Реклама

Креативні події, проекти й особистості, якими відзначився 2017-й

Чи був рік, що минає, успішним для творчих особистостей, оригінальних стартаперів, винахідників і їхніх оригінальних ідей? Час підбити підсумки 2017-го року у сфері креативних індустрій, творчості та неординарних ініціатив
Čytaty latynkoju
Креативні події, проекти й особистості, якими відзначився 2017-й
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Креативні події, проекти й особистості, якими відзначився 2017-й
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Чи був рік, що минає, успішним для творчих особистостей, оригінальних стартаперів, винахідників і їхніх оригінальних ідей? Час підбити підсумки 2017-го року у сфері креативних індустрій, творчості та неординарних ініціатив

Із травня ми щодня розповідали про оригінальні українські проекти, спілкувалися з їх засновниками та відслідковували найцікавіші мистецькі події в Європі та світі. Час скласти підсумки та відзначити найяскравіші моменти 2017-го.

ТОП-7 матеріалів року за версією читачів Na chasi

Аби не бути суб’єктивними і не оцінювати власні матеріали рубрики «Креатив», ми звернулися до статистики. Отож, які статті читали, поширювали та коментували найактивніше?

Беззаперечним рекордсменом за кількістю переглядів і шейрів став матеріал про онлайн-сервіси для вичитки та редагуванняЯк перевіряти та редагувати тексти українською мовою без помилок тексту українською мовою. Оскільки темою року, що минає, в Україні сміливо можна назвати безвізовий режим із ЄС, наступною за популярністю серед наших читачів стала інструкціяБезвіз — коротка інструкція для перших мандрівників для перших мандрівників без віз. А ще у 2017 було багато охочих дослідити своє коріння. Тому до ТОПу увійшла також новина про запуск онлайн-базиОнлайн-родовід за пару сотень років показали українцям мешканців України, народжених у період 1650-1920 років.

Не хочеться згадувати ті шалені часи, але доведеться. У 2017 році була ще одна «вірусна» річ, про яку точно чули всі. Авжеж, мова йде про спіннери. Розгорнута стаття про історію цієї дивовижної іграшкиЩо таке спіннери і чому про це всі говорять від етапу створення і до піку популярності теж зацікавила читачів Na chasi.

Також до популярних матеріалів цього року увійшли: історія українки Олі ГамоліУкраїнці у світі — Ольга: «Виграла Green Card, прийшла до тями, опинилася в Америці» про переїзд до США після виграшу в лотерею, поради з захисту правЩо робити, коли продавець вимагає показати вміст сумки, які має знати кожен покупець і різдвяна музична добірка із 17-ма версіями «Щедрика»17 версій «Щедрика» до 140-річчя композитора, що уславив Україну в світі.

Як українці ідеями Kickstarter штурмували

Цього року українські стартапи активно залучали фінансування для своїх проектів за допомогою краудфандингу. За 8 місяців роботи Na chasi ми написали понад 30 матеріалів про успішні кампанії українців на Kickstarter. Найпопулярнішими з них були наступні проекти:

Залишається побажати усім командам успішно втілити все заплановане, аби ми у 2018-му знову мали про що розповісти читачам.

Нашого цвіту по всьому світу — цьогорічні made in Ukraine проекти, визнані за кордоном

У червні цього року українець Влад Василькевич увійшов до ТОП-3Українець — у ТОП-3 на міжнародному конкурсі «айфонографії» на міжнародному конкурсі «айфонографії». У липні 2017-го українські школярі увійшли в ТОП-20Українські школярі увійшли в ТОП-20 серед 160 країн на FIRST GLOBAL серед 160 країн на FIRST GLOBAL — міжнародній олімпіаді із робототехніки та програмування у Вашингтоні. Від роботів до танців — у вересні цього року танцюристи з Дніпра стали фіналістамиТанцівники з України — у фіналі «Америка має талант» конкурсу «Америка має талант». Не Свинкою Пеппою єдиною або українським дітлахам є що подивитися. Мультфільм «Мама поспішає додому»Український мультфільм отримав визнання у Європі на Cartoon Forum цьогоріч отримав визнання у Європі на Cartoon Forum.

