Реклама

Євген Урсалов, CEO Casers: «Реальні кейси — найкращий спосіб модернізації вищої освіти в Україні»

Впроваджуючи реальні кейси від бізнесу/влади — можна швидко і дешево покращити якість освіти в Україні. У цьому переконаний CEO платформи Casers Євгеній Урсалов, з яким ми поспілкувалися у розгорнутому інтерв’ю
Čytaty latynkoju
Євген Урсалов, CEO Casers: «Реальні кейси — найкращий спосіб модернізації вищої освіти в Україні»
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Євген Урсалов, CEO Casers: «Реальні кейси — найкращий спосіб модернізації вищої освіти в Україні»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Впроваджуючи реальні кейси від бізнесу/влади — можна швидко і дешево покращити якість освіти в Україні. У цьому переконаний CEO платформи Casers Євгеній Урсалов, з яким ми поспілкувалися у розгорнутому інтерв’ю

Про те, з чого все починалося

— Ідея створення web-платформи для вирішення реальних кейсів виникла ще в університеті. Будучи студентами ми відчували, що нам не вистачає практики, реальних прикладів. Ми хотіли більше співпраці з бізнесом та владою. І з III-го курсу ми почали організовувати власні кейс-чемпіонати. Спочатку проводили все на базі alma mater у ХНУ ім. В. Н. Каразіна, а далі й для всіх ВНЗ у Харкові.
Ми залучали компанії, які давали свої реальні завдання (кейси). Під кожен кейс збирали охочих прийняти участь і розробити своє рішення. Спочатку було все на ентузіазмі: ми тестували різні формати, підходи, постійно змінювали модель, це було як хобі. Але згодом, вже після завершення університету ми зрозуміли, що знайшли чудову, перевірену win-win модель, яку надалі можна масштабувати. Тоді ж, об’єднавши зусилля з ІТ-партнерами Родіоном Сальніком та Андрієм Конопленко, ми почали будувати вже повноцінний web-продукт та в квітні 2017 запустили першу версію casers.org.

На фото засновники CASERS (зліва направо: Євген Урсалов, Андрій Конопленко, Родіон Сальнік)

Про співпрацю з вишами

— Для університету запровадження реальних кейсів у свої навчальні програми — це крок вперед! Це — підвищення якості практичного навчання, це — можливість корегувати свої програми відповідно до потреб ринку, це — можливість для викладачів (особливо тих, які не мають практичної сторони) тримати руку на пульсі бізнесу та краще розумітись у сучасних викликах та трендах.

На системному рівні використання реальних кейсів — це простий та дієвий механізм для зменшення розриву теорії від практики. До того ж, використання кейсів значно збільшує інтерес до навчання. Варто лише сказати, що замість реферата чи курсової роботи студентам необхідно буде вирішити кейс від ТОП-менеджерів Deloitte, New Balance або МЕТІНВЕСТ — так в них очі запалюються відразу, вони починають командами збиратись, шукати рішення й готувати презентації до пізньої ночі… І в цій ситуації викладач вже перестає бути лектором — він стає ментором та наставником для студентів, консультує, підказує, спрямовує, це вже геть інший формат відносин.

Перед новим роком ми у тестовому режимі запустили анонс проекту CASERS for Universities, в якому запропонували викладачам-новаторам залишити свою заявку на організацію кейса на 2-й семестр 2018-го навчального року. Станом на сьогодні в нас вже є більше 230 заявок від деканів, професорів, доцентів, докторів наук більше ніж 75 ВНЗ України. Ми не очікували, це дуже кльова цифра!

Вона підтверджує потужний інтерес освітянської спільноти до реальних кейсів. Загалом це приблизно 17 000 студентів, які вже на найближчій сесії можуть замість застарілих форматів курсових чи рефератів у якості обов’язкового завдання отримати реальний кейс, наприклад від банку Credit Agricole Ukraine, де окрім самого кейсу є ще можливість виграти річну стипендію 4000 грн/міс та отримати пропозицію на роботу або стажування.

Як працює навчання через кейси

— Кожен кейс має 2 етапи. Півфінал та фінал. Півфінал — це online етап — всі бажаючі учасники, з будь якого ВНЗ можуть зареєструватись і розробити своє рішення. Здебільшого на цьому етапі також проходять додаткові бізнес-екскурсії та зустрічі з представниками компанії. Після півфіналу компанія-кейсодавець обирає ТОП 10 (не більше) команд-фіналістів. Фінал кейсу — це зустріч у головному офісі компанії, де команди презентують свої рішення. Для учасників із інших міст можна проводити захист через Skype. На цій зустрічі визначаються переможці кейсу та всі учасники отримають фідбек по своїм рішенням. До складу суддівської колегії входять виключно представники компанії.

