Реклама

Марія Леоненко, Solomia Today: «Мета мого стартапу — познайомити жінку з самою собою»

Про нещодавно презентований онлайн-календар, який детально розповідає про те, що відбувається з організмом жінки і допомагає чоловіку зрозуміти її, коли вона хоче «вбивати своїх ворогів, як Серсея Ланністер» розповідає Марія Леоненко, авторка ідеї та арт-директорка Solomia Today
Čytaty latynkoju
Марія Леоненко, Solomia Today: «Мета мого стартапу — познайомити жінку з самою собою»
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Марія Леоненко, Solomia Today: «Мета мого стартапу — познайомити жінку з самою собою»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Про нещодавно презентований онлайн-календар, який детально розповідає про те, що відбувається з організмом жінки і допомагає чоловіку зрозуміти її, коли вона хоче «вбивати своїх ворогів, як Серсея Ланністер» розповідає Марія Леоненко, авторка ідеї та арт-директорка Solomia Today

Чому проект саме про жіночі цикли

— Схема циклів і передменструального синдрому цікавила мене завжди, бо я сама страждала від таких проблем, як зміни настрою. Перший поштовх до пошуку інформації у цій сфері я відчула, коли мені було 15 років. Пам’ятаю, як мене виводили з кабінету хімії час іспиту під руки. Тоді мене відпоювали чорним чаєм з цукром у медпункті, а я думала: «Боже, що зі мною трапилося?!» Протягом мого життя це часто повторювалося, що наштовхнуло мене на думку створити Solomia Today.

В той момент я займалася створенням презентацій для компаній — структуруванням інформації, аби подати її красиво і зрозуміло. Люди не люблять читати лонгріди, тому їм краще показувати: чи то у форматі інфографіки, чи у невеликих відео. І мені подобалося це. Я брала величезний лонгрід, вичитувала його і робила якусь прикольну штуку, наприклад, PDF-журнали.

Згодом я почала працювати в стартапі, пов’язаному з піклуванням про своє здоров’я та турботою про себе. Тоді я почула багато нового від лікарів та від моїх знайомих, які у свої 25 років приймають гормональні препарати. Поступово я дізнавалася такі деталі, що деякі жінки, наприклад, блокують свої найкращі яйцеклітині всередині, а за кілька років, коли плануватимуть вагітність, вони використовуватимуть саме ці, збережені ще 5 років тому, яйцеклітини. Я і не знала, що так можна робити. Тоді я почала вивчати ці питання, пов’язані з генетикою: ого, то скільки ж в нас всього яйцеклітин? Як зрозуміти, яка з них буде дефектною, а яка — ні? Як виглядає яйцеклітина? Куди вона виходить в день овуляції?

Я подумала, що це дивно: мені 28 років, а я досі цього не знаю. Я відчула, чого маю прогалину саме в знаннях жіночого організму.

Вивчаючи ці питання, в інтернеті я знайшла статтю, де дуже «криво» описано те, що відбувається з організмом жінки кожного дня протягом циклу.  Я показала цю статтю фахівцям, і вони сказали, що це — маячня. Я захотіла її переписати і випустити у форматі PDF журналу, аби розповісти іншим дівчатам і довідатись щось нове для себе.

Нестандартний календар

Чому українки мало знайомі з особливостями свого організму

— Збирати інформацію я почала з дієтолога: дівчат, насправді, більше турбує стан шкіри, а це напряму пов’язано з харчуванням. Згодом я зрозуміла, що в людей є потреба в інформації, бо вони недостатньо знають про власний організм. І це  проблема: в українців та українок немає звички піклуватися про себе, бо в Україні роками не культивували піклування та догляд за собою. Така тенденція існувала в більш комерційно налаштованих спільнотах, представники яких носили шуби з соболя. Хоча там були свої «перегини», як-от захоплення пластичною хірургією. А от просто виглядати здоровою і природньою було доступним лише для спортивних тренерів та дієтологів.

Наших людей спантеличує, коли приходять до лікаря і кажуть: «В мене все добре, але я хочу почуватися ще краще». Реакція: «Може, тобі до психолога краще піти?»

Українці не замислюються у 25 років, як вони виглядатимуть у 60. В її уяві, 60 років – це інша, незнайома людина. В Китаї з давніх-давен відомо, що класний лікар – це той, хто попереджує хвороби, а не лікує їх. Я так розумію, що це пов’язано з намаганням зробити людей витривалішими та продуктивнішими. Чим довше ти думаєш, що тобою все гаразд – тим довше ти працюєш на заводі, менша перервність праці і пізніше йдеш на пенсію.

