Реклама

Українські digital-фахівці — про Telegram як (не)можливий «новий Facebook»

Редакція Na chasi поцікавилася у медіа-спеціалістів та власників Telegram-каналів, як вони бачать майбутнє цього месенджера — і чи зможе компанія Павла Дурова перемогти компанію Цукерберґа
Čytaty latynkoju
Українські digital-фахівці — про Telegram як (не)можливий «новий Facebook»
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Українські digital-фахівці — про Telegram як (не)можливий «новий Facebook»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Редакція Na chasi поцікавилася у медіа-спеціалістів та власників Telegram-каналів, як вони бачать майбутнє цього месенджера — і чи зможе компанія Павла Дурова перемогти компанію Цукерберґа

Можливості для українських брендів та медіа у Telegram порівняно з іншими соцмережами

Альона Дєньга, консультантка з цифрового маркетингу, співавторка Telegram-каналу «Digital Масони»

— Для великих компаній, Telegram – це найцікавіша можливість створювати ботів для покращення обслуговування своїх клієнтів. Бот — це практично додаток у додатку. Реалізувати за допомогою бота можна будь-що: замовлення доставки піци, оплату рахунків, перевірку стану замовлення. Деякі компанії вже використовують Telegram для подібних речей. Наприклад, «Київводоканал» дозволяє надіслати дані по рахункам через бота, боти «Укрпошти» та «Нової пошти» дозволяють відслідковувати відправлення. Мені траплялися боти для юристів, реєстрації торгівельних марок, замовлення доставки їжі. Можливість підключення CRM до боту та автоматизація процесів відкриває великі можливості перед компаніями.

Зараз дуже багато розмов навколо Telegram-каналів, бо Facebook оголосив про чергове зниження показів у стрічці для комерційних сторінок. Проте я мало вірю, що вони можуть замінити Facebook-сторінки. За статистикою, в середньому люди активно читають 10 каналів, половину з яких ставлять на mute. За таких умов дуже складно пробитися в цей список зі своєю нав’язливою рекламою і бажанням продавати та збільшувати конверсії.

У Telegram бренд може використовувати канал як міні-блог та іміджевий кейс. Для цього треба окрема контент-стратегія, багато часу на розвиток, акцент на якості, а не кількості. Скопійований підхід з інших каналів як Facebook або Instagram точно не спрацює. Це треба мати на увазі.

Любов Багацька,  SMM-редакторка програми «Схеми»

— Люди втомлюються від нескінченних потоків інформації, часом неякісної. Telegram приваблює щонайменше тим, що тут немає як такого ранжування новин — і щоденна повістка не засмічується рекламою та інформаційним сміттям, як це стається у Facebook. Як наслідок, можна говорити про високу лояльність, активність, а також про значний відсоток переглядів постів – він може сягати 100% і більше, хоча зазвичай складає 60–80% (для порівняння: у Facebook можна говорити про 5%).

Нині тут уже доволі комфортно почуваються блогери. Зараз найбільш поширені тематики каналів – ІТ, digital, музика, знижки, мандрівки. Дедалі більше засобів масової інформації також заводять каналів чи ботів.

Однак, якщо говорити про канали ЗМІ, то складається враження, що стратегію ведення продумали не всі. Уявіть, що стається щось надзвичайне і всі про це, авжеж, спішать повідомити. І що маємо? Десяток сповіщень про одне і те саме від різних каналів, що приходять практично одночасно. Telegram як спосіб сповіщення, звичайно, зручний, але треба бути обережним – прямий доступ до користувача може й дратувати. Ще гірша ситуація, коли створюють бота, який спамить заголовками новин. Це все користувачі можуть почитати на сайті і так. Популярність же здобудуть канали, які пропонують щось цікаве, нестандартне.

Ведучи канал програми «Схеми», спочатку я лише публікувала розслідування. Згодом вирішила зайнятися ним активніше: почала робити добірки новин на тему високопосадової корупції з поясненнями, аби контент був зрозумілий тим, хто не дуже в темі, більш неформальною мовою та з жартами. Кількість підписників почала рости.

Ще одна порада для ЗМІ – краще робити канали вузькопрофільні. Зазвичай користувачів цікавить якась конкрентна тематика, тож не треба їм підсовувати вінегрет із політики, економіки, спорту, культури і пліток в одному каналі. Загалом нині Telegram гарно підходить для того, щоб утримати аудиторію, яка вже є у ЗМІ, зробити її лояльнішою.

Євген Чорний, керівник digital-департаменту WOG

— Telegram активно зростає в аудиторії. Динаміка потужна, зараз це переважно молодь, але з часом кількість користувачів зростатиме.  Станом на сьогодні Telegram посідає третю сходинку серед месенджерів за популярністю після Facebook та Viber. Але в останньому спостерігається відтік в бік саме Telegram. Із переваг його для брендів — багато безкоштовних «фішок», що робить його привабливішим на фоні конкурентів. Не думаю, що він повторить успіх Facebook. Але 100%, що його слід враховувати при плануванні digital-кампаній. Раніше його сприймали як нішевий канал, але зараз це — повноцінний інструмент для комунікації з аудиторією більш якісною, для контакту за інтересами.

