Реклама

De jure: про боржників, аудиторів і ВПО — головне за тиждень

Минув тиждень відтоді, як ми розповідали про зміни до Бюджетного кодексу, медичну реформу та членство України в Пан-Євро-Мед. На часі дізнатися, які законодавчі зміни відбулися в нашій країні протягом останніх 7 днів
Čytaty latynkoju
De jure: про боржників, аудиторів і ВПО — головне за тиждень
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. De jure: про боржників, аудиторів і ВПО — головне за тиждень
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Минув тиждень відтоді, як ми розповідали про зміни до Бюджетного кодексу, медичну реформу та членство України в Пан-Євро-Мед. На часі дізнатися, які законодавчі зміни відбулися в нашій країні протягом останніх 7 днів

Традиційно у четвер, коротко і по суті розповідаємо про головні законодавчі нововведення за тиждень, про які варто знати.

Уряд створив Експортно-кредитне агентство

Днями Кабмін за ініціативи Мінекономрозвитку прийняв рішення про створення Експортно-кредитного агентства та затвердив його установчі документи. Агентство буде діяти у формі приватного акціонерного товариства.

Що треба знати про Експортно-кредитне агентство

Відповідальним за виконання дій, пов’язаних із здійсненням приватного розміщення акцій приватного акціонерного товариства визначається Мінекономрозвитку. Кількість акцій у першому випуску становитиме 200 тис одиниць. Статутний капітал ЕКА становитиме 200 млн грн і забезпечуватиметься з коштів державного бюджету.

Експортно-кредитне агентство сприятиме переходу України від сировинного експорту до експорту товарів і послуг з доданою вартістю. Ми плануємо взаємодіяти з Парламентом щодо внесення змін до закону про ЕКА у відповідності з нашою позицією, щоб прийняти зміни, потрібні для ефективної роботи Агентства.

Степан Кубів, Перший віце-прем’єр-міністр України

Після запуску ЕКА здійснюватиме страхування, перестрахування і надання гарантій за договорами, які забезпечують розвиток експорту. Це послідовний крок у рамках політики Мінекономрозвитку з підтримки українських виробників, що підвищить конкурентоспроможність останніх на світових ринках.

Безоплатну вторинну правову допомогу надаватимуть за визначеними стандартами

Мін’юст встановив стандарти, якими мають керуватися адвокати при наданні безоплатної вторинної правової допомоги суб’єктам права на таку допомогу у цивільному та адміністративному процесах, а також представництві інтересів потерпілих і свідків, які мають право на БВПД, у кримінальному процесі. Метою впровадження цих стандартів є насамперед своєчасне та якісне надання в безоплатної вторинної правової допомоги усім, хто її потребує та має право відповідно до закону.

Про які саме стандарти надання БВПД йдеться

Окрім основних характеристик моделі надання правової допомоги, кожен стандарт включає посилання на джерела права, на яких він ґрунтується, та джерела інформації для перевірки дотримання стандарту. Зокрема, одним із обов’язків адвоката у цивільному/адміністративному провадженні визначено ведення адвокатського досьє згідно з наведеним орієнтовним переліком. Така вимога сприяє систематизації усіх обставин, що мають значення для справи, та за необхідності може стати підставою для оцінювання якості наданої правової допомоги за умови згоди клієнта.

Стандарти містять обмеження щодо кількості справ, в яких одночасно адвокат може надавати безоплатну вторинну правову допомогу. Якщо на виконанні у адвоката одночасно перебуває 30 доручень, надання БВПД за якими не завершено, прийняття ним нових доручень не допускається.

Впровадження стандартів має на меті гарантувати якість наданих правових послуг нашим клієнтам. Воно сприятиме ефективному використанню коштів держбюджету, виділених на оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які співпрацюють із системою надання БВПД та сприятиме підвищенню їх професійного рівня.

Олексій Бонюк, директор Координаційного центру з надання правової допомоги

За його словами, дотримання стандартів стане для адвокатів захистом від необґрунтованих претензій та скарг.

ВР дозволила дітям-переселенцям ставати на квартирну чергу

Серед важливих новин тижня також опинилася ухвала Вeрхoвної Рaди про пoсилення зaхист житлoвих прaв дiтeй-пeрeсeлeнцiв. Пaрлaмeнтaрi 255 гoлoсaми пiдтримaли у другoму читaннi тa в цiлoму вiдпoвiдний зaкoнoпрoeкт.

У законі зазначено наступне: «Дiти-сирoти тa дiти, пoзбaвлeнi бaтькiвськoгo пiклувaння, якi дoсягли 16 рoкiв i пeрeбувaють нa oблiку ВПО, мaють прaвo зaрaхoвувaтися нa oблiк грoмaдян, якi пoтрeбують пoлiпшeння житлoвих умoв, i сoцiaльний квaртирний oблiк зa мiсцeм їх oблiку як внутрiшньo пeрeмiщeних oсiб».

