Реклама

Ключові технології 2018-го за версією TNW

2018-й розпочався — і поки українці готуються до завершального циклу святкових вихідних, світ прогнозує, яким буде цей рік у царині технологій та наукових можливостей. На часі дізнатися й нашим читачам
Čytaty latynkoju
Ключові технології 2018-го за версією TNW
  1. Головна
  2. Техно
  3. Ключові технології 2018-го за версією TNW
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
2018-й розпочався — і поки українці готуються до завершального циклу святкових вихідних, світ прогнозує, яким буде цей рік у царині технологій та наукових можливостей. На часі дізнатися й нашим читачам

Прориви технологій, що вже рік та більше перебувають на ринку — та нові відкриття, все це чекає нас у 2018 році. Ось як бачать наступні 12 місяців журналісти TNW.

Квантові комп'ютери

Діючий квантовий комп’ютер більше не є чимось із науково-фантастичних книг чи фільмів. IBM, Google та Microsoft створюють системи, які будуть служити прототипами для майбутніх машин неймовірної потужності. У 2017 році квантові системи IBM виконували симуляції, які раніше ніколи не виконувалися. Загалом таких систем було створено 50 — і вже у 2018-му ми побачимо, на що вони здатні. Китай не відстає від Північної Америки та Європи. Там науковці змогли використати квантову телепортаціюКвантову комунікацію вперше показали в дії для надсилання зашифрованих повідомлень з нашої планети на космічний супутник.

Кібертехнології та роботи

Рей Курцвейл прогнозує, що люди будуть злиті з технологією протягом найближчих кількох десятиліть. У 2017 році група дослідників об’єднала комп’ютерні мікросхеми з мізками бабок — і навчилася керувати комахами у повітрі. Роботи тим часом навчилися бігати, танцювати, стрибати і навіть бачити та упізнавати людей.

Hyperloop і майбутнє громадського транспорту

Майбутнє транспортування — це не 3-годинний потяг до Ворохти, а поїздка з Лос-Анджелеса в Нью-Йорк за цей же час. До 2017 року ми бачили лише прототипи та теоретичні «викладки». Нарешті минулоріч нам продемонстрували швидкісний потяг Hyperloop One. Тепер чекаємо, що принесе 2018 рік — та як швидко ми зможемо скористатися «гіперлупом» у Європі.

Google Pixel 2

Ще до того, як Google активував «сплячий» AI-чип на своєму пристрої (звучить загрозливо навіть у теорії, не те що на практиці), смартфон Pixel 2 став справжньою сенсацією на ринку ґаджетів у 2017 році завдяки якості фотознімків. До повноцінної «загибелі» DSLR-камер ще далеко — але технології майбутнього вже тут:

Штучний інтелект

Завдяки вдосконаленням обробки зображень та розпізнаванням голосу на ранньому етапі штучний інтелект вже добре проявив себе у 2017 році. Серед прогнозів — поява чипів із AI в планшетах та телефонах упродовж 2018 року.

І хоча швидше за все цьогоріч ми не побачимо, як штучний інтелект досягає сингулярності (тому Ілон Маск може спати спокійно) — такі компанії, як Nvidia, представлять власні апаратні платформи та нові розробки в царині AI. 2018-й готує нам  чимало сюрпризів, вважають у TNW.

Віртуальна та доповнена реальність

Microsoft нарешті покаже нові можливості Hololens, оскільки VR та AR у сфері технологій починають єднатися зі штучним інтелектом. Ми вже пару-трійку років чуємо про те, що віртуальна реальність «змінить усе», проте насправді поки що VR недалеко пішла за рівнем популярності від телефонів-«розкладачок». Якщо ними хтось десь ще користується — не значить, що так роблять усі. Остання надія адептів віртуальної реальності — реліз у 2018 році гри про Гаррі Поттера від Niantic, яка або змінить геть усе у VR-іграх, або остаточно поховає перспективи масового розважального сегменту для віртуальних ігрових шоломів та окулярів.

Amazon переїздить

Нове місце розташування роздрібного гіганта забезпечить «високооплачувану» (за словами компанії) роботу для 50 тис осіб. В об’єкт буде інвестовано $5 млрд. Місто, яке здобуде такого «пожильця», як Amazon, добряче «прокачає» власну економіку. Безос міг би зробити широкий жест і обрати — приміром — Пуерто-Ріко, на відновлення якого потрібно достобіса грошей.

Битва за Мережевий нейтралітет: все тільки починається

2017 рік завершився під акомпанемент гучного скасування так званого «принципу мережевого нейтралітету». Якщо FCC та інтернет-провайдери вважають, що громадяни світу та технічні засоби масової інформації просто схилять голови і «виконають наказ» — вони помиляються, переконані журналісти TNW. У 2018 році ми побачимо не лише судові позови, але й громадські кампанії та ініціативи якщо не за відновлення Мережевого нейтралітету, то за скасування рішень федерального телеком-регулятора у США.

Автівки без водіїв

Навряд чи хтось повірить, що до кінця 2018-го ми усі пересядемо в автівки без керма та важелів керування. Але до кінця року Uber, Waymo, Apple, Ford та дюжина інших компаній, швидше за все, запропонують власні варіанти автономних транспортних засобів із повним чи частковим автопілотом.

Криптовалюти: і все запалало

2018 рік нарешті стане часом, коли ми побачимо, або як все «лусне», або як збудуться пророцтва ще 2015-го про те, що криптовалюти змінять економіку усього світу. Вже зрозуміло, що перегони основних валют та альткоїнів«Лишити не заборонити» — як центробанки світу оцінили криптовалюти у 2017-му у розпалі. Побачимо, як на все це відреагують банки, біржі та фінрегулятори світу.

Нагадаємо, раніше ми оприлюднили власні підсумки 2017 року в сфері бізнесуГоловне за 2017-й — бізнес та підприємництво в Україні, технологійГоловне про технології у 2017 році, креативних індустрійКреативні події, проекти й особистості, якими відзначився 2017-й та життя українських містЯк змінилися українські міста у 2017 році.

Share
Написати коментар
loading...