Сергій Мітяєв, співзасновник Gagadget.com

— У Telegram зараз поки вкрай мало присутньо бізнесу, а на додачу ним користується проактивна частина користувачів. Проте аудиторія там надто мала для серйозних бізнесових цілей. На мій погляд, це може бути або ідея «забити місце» на майбутнє, або якась локальна реклама для невеликого бізнесу — купівля посилань чи рекомендацій для кафе, ресторанів чи заходів.

Читайте також: Telegram готується до ICO та хоче запровадити свою криптовалюту

«Вбивцею Facebook» він навряд чи стане. У тій соцмережі вже мільярд людей. До того ж, ресурсів у Facebook на порядок більше — і вони нещадно їх експлуатують, конкуруючи насамперед із Google за певні перспективні напрямки. Погоду на глобальному ринку роблять продукти, якими масово користуються в цивілізованих країнах. Telegram ще до цього далеко — і навіть теоретично я мало вірю у подібну можливість.

Олександр Буянкін, керівник digital-напрямку компанії Friends of Brands

— Зараз у світі відбувається швидке зростання популярності месенджерів, яке обумовлене можливістю отримувати інформацію, яку хоче бачити сам користувач.  Найпопулярніші з них в нашій країні –  WhatsApp, Viber, Massenger та Telegram. Особливе зростання у 2017 році отримав останній. Кількість щомісячних активних користувачів Telegram у світі вже досягла 180 млн.

Зайшовши на ринок, він почав витісняти навіть гігантів цієї галузі. Більше того, Telegram уважно слідкує за трендами та прагне бути на крок попереду від конкурентів. Особисто мені Telegram подобається за свою швидкість, за профільні канали, за зручність у користуванні, а також за відсутність спаму та реклами. Ці переваги варті уваги українських компаній:

  • можливість створювати свої канали, збирати свою цільову аудиторію та постійно з нею взаємодіяти, бачити їх уподобання, відношення до певних проблем й враховувати це;
  • чат-бот, який пропонує автоматизувати пошук відповідей для користувачів, що може бути надзвичайно корисним для брендів. За допомогою бота можна організувати клієнтську підтримку компанії або отримати ще один ефективний канал продажу.

Вероніка Лавська, партнерка Lavska Story PR Agency

— Глобальний тренд — персоналізація. Тепер бренд — це не просто компанія чи продукт, це — людина. Кожна соцмережа має свій характер і мету. І якщо Instagram — це полотно візуального брендингу, а Facebook — репортаж lifestyle, то Telegram зайняв свою нішу. Це — платформа на якій є місце особистості (той, хто веде канал) і професійному блоґінгу (інформація, якій можна довіряти). Тут є місце авторській точці зору — не особистого невдоволення або захоплення, як у Facebook, а інформаційно-освітнього характеру.

Вся суть в тому, що бренди намагаються достукатися до кожного потенційного клієнта, стати якомога ближче, використовуючи співпрацю з майданчиками і людьми, де є лише нативна реклама. ЗМІ можуть собі дозволити «зрадити» внутрішній політиці і давати тут той контент, який ніколи не вийде в рамках сайту або журналу.

Згідно з дослідженнямиОприлюднено показники Telegram для України станом на січень 2018 року, основна ЦА Telegram в Україні у віці — 18-24 та 25-34 роки:

  • студенти (34%),
  • фахівці (22%),
  • початківець (17%),
  • керівник середньої ланки (10%) і ін.

Частота зустрічей з рекламою:

  • жодного разу не бачив (30%),
  • дуже рідко (30% ),
  • рідко (22%).

Це свідчить про правильний нативний вхід, а також про те, що лише мала частина брендів побачили для себе потенціал в цій платформі.

Юлія Кравчук, SMM-менеджерка інноваційного парку UNIT.CityМакс Яковер, UNIT.City: «Може, спочатку побудуємо парк, а потім економіка налагодиться?»

— Telegram дозволяє брендам якісно комунікувати з аудиторією:

  • Лаконічно доносити основні меседжі. У сучасному темпі життя люди споживають інформацію похапки, час на лонгріди стає розкішшю. Важливо дізнаватися про головне стисло.
  • Завдяки сповіщенням підписники вчасно отримають новину. Це актуально в контексті поширеного синдрому втрачених можливостей (FoMO). Ну і малоймовірно, що новина «загубиться у стрічці».
  • Вас читатимуть «ваші» люди, бо підписка на канал вагоміша за «лайк» сторінки — це готовність регулярно отримувати ваш контент.
  • Відносно низька конкуренція.

Telegram — концентрат інформації, таргетованої на живу аудиторію. Тому головне — не передати куті меду і відповідально користуватися цим інструментом.

