Реклама

Civic tech — український погляд у Давосі

Час Заходу вчитися у Сходу. Відбулася зміна парадигми, і тепер у Сходу є відповіді на невирішені питання Заходу. Українська дискусійна панель у Давосі минулого тижня лише в черговий раз це підтвердила
Čytaty latynkoju
Civic tech — український погляд у Давосі
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Civic tech — український погляд у Давосі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Час Заходу вчитися у Сходу. Відбулася зміна парадигми, і тепер у Сходу є відповіді на невирішені питання Заходу. Українська дискусійна панель у Давосі минулого тижня лише в черговий раз це підтвердила

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі Денис Гурський (1991 Open Data Incubator) розповів про громадянські технологіях України в контексті війни і економічного тиску – для створення нових гібридних моделей співпраці між стартапами, громадськими організаціями та державою.

Громадянські технології — український погляд

26 січня на Всесвітньому економічному форумі в Давосі відбулася панельна дискусія «Розвиток civic tech і impact-інвестування». Під час цього заходу очільник правління SocialBoost, співзасновник 1991 Open Data Incubator та 1991 Civic Tech Center та колишній радник прем’єр-міністра України Денис Гурський виступив з темою співпраці держави, стартапів і громадських організацій для вирішення економічних, політичних і соціальних проблем.

Читайте також: Денис Гурський: «Не треба дотягувати все до глобального, спробуйте вирішити щось локальне»

У регіоні Центральної та Східної Європи, який колись розпався, стан виживання існував поруч із духом суперництва. Оскільки цей регіон стикається з одними і тими ж економічними, соціальними і індустріальними проблемами, impact-інвестори стануть підтримкою для громадських організацій, стартапів і держави, які працюють спільно.

Україна здійснює це за допомогою civic tech стартапів і IT-інструментів для широких мас. Мета SocialBoost — дати країні ці інструменти, просувати їх в сусідніх державах і думати насамперед про вплив і тільки потім про доходи, зазначив Гурський:

Ми пишаємося, що Україна — суспільство, яке показує приклад на території Східної Європи в тому, як держава у співпраці з інвесторами домагається позитивних результатів.

Модератор обговорення Андрій Чахоян, учасники Жан-Батист Суфрон, Алізе де Тоннак і Шідіого Акуна виділили Civic Tech як каталізатор інвестування в країни Центральної і Східної Європи. На сьогоднішній день регіон ідеальний для тестування спільної роботи, оскільки проблем безліч, а сервісів та застосунків для їхнього вирішення все ще бракує.

Civic tech — український погляд у Давосі

Денис Гурський

Проблем більшає, і технології можуть допомогти

Алізе де Тоннак, CEO та співзасновниця Seedstars World — всесвітнього конкурсу стартапів, орієнтованого на поліпшення життя людей на ринках, що розвиваються — теж прокоментувала ситуацію. За її словами, Civic Tech активно розвивається в специфічних областях, наприклад, утилізації відходів. Тут існують моделі, що дають розуміння про те, як цю сферу монетизувати. Звідси починається залучення коштів , таланту, різних зацікавлених сторін. У деяких індустріях держава вельми складно зробити клієнтом, тому над цим слід продовжувати наполегливу спільну працю, зазначила вона.

Під час дискусійної панелі учасники звернули увагу, що синергія української держави і розробників дала життя понад 50 стартапам. Усі вони покликані поліпшити якість життя населення. Серед них:

Кінець міфу про технологічну нейтральність

Жан-Батист Суфрон — адвокат і письменник, колишній радник уряду Франції та Французької національної цифрової ради — заявив:

Цифрові технології — кращий інструмент для трансформування соціуму, досягнення благополуччя і прогресу. Але ми повинні вести постійне спостереження за ними — і це не така велика ціна для таких змін.

Хороші ідеї будуть переймати, але далеко не усі, зазначив він: «Ми повинні розуміти, яку державу хочемо бачити в найближчі 5-10 років».

Civic tech — український погляд у Давосі

Учасники панельної дискусії дійшли спільної думки, що civic tech індустрія привертає все більшу кількість impact-інвесторів в регіон, зокрема — в масштабовані стартапи, який дійсно можуть щось змінити.

Проблеми, які стоять на шляху багатьох африканських держав — зокрема, індустріальний дефіцит і зростаюче населення — вимагають спільних зусиль багатьох секторів з опорою на інформаційно-технічну базу для вивільнення інновацій. У той час як питань з інформаційно-технічною базою немає, існує потреба переосмислення цінностей, які вони створюють. Адже те, що недієве для однієї людини, для іншого може стати стратегією виживання. «Ми — покоління, яке йде від світогляду, орієнтованого на прибуток», — заявила Шідіого Акуна, спікерка та засновниця She ROARS, колишня лідерка Всесвітнього економічного Форуму, котра очолює Global Shapers Community в Африці та країнах MENA.

З 22 по 26 січня 2018 року в Давосі на Всесвітньому економічному Форумі було відкрито Ukraine House. Про події у Давосі читайте у нашому тематичному розділі.

 

Share
Написати коментар
loading...