Реклама

Створено портативний пристрій для секвенування геному

Учені з Великої Британії створили пристрій для секвенування людського геному, який уміщується на долоні. Ця розробка відкриває можливості для широкого використання генетичних даних у медицині
Čytaty latynkoju
Створено портативний пристрій для секвенування геному
  1. Головна
  2. Новини
  3. Створено портативний пристрій для секвенування геному
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Учені з Великої Британії створили пристрій для секвенування людського геному, який уміщується на долоні. Ця розробка відкриває можливості для широкого використання генетичних даних у медицині

Розробка британських вчених є величезним проривом. Іще в 1990 році стартував проект «Геном людини», у рамках якого намагалися створити щось подібне. На це пішло 13 років часу, спільні зусилля безлічі лабораторій по всьому світу та витрати в розмірі сотень мільйонів доларів. Та розробити справді ефективний пристрій, який до того ж уміщується на долоні, вдалося лише у 2018-му.

Як працює пристрій MinION

Прилад для секвенування ДНК можна буде носити в кишені так само, як мобільний телефон. Це зробить генетичний аналіз рутинною справою, яку можна буде провести навіть у себе вдома.

Фото: Oxford Nanopore Technologies

Портативний пристрій розробила компанія Oxford Nanopore. Принцип його роботи такий: нитка ДНК проходить через тонкий отвір — нанопор. Кожен з нуклеотидів по-різному впливає на пору, виробляючи унікальний електричний сигнал, який аналізує пристрій. Точність приладу складає 99,5%. Тож розробка дозволяє вивчити недоступні раніше ділянки людської ДНК. Наприклад, MinION дозволяє вивчити довжину тіломер, яка може бути індикатором старіння і ризику онкологічних захворювань.

Спектр застосування нової технології в медицині надзвичайно широкий. Наприклад, аналіз ДНК ракових клітин дозволить розробити більш ефективне лікування. Якщо вчені вивчать геном бактерій, це дасть змогу на ранній стадії виявляти стійкість до антибіотиків. Один із авторів дослідження використовував кишеньковий прилад для роботи під час спалаху лихоманки Ебола в Західній Африці.

Фото: Oxford Nanopore Technologies

Учені-розробники зауважують, що вміння читати геном і розуміти його — це різні речі. У той час як секвенування ДНК стає все дешевшим, його аналіз досі є складним процесом. Метод «короткого читання», який найчастіше використовують для секвенування ДНК, включає розбиття на короткі фрагменти, їх упослідовнення і складання усього докупи, немов пазл. Та основна проблема полягає в тому, що деякі фрагменти генетичного коду виглядають неймовірно схожими, тому це стає надзвичайно складною головоломкою з однакових шматків. Така проблема залишається головним бар’єром для широкого медичного застосування технології.

Нещодавно ми розповідали про новий застосунок, який допоможе знайти пару на основі ДНК. Процес працюєНовий застосунок допоможе знайти пару на основі ДНК з 11 генами, пов’язаними з феромонами та хімічними сигналами, які викликають сексуальний потяг.

Share
Написати коментар
loading...