Лілія Шутяк – медіатренерка, Meridian Czernowitz

— Насправді потенціал Telegram для українських ЗМІ лише починає відкриватися. Потрохи завойовуючи наш медіапростір, ця мережа запропонувала користувачам чимало нових можливостей, які роблять спілкування з аудиторією зручнішим (читати пости можна в будь-який час, вони нікуди не зникнуть із каналу), цілеспрямованішим (конкретна інформація доходить до визначеної аудиторії), більш домашнім (месенджер забезпечує ефект приватності й своєрідної екслюзивності).

Особливо зросте роль Telegram зі зміною можливостей Facebook для брендів, адже відтепер останній рідше показуватиме пости сторінок читачам, зосередившись на публікаціях друзів. Чи не простіше в цьому випадку створити канал у Telegram, об’єднати довкола нього зацікавлених і там ділитися інформацією з певної тематики або конкретного ЗМІ? Простіше. Тому сьогодні активно зростає кількість брендів, які так і роблять. Гадаю, за кілька найближчих років Telegram міцно закріпиться в Україні, адже його переваги у поширенні інформації очевидні – можливість сформувати конкретну цільову аудиторію й тільки для неї поширювати корисний контент.

Артур Борисенко, PR-менеджер у Divan.TV, Universal Commerce Group

— Безперечно, нових можливостей для комунікації брендів зі своєю аудиторією в Telegram достатньо. Але треба їх правильно використовувати, бо постійні користувачі тут дещо відрізняються від користувачів в  Facebook. Перш за все користувачі звертатимуть увагу на користь контенту.

Оскільки час на скрол стрічки постійно скорочується, то ніхто не витрачатиме свої вільні хвилини на гумор не першої якості чи просто гарні картинки. Користь контенту — ось що дійсно треба в Telegram.

Нік Лисицький, власник агенції подорожей Relax та каналу “Путешествуем по Украине”

— Telegram орієнтований на аудиторію мобільних користувачів, і в цьому його перевага над іншими соціальними мережами. Мобільний трафік з кожним роком зростає і для багатьох сайтів вже становить понад 50%. Тому компаніям важливо створювати і передавати контент орієнтуючись на те, як його сприймають мобільні користувачі. Telegram при цьому є одним з каналів прямого доступу до уваги аудиторії. Втім, він має і певні обмеження:

  • створювати і просувати канали потрібно вручну,
  • немає рекламних інструментів, які в допомогли бренду швидко розвинути свій канал в Telegram.

Дуже важливий контент — він має бути цікавим і корисним, щоб користувач хотів залишатися підписником, а не відписався від набридливих повідомлень.

На тлі інформації про ICO і плани Telegram побудувати власну криптоплатформу — чи зможе цей месенджер стати «наступним Facebook»?

Олександр Буянкін:

— Telegram  іде на крок вперед своїх конкурентів. І як раз новина про ICO і плани TelegramTelegram готується до ICO та хоче запровадити свою криптовалюту побудувати власну криптоплатформу це підтверджує. Об’єднання блокчейн-платформи з форматом соціальної мережі та магазину додатків – ідея дійсно революційна. Оскільки очікується, що  інвесторами в проект стануть не досвідченні в цій сфері венчурні компанії, а широке коло користувачів, які сприймають такий крок не як інвестицію в криптовалюту, а як інвестицію в продукт, амбіційна мета зібрати $2 млрд може бути досягнута.

Втім, навіть за відсутності двох мільярдів, у Telegram велике майбутнє. Впевнений, що він зможе конкурувати з «мастадонтами» соціальних каналів. Навіть більше, криптоплатформа на базі Telegram надасть поштовх до розвитку цієї сфери в цілому.

Нік Лисицький:

— Telegram зможе стати наступним Facebook, якщо створить зрозумілу схему монетизації і розширить можливості комунікації, як для користувачів, так і для брендів (поки що всього цього немає). ICOРинок ICO  — результати 2017-го та очікування від 2018 року і криптовалюта можуть бути частиною цієї стратегії. Взагалі, враховуючи, що вся комунікація поступово переходить на мобільні девайси – у проекту гарні шанси.

Альона Дєньга:

— Насамперед треба розуміти, що Facebook — це онлайн-мережа з мобільним додатком, а Telegram — це, в першу чергу, месенджер, в якому відсутній ряд функцій і закладені зовсім інші способи розповсюдження інформації. Це абсолютно інакша платформа, яка навряд чи стане другим Facebook.

В деяких країнах, таких як Іран, де були заборонені Facebook і Twitter, Telegram набув великої популярності. Там він умістив в собі ЗМІ, спільноти для обговорення, навіть інтернет-магазини. Проте Telegram, в порівнянні з Facebook, — дуже складна система взаємозв’язків різних каналів, ботів, чатів, тощо. Ви можете бачити тільки ті контакти, канали та боти, які додали власноруч. Жодного інтерактивного інтерфейсу взаємозв’язків тут немає. Це — дуже суттєва різниця з іншими соціальними мережами. Навряд чи команда Telegram ставить подібне за мету, бо першочергове завдання месенджеру — зручне спілкування між людьми тет-а-тет.

Share
Написати коментар
loading...