Реклама

Про ProZorro, чиновників без премій і знову ФОП — суспільні новини тижня

На календарі четвер, тож традиційно цього дня ми говоримо про зміни до законодавства України. Правові та суспільні новини останніх 7 днів, про які треба знати — у щотижневому матеріалі від Na chasi
Čytaty latynkoju
Про ProZorro, чиновників без премій і знову ФОП — суспільні новини тижня
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Про ProZorro, чиновників без премій і знову ФОП — суспільні новини тижня
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
На календарі четвер, тож традиційно цього дня ми говоримо про зміни до законодавства України. Правові та суспільні новини останніх 7 днів, про які треба знати — у щотижневому матеріалі від Na chasi

Протягом останніх 7 днів відбулася низка важливих подій, пов’язаних із законодавством України. На часі дізнатися про головні суспільні та правові новини тижня та про те, як ці події змінять життя українців.

Ухвалено два законопроекти щодо захисту інтелектуальних прав

Почнімо з найсвіжішої новини. У четвер, 25 січня, Уряд ухвалив два законопроекти щодо покращення сфери захисту прав інтелектуальної власності в Україні. Обидва документи, котрі ініціювало Мінекономрозвитку, розроблені відповідно до концепції реформи захисту прав інтелектуальної власності.

Що це дає українцям

Мета законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав» — вдосконалити наявну систему організації та захисту авторських і суміжних прав. Другий законопроект — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів і корисних моделей» — спрямований на захист і стимулювання винахідницької діяльності в Україні.

Схвалення зазначених законопроектів завершує виконання Урядом України вимог Угоди про асоціацію з ЄС щодо вдосконалення системи охорони прав інтелектуальної власності в Україні. За словами заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайла Тітарчука, реформа системи охорони прав інтелектуальної власності важлива навіть суто з економічних причин.

Ці два законопроекти створять значно сприятливіші умови для здійснення винахідницької діяльності в Україні. Це матиме позитивний вплив на реалізацію інноваційного та інвестиційного потенціалу та загалом економіку України.

Степан Кубів, Перший віце-прем’єр-міністр - Міністр економічного розвитку і торгівлі України

Мінекономіки надало роз'яснення щодо безготівкових розрахунків для ФОП

Міністерство економічного розвитку та торгівлі надало роз’яснення щодо безготівковихМінекономіки не вимагатиме від ФОП встановлення платіжних терміналів — роз’яснення розрахунків. Вимогу щодо платіжних терміналів некоректно протрактували, наголошують у відомстві. Як зазначили в Мінекономрозвитку, постанова зобов’яже продавців та постачальників послуг надати клієнтам можливість оплатити товар чи послугу безготівково. Однак платіжні термінали — це не єдиний інструмент для здійснення такого виду оплати. В якості альтернативи йдеться про використання електронних платіжних сервісів.

Підприємці можуть організувати розрахунки за допомогою платіжних сервісів, які не потребують наявності фізичного платіжного пристрою. Наприклад, оплату можна буде здійснювати через інтернет-банкінг, платіжні сервіси онлайн, з використанням mVisa, QR-коду, через переказ з картки на картку тощо.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі

Окрім того, введення обов’язку здійснення безготівкових розрахунків жодним чином не обмежує підприємців у використанні готівки в межах чинних правил.

Нарахування надмірних премій чиновникам стало неможливим

Кабінет Міністрів України в рамках впровадження реформи держслужби змінив структуру заробітної плати чиновників і знизив частку додаткових виплат. У майбутньому це унеможливить будь-які дискримінаційні дії, передусім нарахування надмірних премій.

Як підкреслив Глава Уряду, коментуючи рішення, йдеться про чітке дотримання існуючого законодавства.

Мова про неможливість чиновників нараховувати собі «баснословні» премії. Йдеться про зміну структури виплати. Треба вгамувати апетити, коли накручують надбавки. Коли на місцях люди будуть отримувати якісний сервіс від чиновника, тоді можна буде говорити про (додаткове) заохочення.

Володимир Гройсман, Прем'єр-міністр України

Платформа ProZorro матиме ризик-індикатори закупівель

У вівторок, 23 січня, Президент України підписав законопроект про вдосконалення системи моніторингу публічних закупівель. Законопроект був ухвалений ВР в цілому 21 грудня 2017 року. Документом посилюється контроль за публічними закупівлями, а також створюються умови для подолання корупції в цій сфері.

Як зміниться процес публічних закупівель

Закон дозволяє органам державного фінансового контролю здійснювати ефективний моніторинг закупівель на ProZorro з метою попередження порушень у цій сфері та дотримання замовниками законодавства на всіх стадіях закупівлі.

Новий закон зобов’язує замовників реагувати на рекомендації і зауваження Державній аудиторській службі в обов’язковому порядку. Технічно це буде втілено завдяки інтеграції ProZorroПлатформа ProZorro матиме ризик-індикатори закупівель з системою ризик-індикаторів, які автоматично шукатимуть підозрілі тендери, виділятимуть їх і відразу відправлятимуть на перевірку ДАСУ. Окрім сигналів від системи ризик-індикаторів, приводом для перевірки закупівлі стануть звернення громадських активістів чи журналістів.

ВР ухвалила законопроект про приватизацію держмайна

Верховна Рада України схвалила урядовий проект закону про приватизацію державного майна, розроблений з урахуванням кращого міжнародного досвіду та норм англійського права. Цей документ увійшов у пакет найбільш важливих законодавчих ініціатив, направлених на розвиток економіки та зміну структури промисловості в Україні.

Які суспільні наслідки матиме новий закон

Документ визначає критерії, терміни та механізми проведення великої та малої приватизації, окреслює питання банкрутства компаній та захисту інвесторів, визначає засади функціонування інституту радників, проведення оцінки майна та визначення його стартової ціни. Законопроект формулює процедуру встановлення права власності і контролю за виконанням інвестиційних зобов’язань. Важливою новацією є також визначення процедури спорів. Вона допускає можливість звернення до міжнародного комерційного арбітражного суду і ведення справи за принципами англійського права.

Як підкреслив Прем’єр-міністр України, унормована і чесна приватизація — це міцний антикорупційний крок, ефективний спосіб залучення інвестицій. І головне — це «нові робочі місця і економічна безпека нашої країни».

Попередню добірку новин законодавства за 11-18 січня можна прочитати за посиланнямЗаконодавчі зміни в Україні за тиждень: що варто знати.

Share
Написати коментар
loading...