Solomia

Зараз ця тенденція наростає, але, все ж таки, досі немає активного запиту, бо економічні показники нашої країни фактично не дають можливості витрачати  гроші на піклування про себе.

Чесно кажучи, Solomia Today з’явилася трошки раніше, ніж вона стане дійсно масово необхідною, — тому зараз про проект пишуть як про «революційний». Я розумію, що найбільший попит з’явиться приблизно за рік після того, як ми запустимо бота у Telegram, тому що, як мені здається, тоді люди фінансово зможуть бути уважнішими до свого здоров’я.

Хто складав поради на кожен цень циклу

— Ці поради писали низка лікарок, які були зі мною в команді: гінеколог, клітинний біолог, дієтолог, сексолог, спортивна тренерка. 5 тем від 5 спеціалісток зводила докупи одна копірайтерка.

Команда Соломії

Solomia Today як засіб налагодити стосунки

— Мета мого календаря – познайомити жінку з самою собою. Але є ще друга мета, про яку я рідко говорю, але вона є. Насправді, основою Solomia є налагодження стосунків у парі. Люди один одного реально не розуміють, але дуже намагаються.

Коли, наприклад, настрій в дівчини меланхолічний, а хлопець не розуміє: «Іноді ти нормальна, а іноді ти взагалі як чужа. Може в тебе демони вселилися?».І вона починає думати, що в неї дійсно є якісь проблеми, починає шукати в собі психологічну причину. І було б значно легше, якби дівчина могла одразу пояснити, що саме відбувається з її поведінкою і сигналізувати про це.

Telegram-бот як підказка для чоловіків

— Оскільки я бачу, що тренд лише наростає, то ми вирішили розвивати наш проект через прості канали, доступні всім. І для цього підходить Telegram: бот питає, який в тебе день циклу і яку тему ти хочеш дослідити про себе – спорт, харчування чи секс? Далі бот підхоплює твій запит — і наступного ранку він сповіщає тебе інформацією про сьогоднішній твій день циклу і стан здоров’я.

Читайте також: «Вас статистично мало» — як ведеться в Україні жінкам у «нетипових» професіях

Якщо ти хочеш поділитися зі своїм хлопцем/чоловіком цією інформацією – ти можеш переслати йому будь-яку частину, а не всю інформацію цілком (бо інформація про фолікул і інші фізіололічні моменти їх не надто цікавлять). Їм цікавіше зрозуміти, в якому настрої сьогодні його жінка і як з нею краще спілкуватися.

Це, звісно, не можна вважати «інструкцією з управління жінкою», бо в кожної людини є особливості, але всіма дівчатами певною мірою керують гормони.

Наприклад, в однієї дівчини високий рівень прогестерону – вона буде як іспанка, дуже експресивною. В іншої прогестерон буде понижений – тоді вона може бути апатичною і плакатиме. І цей приклад – лише рівень одного гормону, в той час як їх існує декілька.

Про українське походження Solomia Today та різницю з її американськими аналогами

— Для мене цей проект був близьким і дуже особливим, тому хотілося дати йому жіноче ім’я, а не просто My Cycle Today – це чистий американізм, який нам не притаманний. До того ж, семантика ім’я Соломія – «тільки моя», — тобто щось персональне, що відбувається лише зі мною.

Це слово містить в собі розуміння того, що проект – жіночий, і водночас це –  українська назва, яка підкреслює, що це зроблено в Україні для наших жінок.

Якщо, наприклад, глянути на те, що пишуть в подібних мобільних додатках для американок, то от що ми побачимо: «Будь бадьорою, навіть якщо тобі поган»”. Мені це не надто до душі, бо якщо я хочу сьогодні вбивати своїх ворогів у 28 день циклу, як Серсея Ланністер – то робитиму це, розуміючи, що я сама несу відповідальність за наслідки.

Навіть якщо застерігатимуть пити каву в кінці циклу, бо матимете проблеми з метаболізмом – я це знаю, але я хочу каву, тому я беру відповідальність. І так багато жінок робить, бо вони тестують себе, проводять експерименти, згодом розуміють, що поради дійсно працюють. І з часом вони лише вчитимуться піклуватися про себе, бо в нашій культурі немає такого поняття, як превентивні методи – просте підтримування здоров’я протягом життя.

Share
Написати коментар
loading...