Реклама

Біометричний контроль на кордоні з 1 січня 2018-го — що варто знати

Із 1 січня 2018 року при перетині кордону з Україною громадяни 70 інших країн мають надавати відбитки пальців та проходити процедуру обов’язкового біометричного контролю. На часі розібратися зі стереотипами та міфами щодо цього нововведення
Čytaty latynkoju
Біометричний контроль на кордоні з 1 січня 2018-го — що варто знати
  1. Головна
  2. Картки
  3. Біометричний контроль на кордоні з 1 січня 2018-го — що варто знати
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Із 1 січня 2018 року при перетині кордону з Україною громадяни 70 інших країн мають надавати відбитки пальців та проходити процедуру обов’язкового біометричного контролю. На часі розібратися зі стереотипами та міфами щодо цього нововведення

    В двох словах: що саме зміниться для іноземних громадян?

    Україна вводить біометричний контроль для іноземців. Стосується він усіх, хто в’їжджатиме до України з 1 січня 2018 року. На митному контролі відбиратимуть біометричні дані особи, яка перетинає український кордон. Йдеться насамперед про відбитки пальців. Особлива увага прикордонників при цьому спрямована на громадян північно-східного федеративного «сусіда». Але загалом цю систему збору даних поширено на громадян 70 країн, звідки можуть виходити загрози для українців й національної безпеки України.

    Це будуть якісь окремі пункти чи все здійснюється в аеропортах і в наземних пунктах митниці?

    Система біометричного контролю працюватиме у 157 міжнародних пунктах пропуску для наземного транспорту й в аеропортах. Жодних окремих пунктів, які би ускладнювали чи затягували процедуру перетину кордону, немає. Систему «біометрики» підключено напряму до баз даних Інтерполу та Європолу. Також зібрана інформація передаватиметься до Національної системи верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства.

    Чи правда, що громадян Російської Федерації контролюватимуть ще й додатковим обліком?

    Такі плани були. Зокрема, вихідці із сусідньої федерації мали би перед поїздкою до України попередньо зареєструватися у відповідній електронній системі та повідомити щонайменше за 30 днів до свого візиту про намір відвідати Україну. Озвучувалися навіть плани запровадити обов’язкову реєстрацію цих громадян за місцем перебування та правила щодо докладного інформування про маршрути пересування. Це начебто мало мінімізувати терористичні загрози. Проте поки що механізм такої електронної реєстрації та моніторингу не напрацьований. Тому із 1 січня 2018-го почала працювати лише система біометричного контролю на кордоні.

    Які наступні етапи біометричного контролю не-українців?

    За словами Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, у майбутньому заплановано контроль за переміщенням російських громадян на всій території України. Після першого етапу із біометричним контролем буде запроваджено систему подачі заяв про відвідини України до Державної міграційної служби із копією на МЗС. На третьому етапі запровадять повний контроль за переміщенням. Чітких термінів для двох наступних етапів міністр не назвав.

    Як відбувається ця процедура при перетині кордону з Україною?

    При першому перетині кордону представники країн, щодо яких рішенням РНБО введено біометричний контроль, зобов’язані надати відбитки 5 пальців правої руки. При цьому тип, рівень візи чи наявність документу для перетину кордону значення не має. При наступних візитах система буде сканувати 4 пальці.

    Громадяни яких країн потрапили в «контрольний» список?

    Здавати відбитки крім громадян РФ мають також представники таких країн:

    • Алжир, Ангола, Афганістан,
    • Бангладеш, Бенін, Ботсвана, Буркіна-Фасо, Бурунді,
    • В’єтнам,
    • Габон, Гамбія, Гаяна, Гана, Гвінея, Гвінея-Бісау, Екваторіальна Гвінея, Папуа-Нова Гвінея,
    • Джибуті,
    • Еритрея, Ефіопія,
    • Єгипет, Ємен,
    • Замбія, Зімбабве,
    • Ірак, Іран,
    • Йорданія,
    • Кабо-Верде, Камерун, Кенія, Киргизстан, Коморські острови, Республіка Конго, Демократична Республіка Конго, Корейська Народно-Демократична Республіка, Кот-Д’івуар,
    • Лесото, Ліберія, Ліван, Лівія,
    • Мавританія, Мадагаскар, Малаві, Малі, Марокко, Мозамбік,
    • Намібія, Нігер, Нігерія,
    • Пакистан, Палестина,
    • Російська Федерація,
    • Південний Судан,
    • Руанда,
    • Сан-Томе і Принсіпі, Свазіленд, Сенегал, Сирія, Сомалі, Судан, Сьєрра-Леоне,
    • Таджикистан, Танзанія, Того, Тонга, Туніс,
    • Уганда, ЦАР, Чад, Шрі-Ланка.

