Реклама

Тарас Родцевич, UATAG — про те, як розбите скло здатне захистити цілий товар

Як українець Тарас Родцевич знайшов для себе місце на ринку антипідробних рішень ексклюзивних товарів? Редакція Na chasi поспілкувалася з винахідником технології ідентифікації оригінальності предметів на підставі неповторного візерунку, який має тріснуте скло
Čytaty latynkoju
Тарас Родцевич, UATAG — про те, як розбите скло здатне захистити цілий товар
  1. Головна
  2. Техно
  3. Тарас Родцевич, UATAG — про те, як розбите скло здатне захистити цілий товар
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Як українець Тарас Родцевич знайшов для себе місце на ринку антипідробних рішень ексклюзивних товарів? Редакція Na chasi поспілкувалася з винахідником технології ідентифікації оригінальності предметів на підставі неповторного візерунку, який має тріснуте скло

Тарас Родцевич, засновник UATAG, демонструє бірки призначені для захисту ексклюзивних брендових товарів від підробок, частиною яких є скло. Точніше — розбите скло. Бо виявляється, що не буває двох однакових скляних візерунків. А кожна тріщина на ньому є унікальною і абсолютно неповторною. Про всі нюанси захисту від підробок ми й поговорили з винахідником.

Про 2017 рік з точки зору захисту товарів від підробок

— У світовому масштабі контрафактна продукція складає 7-9% від обсягів продажу. Щороку це число росте разом із пропозицією захистів від підробки. Дуже часто бренди напряму конкурують зі своїми підробками, котрі виходять на ринок одночасно з оригіналом і на перший погляд візуально не відрізняються. При цьому самі бренди зазнають відчутних втрат у продажах, зниженні доходу компанії та втраті довіри споживачів через низьку якість підробки.

Характерною особливістю сучасного покоління є самоствердження за рахунок брендів. Батьки змалку привчають дітей до знаних брендів, починаючи з конструкторів LEGO — і закінчуючи дизайнерським одягом. Підробники користуються тим, що споживач готовий платити за відому торгову марку. В результаті маємо ринок, переповнений підробками. Їх візуально неможливо відрізнити від оригіналу.

Нещодавно, я повернувся з Конгресу захисту брендів у Німеччині. Там вдалось познайомитись з основними гравцями ринку. Сьогодні є декілька вже сформованих успішних компаній з більш ніж десятилітнім досвідом в галузі захисних технологій. Вони мають за плечима як успішні винаходи, так і ті, які не прижилися на ринку.

На Конгресі були представлені стартапи з абсолютно новими способи захисту та автентифікації предметів. Зокрема, привернула мою увагу компанія, яка створила фотокамеру, що розпізнає структуру матеріалу, з якого зроблено певний предмет. Далі камера порівнює предмет з оригіналом. На основі цього порівняння пристрій робить висновок про автентичність.

Ця технологія, і більшість існуючих рішень для захисту вимагають використання спеціальних приладів. Вони призначені для виробників, які відстежують свої підробки — або для фахівців. На відміну від них, наш проект є абсолютно доступним та зрозумілим рішенням для покупців. Безпосередньо процес перевірки на оригінальність займає лічені секунди.

Про мотиви започаткувати UATAG

— Спонукальним мотивом до розгляду проблеми підробок був сумний досвід моєї дружини. Якось нас запросили на весілля. Дружина, — як властиво кожній жінці, — декілька днів підбирала вбрання до мештів, які купила у відомому брендовому магазині під час розпродажу. Туфлі мали стати родзинкою образу. Той святковий вечір закінчився не так урочисто, як розпочинався. Туфлі тріснули по швах під час танцю. Можете уявити собі її розчарування!

І тут переді мною постало питання: це відомий бренд зекономив на якості чи це банальна підробка? Візуально не було жодних ознак фальсифікату. Але вже задля цікавості я зв’язався з виробником електронною поштою. В результаті листування жодного позитивного результату не вдалося досягти. Адже єдиним способом з’ясувати підробка це чи оригінал, було висилання товару в Італію на експертизу виробникові.

Ця ситуація змусила замислитись над існуючими форми захисту — такими, як етикетки, упаковки, голограми. Як виявилось, всі вони не забезпечують належного захисту, тому що можуть бути підроблені — так само. як і безпосередньо товар. Частина таких рішень призначена для експертів, які мають спеціальні пристрої для визначення автентичності предметів.

Чи є щось таке, що неможливо підробити? Щось, що є унікальним і неповторним — як відбиток людського пальця. Рішення, яке зможе забезпечити 100% захист автентичності товару. Таким рішенням став візерунок розбитого скла.

Як працює UATAG

Встановлення справжності певного об’єкту відбувається шляхом візульного порівняння унікального візерунку тріщин на прозорому склі. Цей візерунок є невід’ємною частиною пристрою для ідентифікації оригінальності предметів UATAG із його електронним відображенням з захищеної бази даних.