У жовтні 2017-го року українка Яна Жабура виборола II місцеУкраїнка виборола II місце у Європі серед молодих учених на європейському конкурсі молодих учених. А проект розумного споживання реклами в інтернеті Octogin з УкраїниУкраїнський стартап Octogin увійшов до ТОП-200 проектів на Web Summit 2017 увійшов до ТОП-200 проектів на Web Summit 2017. Канадський долар по-українськи — у листопаді цього року українка Анна Буччіареллі створила дизайнУкраїнка створила дизайн колекційної монети канадських доларів колекційної монети у співпраці з Королівським канадським монетним двором. Цьогорічні українські проекти були настільки креативними, що один із них навіть підкорив компанію Microsoft. Мова йде про компанію KodisoftЯк українські інтерактивні столи підкорили Microsoft Дмитра Костика, яка виготовляє інтерактивні столи для ресторанної індустрії в усьому світі. І наостанок, український стартап, що отримав визнання в США. Проект PassivDomУкраїнський стартап, що створює 3D-будинки, отримав визнання в США, що створює автономні модульні будинки за допомогою 3D-принтера, отримав більше 8 тис попередніх замовлень у Штатах на початку грудня.

Як у кіно: чим цьогоріч дивували українського глядача

Український кінематограф цьогоріч значно закріпив свої позиції, порівняно з минулими роками, і багато в чому перевершив сподівання глядача. Пригадати хоча б вісімку українських кінокартин8 українських кінокартин висунуть на «Оскар», які було відібрано для участі у премії «Оскар». Це справді були стрічки, які не соромно «везти закордон». Фільмом року, що минає, без будь-яких конкурсів сміливо можна назвати «Кіборги» Ахтема Сеітаблаєва. Доказом цього є факт, що кінострічка поставила рекорд«Кіборги» поставили рекорд українського прокату за вікенд українського прокату за вікенд, обігнавши такі військові драми, як «Дюнкерк» та «Лють».

Про перспективи української кіноіндустрії цього року ми спілкувалися з письменницею та сценаристкою Ірен РоздобудькоІрен Роздобудько: «Люблю й хочу говорити з людьми про те, що мене хвилює». А секрети світових кінопрем’єр нашій редакції розповіла PR-менеджерка української компанії «Кіноманія» (ексклюзивного дистриб’ютора Warner Bros. в Україні) Анна БойкоАнна Бойко, Warner Bros. в Україні: «Не боремося з конкуренцією, а працюємо ще краще».

Тепер про технології. У той час, як у світі віртуальна реальність давно тісно переплітається з мистецтвомЯк мисткині змінюють віртуальну реальність, в Україні ця тенденція тільки набирає популярності. Не можна не відзначити цьогорічне «вторгнення» VR-технології в український кінематограф. Наприклад, у листопаді «Громадське» створило документальне VR-кіно«Громадське» створило документальне VR-кіно про шлях реабілітації воїнів після поранень в зоні АТО. Згодом усесвітньо відомий режисер Роланд ЕммеріхВсесвітньо відомий режисер долучиться до запуску VR-компанії в Україні долучився до запуску VR-компанії в Україні. Більш детально про те, як використовують VR-технологію в українській кіноіндустрії ми розпитали режисерку Chornobyl 360Альона Стулій, Chornobyl 360: «Прагнемо, щоби кожен зрозумів, що таке Чорнобиль» Альону Стулій.

Я художник, я так бачу — про дизайн і не тільки

Якими були найспішніші дизайн-проекти в Україні 2017 року? Давайте пригадаємо. У червні Crello поспішає на допомогу: українці створили онлайн-редакторCrello поспішає на допомогу: Українці створили онлайн-редактор для фото для фото. Ірина Виртосу розповіла читачам Na chasi про те, що універсальний дизайн7 відповідей про те, що таке універсальний дизайн — це значно ширше, ніж ми звикли сприймати простір.

Тепер про перемоги. У серпні 2017 ребрендинг київського ВДНГ взяв призРебрендинг київського ВДНГ взяв приз від Red Dot Design Award від Red Dot Design Award — авторитетної нагороди в галузі дизайну. А стиль Євробачення-2017Стиль Євробачення-2017 приніс Україні другу нагороду Red Dot Design приніс Україні другу нагороду Red Dot Design. Далі більше — 20-річний дизайнер з Харкова вразив соцмережіЯк 20-річний дизайнер вразив соцмережі айдентикою для міністерств айдентикою для міністерств. У листопаді цього року Запоріжжя отримало нову айдентикуЗапоріжжя отримало нову айдентику та дизайн для міста та дизайн для міста. І наостанок: це вам не квіточки, а ціла тисяча квітів із паперу від українки прикрасила міжнародний аеропорт1 тис квітів від українки прикрасила один із чільних аеропортів США у Г’юстоні, США. А як щодо найгучнішої події року, яка зібрала разом українських та світових фахівців, які закохані в дизайн? Без вагань віддаємо цей титул Першій міжнародній шрифтовій конференції в Україні TypeKyivTypeKyiv: «Ще кілька років тому ми не зібрали би так багато людей, зацікавлених у дизайні шрифтів».

