Реклама

De jure: бюджет, медреформа та інші законодавчі зміни останніх 7 днів

Протягом останніх 7 днів законодавство України зазнало низки важливих нововведень. Як і обіцяли, розповідаємо вам про законодавчі зміни минулого тижня і те, як вони вплинуть на суспільство найближчим часом
Čytaty latynkoju
De jure: бюджет, медреформа та інші законодавчі зміни останніх 7 днів
  1. Головна
  2. Креатив
  3. De jure: бюджет, медреформа та інші законодавчі зміни останніх 7 днів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Протягом останніх 7 днів законодавство України зазнало низки важливих нововведень. Як і обіцяли, розповідаємо вам про законодавчі зміни минулого тижня і те, як вони вплинуть на суспільство найближчим часом

Зміни до Бюджетного кодексу, медична реформа, членство у Пан-Євро-Мед — і це ще не все. Законодавчі нововведення останніх 7 днів, про які треба знати, у традиційній добірці четверга від Na chasi.

Уряд схвалив зміни до Бюджетного кодексу

У середу, 31 січня, Уряд схвалив законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України». Закон запровадить в Україні середньострокове бюджетне планування на постійній основі і на всіх рівнях бюджетної системи. Міністерство фінансів очікує, що завдяки цим змінам, діяльність головних розпорядників бюджетних коштів стане більш прозорою і зрозумілою для громадян.

Що це дає?

Зміни до Бюджетного кодексу забезпечать: послідовну та передбачувану бюджетну політику, яка дозволить забезпечити фінансову стабільність; прогнозованість та ефективність бюджетних видатків задля підвищення якості державних послуг. Також законопроект спрямований на посилення бюджетної дисципліни і встановлення чітких правил роботи, яких будуть дотримуватись всі учасники бюджетного процесу, заради спільного результату — розвитку країни.

Це революційний крок, адже перехід від однорічної до трирічної перспективи бюджетного планування — це системна зміна бюджетної політики, яка забезпечує стратегічний підхід до визначення пріоритетних заходів та ефективний розподіл ресурсів.

Олександр Данилюк, Міністр фінансів України

Набув чинності закон про медреформу

Цього тижня набув чинності Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Підготовчий етап впровадження медичної реформи триває ще з минулого року. Тепер є законні підстави прийняти низку рішень, щоб вчасно реалізувати заявлений раніше план реформування первинної ланки охорони здоров’я.

Які зміни чекають на медицину?

Уже триває підготовка до створення Національної служби здоров’я України. НСЗУ — це національний страховик, який укладатиме договори із закладами охорони здоров’я та закуповуватиме у них послуги з медичного обслуговування населення. Планується, що до липня НСЗУ буде утворена та розпочне роботу. Також розпочався процес автономізації медзакладів — перетворення медичних закладів у комунальні некомерційні підприємства.

І одне з ключових нововведень: з квітня 2018-го українці почнуть вибирати лікаря первинної допомоги (сімейного лікаря, терапевта, педіатра) і підписувати з ними Декларації. До цього часу підписання Декларацій про вибір лікаря відбувається у пілотному режимі.

Україна набула членства у Регіональній конвенції Пан-Євро-Мед

З початком лютого Україна стала повноправним учасником Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження. Конвенція Пан-Євро-Мед – це інструмент, розроблений Європейським Союзом для співпраці зі своїми торговельними партнерами, а також останніх між собою.

Яке значення має конвенція?

Участь України у Конвенції сприятиме створенню умов для спрощення торгівлі і збільшення українського експорту. Це також дозволить розширити присутність наших товарів на ринках третіх країн, з якими укладені угоди про вільну торгівлю. Маються на увазі ринки ЄС, ЄАВТ, Чорногорії, Молдови та Македонії.

Конвенція має стати дієвим інструментом розширення взаємного доступу на ринки наших держав та стимулом для започаткування переговорного процесу стосовно укладення нових угод про вільну торгівлю.