Як пoвiдoмлялося, пeрeсeлeнцям нaдaвaтимуть пoмeшкaння з фoндiв житлa для тимчaсoвoгo прoживaння.

В Україні запрацював Єдиний реєстр боржників

Цей тиждень також відзначився законодавчими змінами, які значно ускладнили життя затятим неплатникам аліментів. Міністерство юстиції відкрило Єдиний реєстр злісних неплатників аліментів, у якому вже понад 75 тисяч електронних записів щодо боржників. Новий закон, яким встановлено значно жорсткіші методи впливу на злісних неплатників аліментів, набрав чинності 6 лютого 2018 року.

Чого боятися неплатникам аліментів

Якщо заборгованість перевищує суму за 6 місяців, державний виконавець зобов’язаний винести постанову про:

  • встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України;
  • встановлення тимчасового обмеження боржника у праві управління транспортними засобами;
  • встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною і холодною зброєю;
  • встановлення тимчасового обмеження боржника у праві на мисливство.

Всі ці обмеження будуть застосовуватися до повного погашення заборгованості. Крім того, той з батьків, який не проживає з дитиною, втрачає можливість впливати на рішення про тимчасовий виїзд дитини за межі України.

Павло Петренко, Міністр юстиції України

Також для неплатників вводиться новий вид адміністративного стягнення – суспільно корисні роботи на строк від 120 до 240 годин, які боржник виконуватиме у вільний від роботи чи навчання час. Вид таких робіт визначатимуть органи місцевого самоврядування. Оплата за такі роботи спрямовується на погашення заборгованості зі сплати аліментів. У разі ухилення від суспільно корисних робіт їх може бути замінено адміністративним арештом на строк до 15 діб. Якщо ж платник не має можливості утримувати дитину, призначається тимчасова державна допомога. Виплата цієї допомоги здійснюється з державного бюджету.

Новий Закон «Про виконавче провадження» також передбачає створення Єдиного реєстру боржників. Його метою якраз і є оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов’язання і запобігання відчуження такими боржниками майна. Детальніше про ці нововведення можна ознайомитися на сайті Мін’юсту.

Тепер про аудиторську діяльність по-новому

Нещодавно Президент України підписав Закон «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність». Документ визначає правові засади здійснення аудиторської діяльності в Україні, врегульовує відносини, що виникають при її здійсненні, та приводить норми національного законодавства у відповідність із законодавством ЄС.

Які наслідки матиме цей закон

Реалізація Закону дозволить гармонізувати національне законодавство у сфері аудиту фінансової звітності й аудиторської діяльності із законодавством Європейського Союзу у відповідній сфері. Також його впровадження сприятиме розвитку аудиторської діяльності в Україні та забезпечить покращення інвестиційної привабливості національної економіки.

Згідно з документом, пропонується, зокрема створити Орган суспільного нагляду, який насамперед буде здійснювати контроль за якістю аудиторських послуг, що надаються підприємствам, які становлять суспільний інтерес. Законом також встановлюється новий порядок атестації аудиторів.

Також буде скорочено кількість реєстрів з п’яти до одного та створено єдиний реєстр аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності. У зв’язку з цим буде зменшено витрати аудиторських компаній на навчання та сертифікацію в різних регуляторних органах.

В Україні з'явиться єдиний Кредитний реєстр позичальників

І наостанок поговоримо про перспективи. Цього тижня ВР ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків».

Що це дасть у майбутньому

Згідно з документом, Нацбанку України буде надано повноваження щодо ведення Кредитного реєстру. Мається на увазі можливість отримання від банків та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб для ведення Кредитного реєстру інформації щодо позичальників; надання банкам та бюро кредитних історій визначеної інформації з Кредитного реєстру.

Цей законопроект є маяком для отримання допомоги від ЄС. Законопроект про Кредитний реєстр є передумовою відновлення кредитування, в тому числі довгострокового за прийнятними ставками і для українців, і для вітчизняного бізнесу.

Руслан Демчак, заступник голови Комітету ВР з питань фінансової політики і банківської діяльності

Зі створенням єдиного Кредитного реєстру за певний час сформується реальна картина позичальників в Україні, зросте довіра між банками та клієнтами-позичальниками. Це призведе до зниження процентних ставок і, як наслідок, дасть додатковий стимул розвитку підприємництва та економіки саме завдяки розвиненому кредитуванню.

Законодавчу добірку за 25 січня – 1 лютого ви досі можете переглянути за посиланнямDe jure: бюджет, медреформа та інші законодавчі зміни останніх 7 днів.

Share
Написати коментар
loading...