Реклама

Як працює перший офлайн-магазин Amazon без продавців та кас

167 м² — і жодного продавця, натомість — десятки камер. Сьогодні відчинив двері перший офлайн-магазин Amazon, в якому немає продавців та кас у звичному сенсі слова — натомість усе автоматизоване. Щоправда, відкрити двері для усіх покупців планували ще рік тому — але компанія спочатку вирішила перевірити усі гіпотези та можливості такої торгівлі
Čytaty latynkoju
Як працює перший офлайн-магазин Amazon без продавців та кас
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Як працює перший офлайн-магазин Amazon без продавців та кас
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
167 м² — і жодного продавця, натомість — десятки камер. Сьогодні відчинив двері перший офлайн-магазин Amazon, в якому немає продавців та кас у звичному сенсі слова — натомість усе автоматизоване. Щоправда, відкрити двері для усіх покупців планували ще рік тому — але компанія спочатку вирішила перевірити усі гіпотези та можливості такої торгівлі

Що варто знати про новий магазин Amazon

Amazon відкрила двері у своїй першій безготівковій офлайн-крамниці. Вона має назву Amazon Go і вічинила двері для відвідувачів у Сіетлі в понеділок, 22 січня 2018-го.

Компанія вперше розкрила плани своєї футуристичної роздрібної торгівлі у грудні 2016 року. Основна мета — зробити шопінґ зручним та швидким процесом, коли вам не потрібна жодна готівка, лише смартфон та обліковий запис Amazon.

Як зауважують у TNW, із моменту, коли компанія задекларувала цей намір, довелося вдосконалювати технологію комп’ютерного зору. За безпеку та відсутність крадіжок відповідає комплексна система камер, які розташовано на полицях та під стелею. Коли в березні 2017-го в магазині почали купувати товари одночасно 20 людей, система почала давати збій. Відтак, довелося відкласти запуск повноцінної експлуатації магазину. Та й після запуску крамницю не повністю позбавили живого персоналу. Тут є низка працівників, які готові надати допомогу, якщо ви зіткнетеся з будь-якими проблемами, а також шеф-кухарі, які готують їжу, яку ви можете придбати і взяти із собою. А ще є персонал, який перевіряє документи в алкогольному відділі, аби неповнолітні не купили собі трохи вина чи інших міцних трунків. А ще покупцям — незалежно від віку — знадобиться додаток, щоб пройти через турнікет (як в метро) та розпочати покупки.

Асортимент магазину включає в себе продукти харчування, напої, готові набори їжі, а також товари з мережі супермаркетів здорового харчування Whole Foods. Цю мережу Amazon придбала вліткуГоловне на вихідних: Консоль Atari, клавіатура Microsoft, мобільники Канади, угоди Amazon та інше 2017 року за $13,7 млрд.

Як все влаштоване всередині

Журналіст TechCrunch Девін Колдуей вже побував у магазині, і його враження неоднозначні, хоча й скоріше позитивні. Якщо ви очікуєте побачити приміщення, начинене датчиками, камерами та сенсорами, то насправді все трохи простіше. В основному система нагляду складається з десятків і десятків камер, закріплених під різними кутами на стелі та стінах. Це звичайні камери RGB, зроблені на замовлення у дерев’яному корпусі. Ймовірно, вони мають автоматичні детектори руху та визначення об’єктів (аби відділяти людей від решти усього, що перебуває у приміщенні). Зображення, зроблені з цих камер, надсилаються до центральної системи обробки зображень. Вона й ідентифікує різних людей у ​​магазині та об’єкти, що вони купують.

Примітно, що не використовується розпізнавання обличчя, зауважує журналіст TC. Замість цього система використовує інші візуальні ідентифікатори, а також автоматичне перемикання картинки між камерами. Ви не побачите камер, що рухаються, повертаючись слідом за рухом покупця.

Якщо має місце технічна проблема з лінзами чи об’єктивами камер або якимось чином на об’єктив чи сенсор потрапляє соус, розлитий необережним покупцем, система повністю не зламається. В такому випадку відбувається перекалібровка зображень з інших камер. На додаток до камер, на полицях є датчики ваги, і система знає точну вагу кожного предмета. Тому немає сенсу спробувати вкрасти щось, поставивши один йогурт на інший чи дуже швидко піднявши та опустивши товар.

Уся оплата здійснюється за допомогою мобільного додатку Amazon. Цей застосунок є незалежним, і ваші покупки відстежуються там, а не на вашому «основному» обліковому записі Amazon. З одного боку, процес купівлі вражає зручністю. А з іншого, у чималої кількості покупців можуть виникнути сумніви щодо етичності та прозорості такого шопінґу. Справжні параноїки можуть трохи непокоїтися тим, що за ними стежать десятки сервісів. Крім того, є ще один момент. Як і у випадку із роботом-собакою, все це виглядає футуристично та інноваційно — але зрештою, це просто іграшка. Поки неясно, чим саме цей тип магазинів може здійснити революцію в рітейлі — адже персонал із числа живих людей у ньому однаково є.

Share
Написати коментар
loading...