Вирішуючи кейс, кейсери ніби вирушають у захоплюючу подорож, переживають окрему історію. Для багатьох це як квест, такий бізнес-челлендж, внутрішній виклик знайти вірне рішення. І це правильно! Сучасна освіта повинна бути цікавою, повинна надихати, драйвити.

Сучасне покоління міленіалів потребує нових підходів до освітнього процесу. І кейси — це саме те, що їм потрібно: чіткі завдання, дедлайни, робота в команді та відчуття можливості реально розробити рішення, яке буде втілено в житті або запроваджено на виробництві.

В чому перевага вивчення кейсів замість однієї лише теоретичної бази

— Як відбувається навчання зараз? Якщо ти молодець, ходив на всі пари, готував конспекти і маєш гарний вигляд, то викладач може поставити «5» ( чи «100»). Але ж це жодним чином не показує Твої реальні знання та вміння. Це створює хибну уяву про рівень власних компетенцій у студентів.

У навчанні через кейси все інакше:

По-перше, це принцип learning by doing — процес, за яким ти навчаєшся, коли щось робиш. Це дуже корисно зараз. Класична методика навчання — «завчив, здав, забув». І коли людина виходить на роботу, то їй складно знайти реальні рішення. Адже знання та конспекти з університету не є гнучкими.

По-друге, critical thinking і trouble shooting — креативність. Кейс — це ситуація, в якій є дуже дуже багато варіантів рішення. Немає таких кейсів, в яких відповідь буде «2+2=4». Тут є мільйон різних рішень і варіантів, які залежать лише від твого мислення. Це змушує шукати гнучкіші, нестандартніші та креативніші рішення. Я навіть по собі знаю, що здебільшого у викладача були підготовлені варіанти «правильних» відповідей. В нашому світі не актуально підлаштовуватися під готові рішення.

Третє — це розвиток soft skills. В нашому форматі вони актуалізуються через комунікацію. Ти коли вирішуєш кейс—- спілкуєшся зі своїми партнерами, з командою. Також ви маєте можливість спілкуватися з представниками компаній, щоби поставити запитання. Це насправді є дуже важливим.

Особливості формату

— Тут є можливість отримувати фідбек за своє рішення безпосередньо від представників компаній. Ми вважаємо, що це — єдині люди, які мають моральне право давати оцінку і казати, чи буде це рішення результативним чи ні. На кожному кейсі є визначений перелік винагород, які отримають учасники/ переможці: грошова винагорода, запрошення на роботу або стажування, призи/подарунки, сертифікати. У 85% кейсів учасників з найкращими рішеннями запрошують на роботу/стажування. Формат кейсів підходить майже до всіх предметів та спеціальностей (можливо окрім хірургії, стоматології та акторської справи (сміється). Наразі в нас є кейси у всіх економічних дисциплінах, юриспруденції, ІТ, агро, психології та техніко-технологічній галузі.

Далі, якщо взяти точні науки, наприклад, математика, то можна проводити кейси від бізнесу/влади з розробки рішень в напрямку штучного інтелекту. Це — безмежна кількість математичних рішень, зв’язків, які треба групувати так, щоби вони потім поєднувались у один продукт. Саме тут формат кейсів може добре працювати. Наразі вся система освіти переходить від економіки знань до рівня економіки компетенцій. Якщо раніше лекції професорів були єдиним джерелом інформації, то зараз є інтернет і швидкий доступ до будь-якої інформації. І в цій ситуація потреба саме компетенцій, вмінь використовувати знання та інформацію – виходить на перший план. І навчання через кейси – це найкращий варіант.

Про плани на 2018-й

— Ми розуміємо цей великий запит від університетів та викладачів і з радістю запроваджуємо новий формат навчання. У 2018 році ми хочемо поглибити співпрацю з університетами, зробивши окрему функціональність для викладачів. Можна буде зареєструватися, обрати кейси, робити стартову перевірку рішень учнів та подавати заявку на організацію кейсів. Також хочемо спробувати запустити формат постійно діючих кейсів у нас на платформі. Ми розуміємо проблему, коли люди не мають постійного доступу до кейсів, і хочемо її усунути.

Share
Написати коментар
loading...