Книга вчить як на світі жить, або про літературу у 2017-му

Совість нашої редакції чиста, адже про книги цьогоріч ми розповідали дуже багато. Головний редактор Na chasi робив для вас огляди книжок, як-от цей«Акупунктура міста» — тим, хто відкриває місто для всіх, цейНастільна книга стоїків у XXI столітті або ось цейМаленька книга дрібних моментів щастя. Ми давали вам правильний «Поштовх»Правильний «Поштовх» — навіщо читати книгу економіста Річарда Талера і повідомляли про найважливіші події, пов’язані з літературою.

Зокрема, найгучнішою літературною подією весни 2017 був «Книжковий Арсенал», де були представлені новинки від «ВСЛ»Правильний «Поштовх» — навіщо читати книгу економіста Річарда Талера, видавництв «Основи»Правильний «Поштовх» — навіщо читати книгу економіста Річарда Талера, «Критика»Правильний «Поштовх» — навіщо читати книгу економіста Річарда Талера, «Наш Формат13 новинок «Нашого Формату» на Книжковому Арсеналі»Йдемо на Книжковий Арсенал: видавництво «Критика» та низки інших. Новиною липня став запуск продажуYakaboo запускає продаж електронних книг електронних книг українською онлайн-книгарнею Yakaboo. А в серпні 2017-го у Києві пройшов соціальний проект «Київ читаєВ столиці стартує соціальний проект «Київ читає»»Йдемо на Книжковий Арсенал: видавництво «Критика», покликаний мотивувати молодь читати книжки. А ще «ВСЛ» цього року переклало книгуУкраїнське видавництво переклало книгу для наймолодших програмістів для наймолодших програмістів, яку презентувало на Форумі Видавців у Львові. До слова, 24-й Форум ВидавцівУкраїнців кличуть у вересні до Львова на Форум Видавців став іще однією яскравою літературною подією року, що минає. Українські видавці цьогоріч стали учасникамиНа ярмарок у Франкфурті вирушають українські видавці книжкового ярмарку у Франкфурті. А згодом одразу 2 дитячі книги українських видавців потрапилиОдразу 2 українські дитячі книги визнано найкращими у світі до престижного міжнародного каталогу рекомендованої літератури під назвою «Білі Круки». Також цього року в Україні створилиВ Україні створили оригінальний сервіс підбору книжкових подарунків оригінальний сервіс підбору книжкових подарунків.

Тепер пригадаємо розмови про книги з експертами. У травні ми розповідали про те, як троє дівчат вчать українців читати по-новому. Каріна Реп’ях, Анна Цяцько та Юлія Ніколаєва люблять книги і гарне вино, тому і проект їхній називається відповідно — BookowinaЯк троє дівчат вчать українців читати по-новому. Влітку координаторка команди PEN Конгресу в Україні Ольга Муха розповілаОльга Муха, PEN Конгрес: «Можемо навчитися чути іншого, і тоді почують нас» нашій редакції про саму подію, про те, чому було обрано Львів, а також про українську книгу, культуру, переклади та викладання у світі постправди. А на початку грудня ми поспілкувалися з командою стартапу BookBoxКоманда Book Box: «Розповідаємо про читання без снобізму, зберігаючи експертність» та дізналися, як вони вирішили розвивати культуру «офісного» читання в Україні.

І ми вже знаємо, які найкращі українські книги 2017-го представлять за кордономНайкращі українські книги 2017-го представлять за кордоном у 2018-му у 2018-му, а ви?