Степан Кубів, Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України

За словами заступниці Міністра Наталії Микольської, приєднання України до Пан-Євро-Мед було серед пріоритетів Мінекономрозвитку минулого року. Членство України сприятиме зростанню нашого експорту не лише до ЄС, але й на ринки третіх країн. Українським товарам буде розширено доступ на ринки 42 країн та територій, що диверсифікує експорт з України. Окрім того, вона зазначила, що процес приєднання до Конвенції дає можливість бізнесу вже сьогодні планувати свою діяльність на перспективу.

В Україні спростили реєстрацію ФОП для іноземців

Відтепер іноземці зможуть безперешкодно відкривати ФОП в Україні. Відповідне нововведення позитивно вплине на галузь, зробить країну більш відкритою для ведення бізнесу громадянами інших країн.

Які зміни відбулися?

Відтепер для реєстрації іноземцям не потрібна посвідка на проживання, а адреса місцезнаходження може бути підтверджена іншими документами. Це може бути, скажімо, договір оренди нерухомості, що знаходиться в Україні. Це суттєво спрощує співпрацю українських компаній з іноземними громадянами як із ФОПами. Досі в Україні існували обмеження, які значно ускладнювали співпрацю українських компаній з іноземцями як з фізичними особами-підприємцями. Тепер зареєструватиВ Україні спростили реєстрацію ФОП для іноземців ФОП іноземцю в Україні буде простіше.

Звільненим з полону надаватимуть соціальну підтримку

Також цього тижня Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Деякі питання соціальної підтримки осіб, звільнених з полону». Зазначений документ розроблено Міністерством соціальної політики на виконання доручення Прем’єр-міністра України. Пропоноване рішення передбачає надання особам, звільненим з полону, та членам їх сімей державної підтримки.

Як допомагатимуть звільненим з полону?

Йдеться про надання одноразової грошової допомоги в розмірі 100 тис грн кожній особі. Також передбачено варіанти надання медичної і психологічної допомоги та реабілітації, а також допомоги у забезпеченні тимчасовим житлом тих, хто є внутрішньо переміщеними особами. Міністр соціальної політики зазначив, що списки осіб, які отримають таку державну підтримку, надаватиме Служба безпеки України.

Погоджено механізми передачі землі у власність територіальним громадам

Кабінет Міністрів України погодив механізми передачі у власність об’єднаним територіальним громадам землі, в тому числі землі поза межами населених пунктів. Відповідне рішення передбачає оформлення відповідних урядових доручень Державній службі з питань геодезії, картографії та кадастру.

Ми знайшли механізми передачі ОТГ всіх земель у власність. Мова про те, що Держгеокадастр відведе землю і передасть її ОТГ. І цю роботу потрібно завершити 2018 року.

Глава Уряду також наголосив, що до кінця року кожне обласне управління геокадастру має підписати з кожною ОТГ меморандуми. У них будуть визначені строки та відповідальні особи за процес передачі земель.

Про посилення соціального захисту осіб з інвалідністю

Днями Уряд прийняв постанову, якою забезпечив право осіб з інвалідністю на пільги на безоплатне паркування і зберігання транспортних засобів. Згідно з документом, відповідні пільги відтепер поширюватимуться на всіх осіб з інвалідністю, а не тільки з ураженням опорно-рухового апарату. Крім того, терміни «інвалід» і «дитина-інвалід» заміненоЛюдей з інвалідністю в Україні визначатимуть за Конвенцією ООН термінами «особа з інвалідністю», «водій з інвалідністю», «дитина з інвалідністю», що відповідає Закону України «Про ратифікацію Конвенції про права осіб з інвалідністю і Факультативного протоколу до неї».

Пропустили попередню добірку про закон і суспільство? Скоріше надолужуйте, ось посиланняПро ProZorro, чиновників без премій і знову ФОП — суспільні новини тижня.

Share
Написати коментар
loading...