Реклама

Відкрита Європа — як працює open data у ЄС

Відкриті дані — не просто модний термін серед представників державних установ та афілійованих розробників. На часі побачити, як у Європі використання open data змінює економічні відносини та порядок взаємодії із державними і комерційними структурами
Čytaty latynkoju
Відкрита Європа — як працює open data у ЄС
  1. Головна
  2. Техно
  3. Відкрита Європа — як працює open data у ЄС
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Відкриті дані — не просто модний термін серед представників державних установ та афілійованих розробників. На часі побачити, як у Європі використання open data змінює економічні відносини та порядок взаємодії із державними і комерційними структурами

Відкритість є принципом організації цифрового світу, — починаючи від відкритих стандартів, які є основою для самого інтернету та програмного забезпечення з відкритим вихідним кодом до спільного використання економіки на основі довіри, в яких незнайомі люди обмінюються усім: від автомобільних приміщень і запасних кімнат до домашніх тварин та електроінструментів. Європа сьогодні активно опановує цей тренд.

У свою чергу, відкритість інтернету дозволяє організаціям і установам бути більш відкритими. Це дозволяє підприємствам бути більш інноваційними, а також відповідальнішими. І це дозволяє урядам бути більш прозорим та демократичним у процесі прийняття рішень. Знижуючи бар’єри на шляху до знань, інновацій, даних та комунікації, цифрова відкритість наразі створює міцніші суспільства та більш конкурентоспроможну економіку.

Баланс між проблемами та можливостями

Але це також викликає проблеми. Як можна використати відкритість, не покладаючись на конфіденційність громадян? Як забезпечити безпеку на відкритому потоці інформації? І як можна створювати та фінансувати цифрові громадські послуги, щоб сприяти участі?

Економіка та суспільства Європи, як і інші країни світу, трансформуються за допомогою цифрових технологій. У серії досліджень та аналізу, яку спонсорував Android, редакція The Economist у проекті Intelligence Unit вивчила роль відкритості в цій трансформації.

Цифрова економіка — європейський погляд

Європейські країни все більше покладаються на цифрову економіку. У Великобританії, Франції та Німеччині внесок цифрової економіки у зростання ВВП перевищує глобальний середній. Консалтингова компанія Accenture сподівається, що цифровий сектор Італії збільшиться у 8,5 рази в період між 2015 і 2020 роками, тоді як сектор Німеччини буде збільшуватись у вісім разів швидше, ніж інші.

Читайте також: Приклад для України — чим вабить електронна Естонія

Відкритість дозволила багатьом європейським компаніям процвітати. Незважаючи на свої невеликі розміри, Естонія породила два з найважливіших цифрових успіхів у Європі: компанії Skype та TransferWise. Ця невеличка країна також може похвалитися однією з найбільш відкритих економік у світі.

Компанії, що працюють в сегменті проектів спільного користування — як французький додаток для поїздок BlaBlaCarBlaBlaCar здійснив ребрендинг та запустив новий алгоритм пошуку попутників, — створили свій успіх, виступаючи в ролі відкритої платформи, на якій інші можуть брати участь у перетворення і процвітати. У економіці до 2025 року сервіси зі спільного користування стануть окремою індустрією, котра оцінюватиметься у $335 млрд.

Навіть інвестиції в умовах цифрової економіки зазнали змін завдяки відкритості. Купівля акцій використовувалося як резервний інструмент для заможних; але інтернет-платформи, такі як німецька компанія Companisto або шведська FundedByMe, відкрили доступ до фінансових ринків для інвесторів з меншим капіталом. При цьому такі проекти зробили розподіл капіталу на інновації більш демократичним.

Керування економікою «в цифрі»

Цифрова відкритість не лише забезпечує економічні можливості. Вона також сприяє кращому управлінню економічною діяльністю. Наприклад, Великобританія, на відміну від більшості інших країн, робить ключові дані про компанії вільними для громадськості. Ця база даних є корисним інструментом для адвокатів прозорості, які можуть використовувати дані для картування складних мереж зареєстрованих компаній, щоби виявити тих, хто ухиляється від фінансових чи організаційних перевірок.

Більша прозорість також може поліпшити управління в організаціях. Польська компанія Lunar Logic відкрила свої зарплати (на основі вибору) у 2015 році, щоби сприяти внутрішньому обговоренню того, як і коли підвищити приріст виплат. За словами генерального директора Павла Бродзінського, цей крок заохотив більш рівноправний зворотний зв’язок між співробітниками та зробив розподіл збільшення заробітної плати справедливішим процесом.