Співай, наче ніхто не чує — яким був 2017 рік для музикантів

Тенденція просувати все українське цього року, мабуть, сягнула апогею. Особливо це помітно на музичному ринку. Так весна 2017-го запам’яталася низкою проривів українських музикантів. Наприкінці квітня трек гурту «ДахаБраха» з’явивсяТрек гурту «ДахаБраха» з’явився у серіалі Fargo в новому сезоні американського серіалу Fargo. У травні іноземні глядачі оцінили виступ українського проекту ONUKA на сцені Євробачення, про що свідчать чартиONUKA очолила iTunes-чарти у Європі декількох країн. Літо — і знов «ДахаБраха». Український мультфільм «Мавка. Лісова пісня» отримав саундтрекУкраїнський мультфільм матиме музику від «ДахаБраха» від фолк-гурту.

Ні для кого не секрет, що Україна часто приваблює закордоних режисерів у якості знімального майданчика. Про те, які світові музиканти знімали свої відеокліпи на наших теренах ви могли дізнатися17 відеокліпів світових музикантів, знятих в Україні з нашої добірки. А ще давайте пригадаємо, композиції яких сучасних рок-гуртів стали саундтрекамиСучасні українські рок-гурти на екрані — 8 саундтреків до кіно кінофільмів.

Не можна не згадати, що саме цього літа ціла епоха для меломанів залишилася у минулому. Про що це ми? Про те, як цьогоріч iPodiPod (2001-2017) — на спомин про славні часи тихо пішов у небуття.

Des-pa-… Знаєте продовження? Ми не могли не пригадати, як пуерторіканець із треком «Despacito»«Повільно» до успіху — пуерторіканець став найпопулярнішим на YouTube став найпопулярнішим на YouTube.

Також цьогоріч відеоробота українського гурту «Zapaska» перемоглаВідео Zapaska перемогло на міжнародному фестивалі на міжнародному фестивалі. А про те, куди рухається український ринок музичних подій та концертів на початку грудня Na chasi розповів Максим ПлахтійМаксим Плахтій, CEO Karabas.com: «Конкуренція зараз — у площині технологій», CEO Karabas.com.

І наостанок трохи свята: як Jingle Bells на кобзах набрав 1 млнJingle Bells на кобзах набрав 1 млн переглядів у YouTube переглядів у YouTube.

2017-й рік з точки зору представників креативної індустрії

Тетяна Терен, директорка Українського інституту книги

Тетяна Терен Фото: Олександр Хоменко

— Із найбільш резонансних подій я би виокремила ухвалення Закону про «Український культурний фонд» і, звичайно, початок діяльності Українського інституту книги. Це — 2 державні установи нового для України типу. Від того, яким буде їхній етап становлення, і, звичайно, від перших реалізованих проектів, залежить багато важливих змін у культурній сфері. Маю сказати, що саме 2017-го мене не полишало відчуття зростання культурної конкуренції в Україні. Не впевнена, що такою ж є ситуація в усіх регіонах поза Києвом, але в столиці чи не щотижня доводиться робити вибір між кількома важливими культурними подіями.

Цього року були сильні музейні проекти, як-от виставки робіт Яблонської чи Кричевського в Національному художньому музеї чи проекти «Олександр Гнилицький. Реальність ілюзії» та «Бойчукізм» у «Мистецькому Арсеналі».

З «Книжкового Арсеналу» розпочалося привернення уваги до ролі, яку зіграла в українській культурі «Енеїда» Котляревського, і врешті фокус-тема фестивалю переросла в масштабний проект в Національному художньому музеї, який курували Павло Гудімов, Діана Клочко, Поліна Ліміна та Данило Нікітін. Можна лише помріяти, щоб інші українські класичні літературні тексти мали такий рівень переосмислення у вигляді подібних міждисциплінарних проектів.

І, звичайно, якщо минулого року неможливо було не відзначити успіхи незалежних українських театрів, то цьогоріч хочеться говорити про кіно. Попри те, що чи не до кожної вітчизяної стрічки виникають ті чи інші зауваги, очевидним є розвиток кіноринку і, що найважливіше, — української кіношколи.

Тепер про головне досягнення. Український інститут книги — державна установа, яка запрацювала лише 5 місяців тому, а отже, говорити про досягнення установи на етапі становлення дуже складно. Нині я знаю, наскільки це тривалий період, який обов’язково потрібно пройти, щоб інституція повноцінно запрацювала. Тож окрім організаційних процесів, пов’язаних із реєстраційними документами, облаштуванням приміщення, наші досягнення — це перші члени команди, публічні обговорення державних книжкових програм, напрацювання зв’язків з учасниками українського книжкового ринку та іноземними партнерами, флешмоб у медіа і соціальних мережах #читайукраїнське та перший каталог Інституту для закордонної аудиторії New Books from UkraineНайкращі українські книги 2017-го представлять за кордоном у 2018-му.

