Реклама

Вадим Груша, BlockSoftLab: «Смарт-контракти не вб’ють професію юристів»

Крипторинок показав глобальне зростання у 2017-му році. Незважаючи на численні спроби врегулювати все, що пов’язано з криптовалютами, зацікавленість цифровими грошима та технологією blockchain зростає з геометричною прогресією. Для того, щоб розібратися у перспективах криптотехнологій, ми поспілкувалися з Вадимом Грушею — blockchain-розробником та засновником компанії BlockSoftLab
Čytaty latynkoju
Вадим Груша, BlockSoftLab: «Смарт-контракти не вб’ють професію юристів»
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Вадим Груша, BlockSoftLab: «Смарт-контракти не вб’ють професію юристів»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Крипторинок показав глобальне зростання у 2017-му році. Незважаючи на численні спроби врегулювати все, що пов’язано з криптовалютами, зацікавленість цифровими грошима та технологією blockchain зростає з геометричною прогресією. Для того, щоб розібратися у перспективах криптотехнологій, ми поспілкувалися з Вадимом Грушею — blockchain-розробником та засновником компанії BlockSoftLab

Про потенціал технології blockchain говорять ще із 2011 року, проте лише у 2017-му стався справжній прорив. Оскільки інтерес довкола криптотехнологій набирає обертів, варто розуміти, в чому перспективи їхнього застосування. Саме про основні тренди ринку, значення смарт-контрактів, залучення капіталу через ICO і регулювання криптовалют розповів Вадим Груша у інтерв’ю для Na chasi.

Про результати крипторинку за 2017-й

— Я вважаю, що 2017 рік в принципі приніс нам визнання криптотехнологій, як дієвих можливостей. Відбулося усвідомлення, що криптовалюти — не іграшка ґіків, а перспективні інструменти. Вони підтвердили свою здатність виконувати низку завдань. І на цьому фоні сталося глобальне визнання того, що цифрові валюти і blockchain — це великий світ. Це — індустрія, що має багато напрямків економіки (в першу чергу). І тренд буде спрямований тільки на розвиток, поширення, використання і застосування.

2017-й дозволив криптовалютам стати тією основою, з якою ми працюватимемо решту років у майбутньому. Буде все більше нових проектів — як технологічно якісніших, так і краще інтегрованих в суспільство.

Про перспективні сфери застосування blockchain

— З приводу конкретних галузей складно сказати, адже теоретично blockchain і криптовалюти можна застосувати в будь-якій сфері. Все ж, не кожен представник конкретної сфери розуміє, де це можна використати так, щоби воно приносило позитивний результат.

Насправді blockchain-технологія — надзвичайно свіжа і не пристосована ще до всіх сфер, а спеціалістів, які вміють і можуть її застосовувати, теж категорично не вистачає.

Також слід зауважити, що вартість застосування криптотехнології часто йде в розріз з інтересами бізнесу. Чим більший бізнес, тим дорожче впровадити це все — і тут може бути багато «фейлів» та розчарувань. Найкраща сфера для застосування криптотехнологій — це все-таки фінанси. Причому в великих фінансових структурах це зробити набагато складніше, тому вони поки будуть гальмувати. Державний апарат — це другий сектор, де найкраще можна застосувати blockchain-технологію. Але що перший, що другий не бажає (або не має можливості) її застосовувати.

Перспектива є, вона на поверхні і буде реалізовуватися, але маленькими кроками. Держава не рухається, якщо немає суспільного запиту. Поки в людей не виникне значного інтересу до криптотехнологій— доти це не буде впроваджуватися.

Про ситуацію із запровадженням smart-контрактів

—  Про смарт-контракти кажуть, що вони можуть «вбити» професію юриста чи адвоката. Частково вони можуть вирішити ряд проблем без втручання людини, але це лише вибірково. Разом з тим, юристи і нотаріуси (якщо вони хочуть бути актуальними на ринку) повинні розбиратися в цій технології.

Варто пам’ятати, що для гарного функціонування смарт-контрактів має бути хоча би частковий розрахунок криптовалютою, тоді це буде гарно працювати. А юристи, які укладатимуть такі угоди, будуть в ТОПі.

Про ставлення до ICO та рейтингових агенцій

— Наразі є багато спекулятивних моментів з ІСО, але українські компанії, думаю, можуть таким чином залучати кошти. Все ж, якщо говорити про юрособу, то вона не має можливості брати собі на баланс криптовалюту чи токени. Але можна піти під юрисдикцію іншої країни, де це законно, там зареєструвати дочірню компанію — і провести таким чином ІСО.

Щодо рейтингових агентств, то мені здається, що в них не вистачає кваліфікації (чи знань), тому що проектів зараз дуже багато. Звісно, в них є ніша, яку вони ще деякий час займатимуть, але не впевнений, що ця діяльність буде дієвою в майбутньому.

Про український законопроект щодо криптовалют і регулювання ринку

— Я не дуже великий знавець державного апарату, але регулюванняКіберполіція просить визначити статус криптовалюти в Україні в певній мірі потрібно. Наприклад, коли людина звертається до поліції і каже: «У мене примусом викрали Bitcoin». А правоохоронці, відповідно, не знають що це таке і як його оформити. Питання того, чи є криптовалюти засобом платежу, активом або фінансовим інструментом, досі актуальні.

Через те, що чіткої позиції не оприлюднено, відбуваються спекуляції на рівні безглуздих розмов і дій (як було з обшуком в засновника ForkLog Анатолія Каплана). В чому я однозначно впевнений — потрібно сплачувати податки з діяльності з криптовалютами.

Для майнерів немає ризиків, якщо вони працюють цивілізовано, сплачують податки, як ФОПи, що виконують математичні обчислення та платять за використану електроенергію

Про головні можливості у криптосфері на 2018 рік

— У 2018 році криптосвіт накриють ризики політичного характеру. Зараз всі держави щільно вивчають середовище і будуть діяти скоординовано в даному напрямку. Ті, хто якимось чином зав’язує свої економічні процеси на цю фінансову структуру, можуть потрапити під негативний вплив, адже ринок не стабільний. ІСОРинок ICO  — результати 2017-го та очікування від 2018 року стало таким мейнстрімом, який добре спрацював, але невідомо яким буде його майбутнє. Однозначно Ethereum в цій ніші здобув 100% лідера, тому що ІСО можна було провести й з Bitcoin чи DASHЩо варто знати про 10 найпопулярніших криптовалют. Але той набір функціональних можливостей, які запропонував «ефір», ніхто не зміг замінити. Це лідерство буде ще деякий час тривати, але можливо буде інший протокол, який пройде період дозрівання, хоча це буде явно не за рік.

Bitcoin має лідерство на криптовалютному ринку, і основні капітали інвесторів сфокусовані в цій криптовалюті. Можна сказати, що він є індексом криптосередовища. Якщо Bitcoin росте чи падає, то показує настрої на крипторинку. Він не просто «стрільнув» і «впав», а поступово зростає і знижується. В цьому є позитивні моменти, які показують, що він зрілий фінансовий інструмент.

Share
Написати коментар
loading...