Читайте також: Open Data Incubator представив низку сервісів для територіальних громад

Переваги цифрової відкритості не обмежуються бізнесом. Цифрові технології мають потенціал для виявлення соціальних викликів, котрі потребують більшої громадської участі та більшої кількості інноваційних підходів. Зростаюча кількість урядів, як місцевих, так і національних, використовують онлайн-платформи, щоб включити громадян у рішення щодо державних видатків. Схеми відкритої передачі даних дозволяють громадянам та адвокатським групам використовувати багаті набори даних своїх урядів для аналізу соціальних питань та здійснення адвокації за фактами порушень.

Відкритість не лише дозволяє виявляти та кількісно виражати соціальні проблеми, але й дозволяє розповсюджувати рішення. Наприклад, MeshPoint — це платформа для роботи з відкритим кодом, призначена для використання під час гуманітарних криз. Її відкрита природа означає, що її обладнання може бути побудоване з стандартними компонентами у будь-якій точці світу.

Єдність та лібералізація ринків завдяки технологіям

Цивільний ринок товарів та послуг між європейськими країнами є одним з найважливіших. Електронна комерція зростає по всій Європі. Але, незважаючи на узгоджені зусилля ЄС, складність регулювання серед держав-членів у поєднанні з такими факторами, як лінгвістичне різноманіття, означає, що лише 7% європейських малих та середніх підприємств продають свої товари в інтернеті до сусідніх країн.

Аби виправити цю ситуацію, ще 2015 року Європейська комісія запропонувала стратегію цифрового єдиного ринку . У ній окресленн майбутнє, в якому «забезпечується вільне переміщення товарів, осіб, послуг та капіталу та де громадяни, приватні особи та підприємства можуть безперешкодно отримувати доступ та здійснювати онлайн-діяльність в умовах чесної конкуренції». Йдеться в документі і про високий рівень захисту споживачів та персональних даних, незалежно від їх національності або місцевого проживання.

Читайте також: Digital by Default — принципи цифрової економіки

Проте крім переваг є у такого плану й «вузькі місця». Існують серйозні побоювання, що відкритий доступ до певних наборів даних забезпечить тактичні переваги кіберзлочинцям та терористичним організаціям. Цифрова відкритість також повинна обмежуватися правилами, що захищають конфіденційність приватних осіб.

Існують і політичні виклики. «Брекзіт» виключить Великобританію — котра є однією з країн-першопрохідців у сфері відкритості цифрових послуг — із правового та інфраструктурного поля ЄС. Департамент Великобританії з питань виходу з Європейського Союзу говорить, що угода про збереження таких потоків даних є «необхідною». Проте вже зараз відомо, що подібні перемовини можуть тривати півтора роки й більше. Прозоріші інститути можуть сприяти підвищенню довіри, коли зростає скептицизм щодо створення єдиного цифрового простору. З правильними перевірками та балансом на місці, цифрова відкритість повинна бути в центрі європейської цифрової трансформації, зазначають автори дослідження The Economist.

Мовою цифр та фактів — про вплив відкритості на прикладі Android

Природа Android з відкритим вихідним кодом знизила ціну на мобільні телефони, надаючи більшій кількості людей доступ до смартфонів. Очікується, що доступні телефони Android допоможуть скоротити середню вартість смартфонів у глобальному масштабі на 19% за підсумками 2017-го.

Екосистема Android забезпечує працевлаштування 75% працівників, що працюють у галузі створення мобільних додатків у Європі. Це — близько 1,4 млн осіб. Найбільші роботодавці по роботі з програмами для Android працюють у таких державах:

  • Німеччина (247 тис робочих місць),
  • Великобританія (242 тис),
  • Франція (172 тис).

Середньостатистичний користувач Android у Європі завантажує 50 програм протягом усього терміну використання свого пристрою. Більше 82 млрд прикладних програм було завантажено з Google Play за 2016-2017 роки.

Читайте також: Користувачі Android в Україні отримали доступ до «Відкритого міста»

Сьогодні добровільні угоди щодо сумісності Android означають, що одна програма може працювати на тисячах пристроїв від десятків виробників. Гнучка, відкрита версія операційної системи Android була рушійною силою деяких найбільших явищ у світі мобільних застосунків — від появи та стрімкого зростання популярності американського Snapchat до історії успіху шведського Spotify.

Багато хто з найбільш відомих розробників ігор в Європі — в тому числі Rovio (розробник Angry Birds) і King (розробник Candy Crush Saga) — стикається з хронічним розривом у цифрових навичках. Для подолання цих проблем у партнерстві з освітньою компанією Bertelsmann та платформою електронної навчання Udacity компанія Google профінансувала 40 тис стипендій для розробників Android у країнах ЄС. Західна Європа має найшвидше зростаючу кількість підключених пристроїв у світі. Між 2015 та 2021 роками кількість таких смартфонів, планшетів та розумних годинників на основі цієї мобільної ОС має зрости щонайменше учетверо. А наступним кроком у сферу цифрової відкритості стане так званий «інтернет речей» — там у Android теж є чимало роботи.

 

Share
Написати коментар
loading...