Реклама

🚀 Каденюк: 5 моментів життя першого космонавта України

Низка ЗМІ повідомили, що 31 січня 2018 року пішов із життя перший космонавт України Леонід Каденюк. Йому було лише 67 років — і ми пропонуємо пригадати знакові моменти, пов’язані із першим українцем за часів відновлення незалежності, який вийшов на Земну орбіту
Čytaty latynkoju
🚀 Каденюк: 5 моментів життя першого космонавта України
  1. Головна
  2. Картки
  3. 🚀 Каденюк: 5 моментів життя першого космонавта України
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Низка ЗМІ повідомили, що 31 січня 2018 року пішов із життя перший космонавт України Леонід Каденюк. Йому було лише 67 років — і ми пропонуємо пригадати знакові моменти, пов’язані із першим українцем за часів відновлення незалежності, який вийшов на Земну орбіту

    Хто такий Леонід Каденюк

    Леонід Каденюк, перший космонавт України

    Фото: NASA

    Леонід Каденюк — український льотчик-випробувач та перший космонавт незалежної України. Герой України. Був також народним депутатом та радником прем’єр-міністра.

    Він здійснив перший політ у космос 19 листопада 1997 року на американському космічному кораблі «Колумбія».

    Помер 31 січня 2018 року.

    Як Каденюк потрапив до NASA

    У 1995 році Каденюка відібрали в групу космонавтів Національної космічної агенції України. Він пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як фахівець з корисного навантаження.

    Що робив перший український космонавт на орбіті

    З 19 листопада по 5 грудня 1997 року Леонід Каденюк входив до екіпажу космонавтів американського космічного «човника» «Колумбія» місії STS-87. Під час польоту українець виконував біологічні експерименти. Це була спільна українсько-американська місія, експерименти передбачали дослідження трьох видів рослин.

    Космонавти вивчали те, як невагомість впливає на фотосинтетичний апарат рослин, на запліднення та розвиток зародка, на експресію генів у тканинах сої і ріпи, на утримання фітогормонів у рослинах ріпи, на вуглеводний метаболізм та ультраструктуру клітин проростків сої тощо.

    Також в ході місії Леонід Каденюк досліджував вплив невагомості на людський організм. На 9-у добу перебування на орбіті вперше в історії незалежної України відбувся прямий зв’язок із космосом.

    Космонавт про Землю з космосу

    Фотографування та зйомка на відео — це займало майже кожну вільну хвилину космонавтів, за спогадами Каденюка. Проте заняття це ніколи не набридало і завжди давало якісь нові враження. За його словами, вигляд планети з космосу — це 80% того, що ми на Землі не бачимо і не розуміємо, навіть споглядаючи світлини, зняті на орбіті.

    Про музику та інші речі на орбіті

    На орбіту із собою Каденюк узяв аудіокасети з улюбленою музикою. Серед його космічної фонотеки — пісні Анатолія Солов’яненка, Дмитра Гнатюка та інших українських виконавців. За його спогадами, американці із задоволенням слухали українську музику 1980-х.

    Пригадував він і про те, що двічі на орбіті лунав державний славень України — і американські астронавти навіть віддавали честь.

    За спогадами першого українського космонавта, підготовка до польоту включала щоденні пробіжки — від спринтерських дистанцій до кросів. Серед найбільших вражень від перебування на орбіті пригадував невагомість та те, що бачиш в ілюмінатор, коли дивишся згори на нашу планету.

    Про майбутнє України як космічної держави

    Леонід Каденюк був переконаний: Україна вже є космічною державою. Вже є повний цикл виготовлення космічної техніки, є напрацювання щодо проектування, виготовлення та запуску техніки у космос. Головною проблемою перший український космонавт вважав те, що космічна галузь працює не завдяки, а всупереч економічним та технологічним обставинам, у яких вона перебуває.

    Розповіді про Леоніда Каденюка

    • Життя такої неординарної особистості як Леонід Каденюк оповіяне неймовірними історіями та цікавими фактами. Ось кілька з них:
    • Корабель, на якому Каденюк полетів у космос, у тому ж році використали для зйомок культого фільму «Армагеддон»
    • Саме завдяки Каденюку, на космічну орбіту вперше в історії був доставлений прапор України, а також музика Дмитра Гнатюка, Софії Ротару та Назарія Яремчука. Також Каденюк взяв з собою на орбіту портрет Тараса Шевченка та примірник «Кобзаря».
    • Кожен космонавт міг обрати мелодію для пробудження на «Колумбії». Завдяки Каденюку, який обрав для цього гімн України, він прозвучав у космосі два рази.
    • Леонід Каденюк написав книгу «Місія — космос», яка стала «Книгою року» у 2009 році. У 2017 книжку перевидали.

    Share
    Написати коментар
    loading...