Наступного року має запрацювати Український культурний фонд, тому, звичайно, очікую на перші відібрані й підтримані фондом культурні проекти. А ось перед Українським інститутом книги стоять два глобальні завдання — запустити оновлену програму «Українська книга» (в проекті нового Порядку реалізації цієї державної програми ми пропонуємо нову назву «Книгофонд») та організувати участь України у Франкфуртському книжковому ярмарку.

Мар’яна Савка, «Видавництво Старого Лева»

Мар’яна Савка

— Безперечно, найбільш резонансною подією для українського культурного простору було створення Інституту книги і прихід у сферу креативних індустрій молодої команди культуртреґерів. Один із найважливіших показників роботи інституту — організація колективного стенду України на Франкфуртському книжковому ярмаркуНа ярмарок у Франкфурті вирушають українські видавці.

Головним досягненням 2017-го року вважаю відкриття книгарень-кав’ярень Старого Лева у Дніпрі та Києві.

Від 2018-го, перш за все, очікую серйозного прориву на міжнародному ринку прав.

Кирило Ткачов, калліграф, ілюстратор та дизайнер шрифтів

Кирило Ткачов Фото: UNIT.City

— Для мене як дизайнера графіка надзвичайно цікавими є масштабні проекти які мають змогу вплинути на розвиток графічної культури нашої країни. Прикладами подібних робіт я вважаю: нову айдентику Міністерства освіти та науки УкраїниМіносвіти України отримало нову айдентику та дизайн, айдентику Маріуполя та Дніпра. Але найбільш резонасним креативним проектом 2017-го року я би назвав стиль Євробачення-2017Стиль Євробачення-2017 приніс Україні другу нагороду Red Dot Design.

У цьому році я мав відношення до кількох цікавих проектів (шрифти для Луцька і Дніпра, логотипи Білої Церкви та МОН та ін.). Але найбільшим власним успіхом 2017-го року я вважаю оформлення і проведення ІІІ фестивалю каліграфії «Простір літер».

Після участі у кількох міжнародних подіях я маю велике бажання провести наступний фестиваль каліграфії на більш серйозному рівні. Маю великі плани на наступний 2018 рік, але поки що не хочу озвучувати.

Альона Стулій, режисерка кіно, реклами і відео 360, представниця Sensorama Lab

Альона Стулій

— Для мене найважливішою подією 2017-го є вихід вітчизняних фільмів та музики у кількості, більшій ніж попередні роки та вищої якості. Не найвищої, але під лежий камінь вода не тече, а ми явно вже рухаємося у правильному напрямку.

У 2017-му році Sensorama Lab зробила великий внесок в популяризацію технологій в науці, освіті, мистецтві вже зараз. Ми успішно провели перший в Україні хакатон по VR, AR, AI і не збираємося зупинятися на досягнутому. Також на початок цього року припало відкриття першого в Україні кінотеатру віртуальної реальності, для якого ми розробили систему колективного перегляду.

Я прогнозую, що 2018 рік має бути ще швидшим у розвитку технологій. Відтак очікую більше проникнення їх в повсякденне життя, а чи добре це — покаже час. Принаймні ми намагаємося скерувати їх на розвиток важливих сфер життя, щоб ці інструменти приносили користь.

Катерина Аврамчук, Creative Director, «Наш Формат»

Одне з найбільших досягнень галузі книговидання в тому, що українські видавці значно покращили рівень своєї продукції, а також нарешті зробили ставку на маркетинг, щоби залучити якомога більшу кількість людей до читання. Адже (як я люблю повторювати) книжковий бізнес — найбільш соціально відповідальний бізнес. Для того, щоб твій продукт продавався, потрібно, щоби люди читали книжки. А для цього має бути розвинена культура читання. Висновок: щоби люди купували книжки – популяризуй читання. Чим цього року українські видавці успішно займались.

Від 2018-го чекаю більше здоровою конкуренції в секторі креативних індустрій. До речі, на початку року здаємо в друк книжку “Homo creativus. Як новий клас завойовує світ” Річарда Флоріди (The Rise of the Creative Class).

Share
Написати коментар
loading...