Реклама

Головне про технології у 2017 році

2017-й можна назвати роком, коли технологічна індустрія перебувала у стані перманентної революції, часто забуваючи про те, що зміни мають відбуватися поступово, а не «стрибками». Відтак 37 слів про технології, які визначили цей рік, відображають не лише позитивні, але й негативні сторони технологій
Čytaty latynkoju
Головне про технології у 2017 році
  1. Головна
  2. Техно
  3. Головне про технології у 2017 році
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
2017-й можна назвати роком, коли технологічна індустрія перебувала у стані перманентної революції, часто забуваючи про те, що зміни мають відбуватися поступово, а не «стрибками». Відтак 37 слів про технології, які визначили цей рік, відображають не лише позитивні, але й негативні сторони технологій

За тим, що ми побачили у 2017 році в плані технологій, можна зробити висновки не лише про досягнення людства, але й про його вразливі місця. Не оминули деякі глобальні тренди й Україну.

Безумовно, цей список неповний — тут мають бути ще боти, очікування 4G, дрони та безпілотники, військові технології та прихід WiFi у літаки. А ще — безпілотні автівки, електромобілі та громадський транспорт. Поширення лоукостерів та розбудова розумних міст. І ще багато-багато чого.

Охопити абсолютно усі теми, які цікавили українських читачів упродовж 2017 року, навряд чи вийде. Тому ми обрали ключові слова, які найчастіше траплялися у наших новинах та публікаціях протягом 2017-го. На часі дізнатися про все докладніше.

Найбільший провал та найбільші можливості

Фейкові новини

Індустрія фейкових новин почала своє сходження у 2016 році під час кампанії виборів президента США. Доволі швидко стало зрозумілим, що на цьому не лише заробляють гроші та роблять політичний капітал. Незалежні розслідування та дані американської розвідки засвідчили — у 2016-2017 роках фейкові новини використовувалися в якості повноцінного інструмента інформаційної війниЩо означатиме інформаційна війна для 2018-го — і як її виграти.

Такий стан справ дав підставу звинувачувати провідні соцмережі у том, що вони не запобігли тиражуванню фейків та закуповуванню політичної реклами. У відповідь Марк Цукерберг оголосив про запуск фільтрації контенту та інструментів, які дають змогу визначити, чи піддавався конкретний акаунт впливу кремлівської пропаганди.

Blockchain

Чи не найобговорюваніша технологія 2017 року стала такою через злет популярності криптовалют — але насправді вона здатна забезпечити нову еру не лише у фінансах, але й у державній сфері і навіть у царині нових медіа. (Все про blockchain у 2017-му)

AI

Штучний інтелект у 2017-му поставав то як найбільша загроза, то як найпотужніша можливість. Науковці та розробники, бізнесмени та футурологи — кожен трактував його по-своєму. Робот Софія на основі AI навіть отримав громадянство ОАЕ, а Маск та Гокінґ вкотре попередили нас про те, що повстання машин не за горами. Рік завершився в тональності штучного інтелекту, який сам себе навчив грати в азійські шашки та попрямував до сингулярності. Очільник Softbank твердить, що до сингулярності лишилося якихось років 10-15. 2018-й дасть нам змогу перевірити, що вміє програма, написана людьми. (Все про AI)

Kickstarter

Окрім раптового ребрендингу, найбільш упізнаваний майданчик планети для залучення коштів зумів дати потужний поштовх низці цікавих ідей — у тому числі, для стартапів з України. Спільне фондування проектів та можливість докинути долар для того, аби змінити світ все ще працює — і сподіваємося, продовжить це робити у 2018-му. (Все про Kickstarter)

E-gov, e-health

Електронне урядування у світі і в Україні продовжило свій поступ. В нашій країні, зокрема, заговорили про реформу медицини на основі електронних технологійЕлектронне здоров’я — що варто знати про реформу e-health в Україні — і це вже щось. Звісно, без повного реформування медичної галузі на основі пропозицій МОЗ онлайн-інструменти не працюватимуть на повну силу. Але як кажуть, «крапля камінь точить». В царині подолання корупції Україна запровадила електронні аукціони і продовжила розвиток онлайн-закупівель.

