Реклама

Як повернутися до нормального робочого режиму після свят

Магія зимових свят, кажете? Офіс викликає нудоту, обличчя колег після 10 днів безупинних святкувань нагадують Пеннівайза, а накопичені завдання в планувальнику вам схожі на вибух на Фукусімі? Ласкаво просимо до пост-святкового синдрому. На часі дізнатися, чи можна повернутися у нормальний робочий ритм — і як це зробити
Čytaty latynkoju
 Як повернутися до нормального робочого режиму після свят
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Як повернутися до нормального робочого режиму після свят
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Магія зимових свят, кажете? Офіс викликає нудоту, обличчя колег після 10 днів безупинних святкувань нагадують Пеннівайза, а накопичені завдання в планувальнику вам схожі на вибух на Фукусімі? Ласкаво просимо до пост-святкового синдрому. На часі дізнатися, чи можна повернутися у нормальний робочий ритм — і як це зробити

Після такого тривалого циклу застіль, прогулянок, лежання перед екраном із Netflix чи просто відвертого байдикування, коли ви лягаєте спати о другій ночі, а прокидаєтеся по десятій ранку, необхідність повертатися в звичний робочий ритм — справжня мука. Щонайменше три типи «відпочивальників» не можуть зібрати себе і свої думки, аби нарешті розпочати рік. Як упоратися з цим?


Повертаємо до життя «Диванного лежня»

Після того, як Диванний Лежень відправить своє останнє робоче повідомлення перед новорічною відпусткою, він (чи вона) занурюються в повне відключення. Їхньою єдиною метою для періоду свят є якомога менше справ, а більше недобровільного примусу. У підсумку більшість свят минає у них із поп-корном чи солодощами на дивані під перегляд усіх серіалів, які накопичилися непереглянутими за попередні півроку.

Основна проблема — після завершення свят такі люди замість відчуття «оновлення» після такого ледарювання на роботу виходять заспаними, розчарованими та неподготованими до того, аби одразу набрати потрібний темп. Вони зазвичай ставлять собі питання: «Що я зробив за весь цей час?» — і їм важко відшукати відповідь. Причина проста: хоча вам потрібен деякий час, щоб відмовитися від роботи, у вас також є безліч інших потреб, якими ви нехтували протягом останніх декількох місяців і нічого з цим не робили. Насправді вам потрібна соціальна взаємодія (колеги, кіт чи собака вдома, або хлопець / дівчина / дружина / чоловік, з якими ви 6 днів поспіль дивилися Netflix на канапі — це не соціальна взаємодія), фізична активніть та активне споглядання.

Намагаємося повернути в ритм «Робітника року»

Робітники Року не можуть покинути роботи навіть тоді, коли всі вже змітають з полиць останні пляшки алкоголю та подарункові набори у супермаркетах. Навіть якщо вони внесуть час святкування у свій робочий календар, вони змушують себе працювати під час свят. Проблеми тут очевидні. Дослідження показують, що всім нам потрібні регулярні затишшя та прогалини в наших календарях. Якщо ми і надалі ігноруємо цю потребу, це безперечно приведе нас до вигоряння.

Читайте також: Netflix випустить продовження «Bright», перша частина зібрала 11 млн переглядів

Проте Робітники Року часто стають такими не з власної вини. Інколи начальник чи особливості сфери, у якій працює людина, вимагає хоча би часткового включення в роботу навіть під час свят. Проте для хронічного перевантаження часто існує інша причина. Свята дають можливість, яку занадто складно проігнорувати: можливість наздогнати. Час роботи без належних зустрічей, постійного потоку вхідних повідомлень електронної пошти та запитів, що наростають, немов снігові замети, — ось що спокушає Робітників Року. Однак, хоча використання вашої відпустки на роботу може скоротити ваш короткостроковий стрес, це також означає, що ви втрачаєте можливість скоротити тривалі стреси. Подумайте про це: коли ще ви можете взяти тиждень або більше і повернутися до роботи, не пропустивши нічого, і без будь-яких нових завдань, які треба наздогнати?

