайте також: Де дивитися Олімпійські ігри — 7 онлайн-можливостей для вболівальників

«Передбачається, що мережа 5G спричинить революцію в телерадіомовленні, оскільки вона здатна доставляти величезні дані, необхідні для роботи з VR-картинкою та голограмами,» — ще в січні 2018-го зазначив корейський сайт Yonhap News. KT, у партнерстві з Intel та за підтримки уряду Південної Кореї, використовуватиме ігри в якості тестового майданчика для новітньої мережі зв’язку наступного покоління.

Комерційна експлуатація 5G тут запланована на 2021 рік. «Завдяки демонстраціям мережевої технології 5G в Пхенчхані ми будемо готові до офіційного комерційного запуску,» — підтвердив цю інформацію у своєму виступі голова КТ Хванг Чанг-гю.

За даними звіту «Yonhap News 2017», швидкість мережі п’ятого покоління дозволить користувачам «завантажувати 800-мегабайтовий фільм за 1 сек».

Штучний інтелект тут усюди

Південна Корея агресивно розробляє програми в сфері штучного інтелекту (АІ). Тому і ця технологія використовується на цих зимових Олімпійських іграх. 85 роботів на всіх майданчиках заходу, згідно з даними оргкомітету Олімпіади, зможуть допомогти відвідувачам у пошуку локацій, навігації між аренами та запропонувати деталі гри, графіки та поради для туристів.

Ті, хто прибув побачити змагання наживо, зустріли перших роботів ще у величезному аеропорту в місті Сеулі. Там робопомічники пропонують інформацію про польоти та допомогу для новоприбулих. Завдяки платформі LG для голосового розпізнавання та підключенню роботів до центральних комп’ютерів аеропорту, ці кіберпомічники здатні зрозуміти декілька мов і навіть можуть сканувати ваш посадковий талон.

Переклад без проблем — і без використання людей-перекладачів

Штучний інтелект на цій Олімпіаді широко використовується для розриву мовних бар’єрів. Корейський науково-дослідний інститут електроніки та телекомунікацій об’єднався з місцевою програмною компанією Hancom Interfree для створення GenieTalk. Це — додаток для миттєвого перекладу. Застосунок здатен перекладати корейську мову на 29 мов.

Місцева компанія AI Future Robot розгортатиме 30 своїх роботів Furo-D. Вони, крім спілкування кількома мовами, мають інтерактивний екран та здатність робити селфі. А ще ці роботи допомагають туристам із пошуком маршрутів.

Дрони та безпілотні автобуси

Для того, щоби дістатися у потрібну точку, на маршрути випущено автобуси, оснащені 5G-модулями. Ці автобуси є автономними. Їх створила компанія Hyundai та KT у партнерстві з Міністерством земель, інфраструктури та транспорту Кореї. Подібні «буси» будуть пересуватися із гостями навколо стадіонів, схилів і гірських трас міста. Очікується, що дрони також забезпечать послуги проведення трансляцій, розваг та безпеки під час заходівБезпеку на Олімпійських іграх охоронятимуть дрони.

Південна Корея намагалася отримати цю олімпійську заявку упродовж 18 років, втративши минулі шанси, коли Олімпіаду «забрали» Сочі та Ванкувер. На додаток до коштів від Олімпійського оргкомітету бюджет, місцевий уряд витратив $10 млрд на інфраструктуру, включаючи дороги та високошвидкісну залізницю.

Можливо, ця Олімпіада і не вплине на холодні погодні умови або поведінку північного сусіда, але Південна Корея на своєму шляху встановлює прецедент як господар для Олімпійських ігор і технологій. Перевершити цю «планку» буде складно.

Share
Написати коментар
loading...