Реклама

Як захистити право на комфорт і спокій від сусідів?

Від редакції: Як би ми не захоплювались своєю роботою, щодня ми залюбки повертаємось у місце, де відчуваємо максимальний комфорт — додому. Та як бути, коли стіни вашої оселі здригаються від того, як проводять свій вільний час ваші сусіди? Як захистити законне право на комфорт — розповідає юрисконсульт Олександр Гарбар
Čytaty latynkoju
Як захистити право на комфорт і спокій від сусідів?
  1. Головна
  2. Картки
  3. Як захистити право на комфорт і спокій від сусідів?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Від редакції: Як би ми не захоплювались своєю роботою, щодня ми залюбки повертаємось у місце, де відчуваємо максимальний комфорт — додому. Та як бути, коли стіни вашої оселі здригаються від того, як проводять свій вільний час ваші сусіди? Як захистити законне право на комфорт — розповідає юрисконсульт Олександр Гарбар

    В чому власне проблема?

    У власному просторі всі прагнуть тиші, спокою та відпочинку. Однак кожен уявляє собі відпочинок по-різному. Одним хочеться побути на самоті або в тиші, іншим — поспівати, покричати, послухати музику на всю гучність, а може й пограти на бубоні. Різниця в ставленні до відпочинку часто породжує суперечки між людьми, особливо в містах, у багатоквартирних будинках та ще й у вечірній або ранковий час. Як захистити своє право на відпочинок? На часі розібратися з цим питанням.

    Де розумний компроміс в питаннях комфорту між сусідами?

    Як юрист, я за замовчуваням дивлюсь на кожну ситуацію з точки зору закону. Хоча в цьому питанні має місце і звичайна людська етика. Та на чиєму ж боці закон?

    Взагалі, законодавством визначено, що з 22:00 до 8:00 заборонено голосно співати і кричати, користуватися звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму. Також у проміжку з 21:00 до 08:00 забороняється проводити ремонтні роботи, що супроводжуються шумом.

    Мушу заспокоїти вас щодо крику, бо це я якось категорично заявив. Кричати можна, але не голосніше за 45 децибел. До речі, сучасні смартфони можуть виміряти рівень шуму, тому скористайтеся цією опцією для знання допустимої норми.

    Що робити, якщо ваш спокій та рівновагу порушують інші люди надмірним шумом?

    Вплинути на непорядних сусідів можна декількома відомими мені способами.

    Перший — спробувати просто поговорити, нормальні люди зрозуміють, що завдають дискомфорту. Можна й не просто поговорити, якщо маєте хорошу фізичну підготовку (звісно, це жарт). Емоції варто тримати при собі й не піддаватися на провокації, які спричинять порушення закону саме з вашого боку.

    Читайте також: Що робити, коли продавець вимагає показати вміст сумки

    Другий спосіб — викликати поліцію, щоб остання склала адміністративний протокол і наклала штраф на порушників вашого спокою. До речі, сам факт порушення не обов’язково має відбутися при поліції. Просто зберіть свідків і подайте колективну заяву. Із самого початку, рекомендується об’єднатися із сусідами, яких також дратує проблема шуму від інших сусідів. Також майте на увазі, що спочатку поліцейські на виклик прийдуть до вас, щоб отримати інформацію про порушення порядку. І вже потім працівники поліції звернуться до порушників.

    Як можуть покарати порушників?

    За перший випадок надмірного галасу порушникам доведеться сплатити штраф у розмірі 75–255 грн. Не так уже й багато? Зауважте, що другий такий випадок може каратися штрафом від 255 до 510 грн із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів, що спричиняють порушення тиші. Загалом, другий раз якось прикольніше викликати поліцію, ніж уперше, але без першого не обійтись.

    У випадку з поліцією наші люди часто налаштовані доволі скептично, хоча повинно бути навпаки. Уявляєте, щоб у Штатах чи Німеччині одні створювали галас, а інші сиділи посеред ночі й терпіли? У розвинених країнах закон працює, бо люди за ним живуть. Тому живіть і ви, шановні пані та панове.

    Від редакції: Ви можете отримувати фахову юридичну консультацію з різних життєвих питань у Telegram-каналі Олександра Гарбара — Advocat_UA: українською і з гумором.

    Share
    Написати коментар
    loading...