    Щодо інших іноземців та осіб без громадянства фіксування біометричних даних у пунктах пропуску через державний кордон України здійснюється за результатами аналізу та оцінки ризиків.

    Чи правда, що біометричний контроль запровадили також для мешканців ОРДЛО та Автономної Республіки Крим?

    Ні, це міф. Тимчасово окуповані території не підпадають під процедуру біометричного контролю. Рішення РНБО стосується іноземних громадян та осіб без громадянства. На тимчасово окупованих територіях Донеччини, Луганщини та Криму проживають громадяни України. «Паспорти», видані терористичними формуваннями «Л/ДНР» та так звані «російські паспорти» в Криму не є чинними юридичними документами з точки зору національного та міжнародного законодавства і ніким не визнані за межами окупованих територій.

    «Якщо громадянин Росії в’їхав через поромну переправу і хоче потрапити на материкову Україну через адмінкордон, він порушив законодавство України, тому що заїхав через закритий пункт пропуску. Він не проїде і ми йому, швидше за все, поставимо заборону в’їзду на 3 роки», — заявив у коментарі телеканалу «Еспресо» речник Держприкордонслужби України Олег Слободян.

    Хто не складає біометричні дані при перетині кордону?

    Біометричний контроль та відбитки пальців не здаватимуть:

    • очільники держав й урядів зарубіжних країн, члени парламентських та урядових делегацій, технічний персонал, який обслуговує такі делегації (осіб) й членів їхніх сімей, які прибули до Україну на запрошення президента України, Ради чи Кабміну, Верховної Ради АР Крим чи ради Міністрів Автономної Республіки Крим, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади України;
    • особи та члени сімей осіб, які прибули в Україну за посвідченнями ООН та організацій системи ООН;
    • іноземці або особи без громадянства, які не досягли 18-річного віку;
    • іноземні туристи, які здійснюють круїз;
    • члени екіпажів іноземних військових кораблів (літаків), які в установленому порядку прибули до України;
    • особи, які входять до складу екіпажів іноземних невійськових суден;
    • особи, які входять до складу екіпажу цивільних повітряних суден міжнародних авіаліній, бригад поїздів міжнародного сполучення, у разі перебування в аеропортах чи на вокзалах (станціях), зазначених у розкладі;
    • голови закордонних дипломатичних представництв і консульських установ, членів дипломатичного персоналу, консульські посадові особи, адміністративно-технічний й персонал з обслуговування дипломатичних представництв і консульських установ, працівників апарату військових аташе і торговельних представництв та їхні дружини (чоловіки), діти, батьки, які перебувають на утриманні зазначених осіб;
    • працівники органів закордонних справ іноземних держав, які прибули до України у справах і мають дипломатичний чи службовий паспорт, та члени їхніх сімей;
    • посадові особи міжнародних організацій, які прибули в Україну у справах, працівники представництв таких організацій в Україні, а також працівники представництв держав при міжнародних організаціях, які мають штаб-квартиру в Україні й відповідно до статутних документів зазначених організацій чи відповідних міжнародних договорів користуються дипломатичними привілеями та імунітетом, а також члени їхніх сімей.

    А якщо я відмовлюся здавати відбитки пальців і при цьому не є громадянином України — мене депортують?

    Якщо ви — іноземний громадянин чи особа без громадянства і відмовляєтеся відсканувати відбитки пальців, відносно вас проводиться контроль другої лінії. За його результатами працівники ДПС приймають рішення про пропуск (чи непропуск) через державний кордон.

    Нагадаємо, в тестовому режимі система біометричного контролю розпочала роботуУкраїна запроваджує біометричний контроль на північно-східному кордоні на контрольних пунктах пропуску наприкінці грудня 2017 року.

    Share
    Написати коментар
    loading...