Реклама

Законодавчі зміни в Україні за тиждень: що варто знати

Хочете тримати руку на пульсі новин про право і суспільство? Дізнавайтеся про зміни до законодавства, які було внесено протягом останніх 7 днів, зі щотижневої добірки новин від Na chasi
Čytaty latynkoju
Законодавчі зміни в Україні за тиждень: що варто знати
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Законодавчі зміни в Україні за тиждень: що варто знати
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Хочете тримати руку на пульсі новин про право і суспільство? Дізнавайтеся про зміни до законодавства, які було внесено протягом останніх 7 днів, зі щотижневої добірки новин від Na chasi

Традиційно в четвер говоримоЩо варто знати про зміни в законодавстві від початку 2018 року про закони в Україні. Які зміни до законодавства було внесено протягом останніх 7 днів, а також про плани на найближче майбутнє — читайте в нашій добірці.

Товари подвійного використання включено до єдиного переліку

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання. Відтепер контроль за цією групою товарів здійснюватиметься за нормами і стандартами Європейського Союзу. До товарів подвійного використання належать такі, що можуть бути використані у створенні: звичайних видів озброєнь, військової чи спеціальної техніки, а також ракетної, ядерної, хімічної та біологічної зброї.

Що це дасть Україні?

Відповідне рішення дасть можливість покращити позиції України на світовому ринку. Внесені зміни покликані усунути бар’єри для українського експорту товарів подвійного використання на внутрішній ринок ЄС за рахунок єдиного нормативного поля у сфері експортного контролю.

Термін «людина з інвалідністю» став обов’язковим в Україні

Президент України підписав закон, який остаточно скасовує вживанняЛюдей з інвалідністю в Україні визначатимуть за Конвенцією ООН застарілої термінології відносно осіб, котрі мають вроджену чи набуту інвалідність. Натомість усі законодавчі та підзаконні акти відтепер мають використовувати термін «людина з інвалідністю». Цей крок гармонізує українське та європейське законодавство в частині дотримання прав людини.

Чим зумовлені такі зміни

Як повідомляє прес-служба Президента України, цей крок потрібен, аби привести чинне українське законодавство у відповідність до Конвенції ООН про права осіб із інвалідністю. Також це дає змогу акцентувати увагу на правах та можливостях саме людей, а не їхніх вразливостей.

ФОП, що торгують, зобов’яжуть встановити платіжні термінали

Ще однією важливою новиною минулого тижня є законопроект, що зобов’яже ФОП встановити платіжні термінали на точках торгівлі. Українським «єдинникам», які працюють в сфері торгівлі та обслуговування населення, доведетьсяФОП, що торгують, мають встановити платіжні термінали — законопроект встановити платіжні термінали в обов’язковому порядку. Новвовведення готує проект уряду та профільного відомства.

На кого вплине це нововведення?

У Міністерстві економіки підрахували, що введення таких вимог вплине приблизно на 183 тис малих і мікропідприємців. Раніше, у травні 2017 року, почала діяти норма, за якою магазини на спрощеній системі та інтернет-магазини мають продавати товари із видачею касового чека.

Кіберполіція визнала необхідність прийняття закону про криптовалюту

Днями кіберполіція заявила, що без закону про криптовалюту неможливо ловити цифрових шахраїв.

Відсутність законодавчого регулювання обігу та майнінгу криптовалют на території країни веде до збільшення злочинів у цій сфері.

Сергій Демедюк, начальник департаменту кіберполіції Національної поліції України

Як зазначив начальник кіберполіції, зараз в Україні та світі активно зростає число фішингових сайтів, що пропонують послуги з купівлі криптовалюти. Робота подібних ресурсів сприяє втраті коштів користувачами, а кіберполіція не має важелів для зміни ситуації.

Причиною неможливості зупинити діяльність злочинців є невизначений статус криптовалюти. Тобто неможливо встановити склад злочину, визначити постраждалих і винних. Для вирішення цієї проблеми департамент кіберполіції запропонував національному координаційному центру РНБО в сфері кібербезпеки розробити регламент, який визначає статус криптовалют і механізм їх обігу.

Антифейковий закон в Україні: коли це станеться

Нещодавно Артур Герасимов закликав розробити та ухвалити законопроект про протидію фейкам у ЗМІ. Про це нардеп заявив під час засідання Погоджувальної ради в парламенті.

Я закликаю нас розробити та прийняти законопроект про протидію фейкам, тому що, вибачте, ми знаходимося на передовій, і ми маємо переймати досвід тих, хто в Європі. А це і Франція, і Німеччина, це і США. Навіть Європарламент вже досить серйозно цією проблемою займається.

Артур Герасимов, народний депутат України

Нардеп запропонував створити робочу групу з опрацювання закону про протидію фейкам, після чого його подадуть до Верховної ради. Нагадаємо, за прогнозами експертів, фейкові новини у 2018-му стануть одним із найпотужніших видів зброї в руках кіберзлочинцівЯкою буде кібербезпека у 2018 році. Тож необхідність ухвалення відповідного закону в Україні важко переоцінити.

Мін'юст оголосив конкурси на зайняття вакансій у гендиректоратах

Міністерство юстиції оголосило конкурси на зайняття 14 вакантних посад державних експертів експертних груп Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції та Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності. Відповідне повідомлення розміщено на офіційному сайті Мін’юсту. Кожен охочий може отримати додаткову інформації про рівень оплати, посадові обов’язки та документи, необхідні для участі у конкурсному відборі.

Нагадаємо, що у жовтні Міністерство юстиції в рамках пілотного проекту з комплексного реформування органів виконавчої влади оголосило та успішно провело конкурсні відбори на зайняття вакантних посад генеральних директорів 2 генеральних директоратів.

Схвалено концепцію розвитку цифрової економіки України на 2018–2020

У середу, 17 січня, Україна отримала концепцію розвитку цифрової економіки до 2020 року. Документ визначаєУкраїна отримала концепцію розвитку цифрової економіки до 2020 року першочергові сфери, ініціативи та проекти «цифровізації» України на найближчі 3 роки.

Про що йдеться в ухваленій концепції

Документ передбачає перехід від сировинного типу економіки, яка споживає природні ресурси, до високотехнологічних виробництв та ефективних процесів за допомогою ІТ-технологій та комунікацій. Фактично — це дорожня карта цифрової трансформації економіки України, яку після ухвалення можна одразу починати втілювати. У рамках реалізації концепції такоє планують цифровізувати освітні процеси та стимулювати цифрові трансформації в системі низки галузей.

Читайте попередню добірку про те, що варто знатиЩо варто знати про зміни в законодавстві від початку 2018 року про зміни в законодавстві від початку 2018 року.

Share
Написати коментар
loading...