Такий пристрій кріпиться до певного об’єкту за допомогою невідривної клейкої стрічки. Робимо це з метою підтвердження оригінальності товару та захисту його від підробок. Щоби підтвердити справжність товару, достатньо відсканувати QR-код. Він нанесений на стрічку захисного пристрою та виконує роль кріплення.

Скло як матеріал має відмінну характеристику — прозорість. Отже, для перевірки предмету на оригінальність достатньо накласти прозору бірку на екран смартфона чи монітора, на котрому показано фото цієї ж бірки. Далі слід порівняти фактуру тріщин неозброєним оком. Все це — без жодних рідерів, сканерів та іншого технічного обладнання.

Про удосконалення розробки

— 2017 рік ми вважаємо початком народження UATAG. Ми почали з ідеї та її наукового дослідження. Далі — патент. Тут були свої труднощі. Було необхідно було вивчити специфічну термінологію, правильно і грамотно описати винахід на «патентній мові». Ми перечитали напевно з добру сотню патентів, які якимось чином перегукуються з нашою темою. Користувались послугами патентного перекладу. Як виявилося, там є також своя специфіка — і дослівний переклад англійською не проходить.

В цей час розвитком проекту активно не займались, а лише проводили деякі дослідження, аналіз ринку, конкурентів, потенційних клієнтів. Коли нам повідомили, що патент готується до публікації, почали формувати команду. Маючи за спиною досвід роботи з технологічними стартапами, ми ще не розуміли що нас чекає. Почали з того, що вміли найкраще. В найкоротші терміни розробили сайт і велику частину промо-матеріалів (від відеоматеріалів та Executive Summary до аналізу ринку та огляду конкурентів).

Перше, за що ми взялися, — це відео. Я переконаний, що коли відвідувач заходить на сайт, то вже з перших 5 сек має зрозуміти, куди потрапив і яку проблему ми вирішуємо. Оскільки словами коротко описати сутність UATAG не вдасться, то відео — це саме те, що потрібне:

[youtube

Допомагає й те, що за спиною у нас є компанія — веб-розробник, ресурсом якої ми користуємося. Трохи більше часу пішло на розробку прототипу. Я досі не впевнений, що сьогодні тримаю в руках його останній варіант. З осені 2017 року ми почали брати участь в тематичних івентах, конференціях. Це дозволило безпосередньо поспілкуватися з галузевими лідерами і заявити про себе. Кожна публічна презентація показує нюанси, які ми не врахували.

На цей час працюємо над виробничим дизайном. Процес тривалий і досі нам не знайомий. Але ми експериментуємо, вчимося на своїх помилках, аналізуємо і рухаємося вперед. Далі, сподіваюсь, все піде за планом: підписання договорів з клієнтами, виробництво, перші партії поставок, перші товари з захисними бірками UATAG.

Про плани на 2018-й

— Ми точно спробуємо краудфандинґ у 2018 році. Хочемо подаватися на Kickstarter, адже успішна компанія може не лише підтримати фінансово, а й створити ажіотаж навколо продукту, визначити ранніх клієнтів та привернути увагу інвесторів. Вже подали декілька заявок на отримання грантів — і тепер чекаємо результатів. Участь в акселераторах та стартап-інкубаторах також є дуже бажаною, але спершу мусимо закрити багато питань щодо самого продукту та його виробництва.

Розуміємо, що підтримка інвестора допоможе швидше вивести продукт на ринок. В планах також спробувати продавати UATAG ще до того, як почнемо його виробляти у промислових масштабах.

Також ми боремося з проблемою «першого клієнта», гострі відкриті питання не дають рухатись вперед. Для прикладу, ціна: щоби сказати, яка ціна UATAG, треба розрахувати витрати на виробництво. Аби порахувати вартість виробництва, треба зрозуміти, як воно буде працювати, скільки коштує обладнання, з яких матеріалів будуть вироблятися бірки. Насправді, це все дуже непросто — добре, що є друзі, знайомі, які радо підтримують нас.

Тарас Родцевич, UATAG: «Будьте готові вкласти всі свої сили в новий стартап»

Три головних уроки з розробки власної ідеї

По-перше, будьте готові інвестувати вдвічі більше грошей на втілення ідеї, ніж планували.

Друге — будьте готові витратити вдвічі більше часу на реалізацію ідеї, ніж планували.

І третій урок — будьте готові вкласти всі свої сили в новий стартап.

Якщо говорити відверто, то при складанні плану розвитку нового бізнесу треба все «множити на два». Завжди є фактори, які неможливо врахувати зазделегідь. Тому кожному, хто починає свій стартап, раджу глибоко вдихнути і запастися терпінням.

Читайте також про 5 українських науковців5 українських науковців, чиї винаходи змінюють світ, чиї винаходи змінюють світ.

 

Share
Написати коментар
loading...