Реклама

22-річчя відзначає єдина українська антарктична станція

Лютий — місяць, коли своє 22-річчя відзначає єдина станція в Антарктиці, де працюють виключно українські науковці. Колись вона належала Сполученому Королівству — а зараз там триває чергова українська наукова експедиція
Čytaty latynkoju
22-річчя відзначає єдина українська антарктична станція
  1. Головна
  2. Новини
  3. 22-річчя відзначає єдина українська антарктична станція
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Лютий — місяць, коли своє 22-річчя відзначає єдина станція в Антарктиці, де працюють виключно українські науковці. Колись вона належала Сполученому Королівству — а зараз там триває чергова українська наукова експедиція

Станція називається «Академік Вернадський». До 1996 року вона носила назву Faraday Station. Це — єдина українська антарктична станція, розташована на мисі Марина острова Галіндез за 7 км від західного узбережжя Антарктичного півострова. Вона працює цілий рік і є метеорологічною та географічною обсерваторією.

Що варто знати про історію цього об’єкту

Заснована у 1953 році як британська станція «Фарадей», в лютому 1996 року станція була придбана Україною за символічну ціну в 1 фунт стерлінгів у Великобританії. Нова назва станції була присвоєна на вшанування видатного українського науковця Володимира Вернадського, першого президента Національної Академії наук України.

Головним чином використовується ця база для проведення наукових досліджень на континенті. Зараз вона працює в рамках Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці на 2011—2020 роки. Згідно цього документу, наукова зміна на станції забезпечує проведення фундаментальних та прикладних наукових досліджень в Антарктиці та виконання Україною міжнародних зобов’язань відповідно до Договору про Антарктику.

Які параметри має станція

Весь комплекс будівель встановлено на кам’яній основі острова Галіндез. Більшість з них були зведені протягом 1979–1980 років. На території станції розташовані:

  • 2 модулі з немагнітного матеріалу, де встановлені магнітометри;
  • аерологічний павільйон (використовується також як гараж для чотирьох снігоходів);
  • будиночок лабораторії;
  • стара генераторна з двома холодильниками, де розміщено столярну майстерню;
  • будівля аварійної бази, яка пристосована під склад антен та запасів продуктів.

У 1984 році було споруджено також невеликий будинок аварійної бази на півострові за 9 км від станції — так звану «хатину Расмуссена». Джерелом електроенергії на станції є три дизельгенератори Broadcrown/Volvo-Penta, потужністю 100 кВт кожен. На станції під час зміни експедицій може працювати до 24 осіб, а штат зимівників становить наразі 10 осіб.

Раніши ми повідомляли про наукові роботиУкраїнські науковці проводитимуть експерименти в CERN, які проводитимуть українські вчені на базі CERN.

Share
Написати коментар
loading...