«Трудоголік», який загнав себе в глухий кут за свята

Такі люди беруть свої трудоголічні схильності і просто застосовують їх до іншого контексту. Замість того, щоб рухатись від однієї робочої зустрічі до наступної, вони кидаються з однієї святкової вечірки до наступної. Вони витрачають кілометри та години, аби побачитися з кожним членом сім’ї, який прийме їхню пропозицію святкових відвідин, не даючи собі часу зупинитися, відпочивати або бути самостійним. Коли вони, нарешті, отримують час для себе, вони дуже втомилися робити щось «для себе» — бо в них немає сил. У деяких випадках це може бути через відсутність власних захисних кордонів. В інших випадках це стається, бо звички, які вони розробили на роботі, просто продовжують їх рухати вперед. Якою б не була основна причина, результат полягає в тому, що ці люди потрапляють у вир святкових вечірок, обміну святковими подарунками та безкінечних родинних відвідин — і після свят почуваються так, наче через них переїхала уся упряж Санти включно із оленем Рудольфом.

Вибираємо баланс

Якщо ви упізнали себе у комусь із трьох наведених вище типажів, час негайно діяти.

Ставимо цілі

Більшість високопродуктивних професіоналів керуються роботою, зосереджені на отриманні завдань і досягненні цілей. Щоби пережити свята, варто чинити так само і з вільним часом. Встановіть собі, скільки часу слід спати, витрачати на зустрічі, на розбір нових завдань чи того, що «залишилося» на роботі від попереднього року — і змушуйте себе дотримуватися встановлених приписів. Вийшовши зі свят, включайте до щоденного плану час на перепочинок, саморефлексію, медитацію чи саморозвиток. Це позбавить вас відчуття того, що ви «марнуєте» свій час і не можете відпочити.

Розставляємо відрізки часу протягом дня — і виокремлюємо «час на себе»

Якщо ви так само зайняті, як і більшість із них, є хороший шанс, що ви не витратили достатньо часу на те, аби проаналізувати ваш попередній рік. А між тим, саме це збільшує когнітивне навантаження та зменшує вашу здатність спокійно та ефективно набувати нових вражень у новому році. Це може бути щоденник, розмова, список досягнень та цілей, прогулянки наодинці із собою та своїми думками чи навіть медитація — протягом дня слід закласти відрізок часу «на себе» і аналіз того, що відбувалося минулого року та відбувається просто зараз.

Формуємо список цілей на рік та більше часу витрачаємо на досягнення, а не на встановлення

Читайте також: Робота як задоволення — поради українських топ-менеджерів та творчих людей

Багато хто використовує зимові свята для напиання довжелезних списків та цілей на увесь рік. Потім ці списки потраплають до найглибшої шухляди і усі про них забувають. Нездійсненні плани збільшують наші страх та тривожність що на роботі, що вдома. Спосіб збільшити наші шанси на досягнення наших цілей і дати собі спокій під час свят та після їхнього завершення — це витрачати достатньо часу на планування того, як ви цих цілей досягатимете. Ви не зможете встановити нереалістичні цілі, якщо ви також підготуєте план виконання кожної. «Я тренуватимусь тричі на тиждень по 20 хв перед роботою» — це працює краще ніж мета «втратити 5 кг ваги до березня».

Створюємо та дотримуємося святкових традицій

Традиції є однією з форм звичок. А розвиток і зміна звичок є ключем до досягнення наших цілей та підвищення продуктивності, аби при цьому не втрачати здоровий ґлузд серед усього потоку людей та вражень. Розвиток значущих, продуктивних і спокійних традицій навколо свят гарантує, що ми робимо те, що насправді гарантує нам святковий настрій. Продуктивні та спокійні святкові традиції також допомагають захистити нас від вимог багатьох інших людей у ​​нашому житті, які мають свої ідеї щодо того, як ми повинні проводити наші свята. Тож на майбутнє не кидайтеся одразу на усі 5 вечірок, до всіх 12 родичів чи усіх друзів і колег по роботі. Оберіть графік та спосіб святкувань, який залишить простір для активного споглядання, ведення щоденників чи прогулянок.

Share
Написати коментар
loading...