Реклама

Як українська родина вчителів урятувала Нобелівського лауреата з хімії

Сьогодні, 27 січня, відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Катастрофи (Голокосту) — найбільшого геноциду в історії XX століття. Проте серед історій трагічних є й ті, які свідчать про великий внесок окремих звичайних громадян у майбутнє людства. І це — одна з таких
Čytaty latynkoju
Як українська родина вчителів урятувала Нобелівського лауреата з хімії
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Як українська родина вчителів урятувала Нобелівського лауреата з хімії
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Сьогодні, 27 січня, відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Катастрофи (Голокосту) — найбільшого геноциду в історії XX століття. Проте серед історій трагічних є й ті, які свідчать про великий внесок окремих звичайних громадян у майбутнє людства. І це — одна з таких

Роальд Гофман народився у 1937 році в Україні у сім’ї інженера та вчительки. Обоє батьків були євреями, тож коли нацистський режим окупував рідне місто хлопчика, уся родина потрапила до концтабору. У січні 1943 року вчителька Клара із сином Роальдом втекли з табору та знайшли притулок на горищі занедбаної будівлі поблизу сільської школи. Хлопчику було 5 років та 6 місяфців, коли він потрапив на це горище, і 7 років, коли він зміг нарешті покинути його. 15 місяців поспіль євреїв-утікачів переховувала українська родина.

Хлопчик, котрий отримав Нобелівську премію

На горищі увесь цей час переховувалися 5 людей. Роальд Гофман пригадує: спостерігав за дітьми, які гралися на подвір’ї школи, але знав, що не може подати ані звуку, аби не виказати себе. Вчитель Микола Дюк жив у будівлі школи разом із дружиною Марією та 3 власними дітьми. В разі, якби окупаційна адміністрація з’ясувала, що вони переховують євреїв, наслідки могли бути найтрагічнішими. Увесь цей час їм вдалося зберігати в таємниці той факт, що вони переховують єврейську родину.

По завершенню Другої Світової Клара та її син стали біжнецями, перетнувши декілька країн Європи та змінивши прізвище. Після повторного шлюбу Клара та її син емігрували до Сполучених Штатів. Відмінник навчання, Роальд вступає до Колумбійського універститету, а згодом — на докторантуру до Гарварду. У 1981 році він отримав Нобелівську премію з хімії — за результати досліджень, проведених за деякий час до того. Йому на той час виповнилося лише 44 роки — досить молодий вік як на лауреата. В подальшому Гофман викладав у Корнуельському університеті. За спогадами колег, він охоплював у викладацькій та дослідницькій роботі весь спектр хімічних досліджень.

Читайте також: Що означатиме інформаційна війна для 2018-го — і як її виграти

Вже у старшому віці Гофман почав писати п’єси. Зокрема, не так давно у його доробку з’явилася п’єса про українську родину, яка рятує єврейську сім’ю — свого роду вшанування тих, хто колись урятував маленького єврейського хлопчика, якому судилося стати знаним світовим науковцем.

Сім’я Гофманів досі підтримує зв’язок із родиною, яка врятувала їх від нацистів. За словами Гофмана, які наводить у поданому нижче відео «Радіо Свобода», він дуже щасливий, що свого часу народився в Україні. Якби залишився, можливо став би дуже добрим науковцем у Львові — але він визнає, що якби не добрий вчинок Миколи та Марії Дюків, про жодні перспективи чи нагороди для нього не могло би йтися.

Раніше ми розповідали вам про винаходи українських науковців5 українських науковців, чиї винаходи змінюють світ, відомі у світі.

Share
Написати коментар
loading...