Планета під владою GAFA

Google

2017 рік для цієї компанії став не надто простим. Президент корпорації Alphabet, куди віднедавна входить Google, оголосив про те, що йде з посади наприкінці року. На азійському ринку похитнулися позиції Android, ноутбуки нового покоління виявилися задорогими для споживачів, які на них очікували.

Незважаючи на це, сімейство смартфонів Pixel називають проривом, а навушники та штучний інтелект компанії у смарт-колонках зробили голосові технології доступнішими та зрозумілішими для широкого загалу. В 2018-му доведеться переконати споживачів, що їм дійсно потрібні колонки, що розмовляють, нагадують про справи та добирають музику. (Все про Google)

Google Pixel

В брендову лінійку включили не лише смартфони, але й ноутбуки. І якщо другі виглядають як надто нішевий і дорогий продукт, то перші — як альтернатива iPhoneУ Google створили AR-стікери для смартфонів. Недаремно компанія планує у 2018-му відкрити фірмові магазини в Індії і підшуковує стратегії для завоювання азійського ринку.

Apple

Стіва Джобса вже не перший рік немає серед нас, але справа його живе й надалі. І скільки би скептики не казали про те, що Apple «вже не торт», цьогорічний ажіотаж довкола нових айфонів засвідчив: компанія ще не збирається поступатися своїми чільними позиціями на ринку. (Все про новинки Apple за 2017 рік)

Facebook

Марк Цукерберг двічі ходив у батьківську відпустку по догляду за дитиною (яка у нього народилася, і він вирішив так підтримати Прісциллу Чен, свою дружину) рушив у мандрівку Сполученими Штатами, аби світа побачити та себе показати. Подейкують, він робить це зовсім не через раптовий напад альтруїзму, а тому що готується балотуватися на посаду наступного президента США. (Дізнатися більше про Facebook за 2017 рік)

Amazon

Бізнес Джеффа Безоса цьогоріч почувався непогано, а сам він навіть на деякий час обігнав за рівнем статків Білла Гейтса. Amazon почала продаж нового покоління своїх розумних голосових помічників (найбюджетніша версія якого навіть стала абсолютним хітом продажів за 2017 рік).

Доставка дронами все ще в планах, а от купівля мережі супермакретів Whole Foods — це потужний крок в бік подальшого проникнення на північноамериканський ринок (а точніше – у північноамериканський холодильник, телевізор та гардероб). (Все про Amazon)

Дім, який збудував Маск

Tesla

Новий швидкісний пасажирський електромобіль та вантажівка, котра більше схожа на військовий літак — 2 головних цьогорічних новинки цієї компанії. Також світом продовжували встановлювати нові підстанції Tesla Supercharger. Ілон Маск збирається пересадити усіх на електричні автівки — і 2018-й покаже, наскільки йому це справді вдасться. (Все про Tesla)

SpaceX

Вживана ракета полетіла та успішно приземлилася, надіславши на орбіту вживаний корабель із вантажем. не вщухали обговорення планів Маск створити навколоземний космічний туризм. І звісно, колонізація Марсу стає все ближчою. NASA у 2018-му доведеться або співпрацювати, або посунутися. (Все про SpaceX)

Boring Company

Найновіша з компаній Маска представила підземні тунеліІлон Маск розповів, коли чекати нових моделей Tesla для швидкісного транспортування між великими містами. Вочевидь, у 2018-му ми побачимо їх у дії. І хтозна, раптом надалі в планах Ілона ще водні подорожі?

Hyperloop

Із утопічного проекту подолати 500 км між американськими мегаполісами менше ніж за годину «вакуумний потяг» Hyperloop поволі набув реальних рис у 2017-му. Низка випробувань показала, що Маск та його інженери всерйоз налаштовані змінити поняття «електричка» у 2018-му. Чекаємо на результати. (Все про Hyperloop)

Український ринок продовжував зростати

Українські стартапи

Українські стартапиЦьогоріч 12 українських стартапів на Kickstarter залучили понад $50 тис кожен неодноразово ставали героями телевізійних сюжетів, онлайн-публікацій, підкорювали Kickstarter та Indiegogo, а 10 із них змусили говорити про себе навіть широкий закордонний загал. Потенціал українських винахідників, дизайнерів та програмістів — те, завдяки чому 2017-й не був надто нудним і не давав остаточно звалитися у «зраду».

iForum

Найбільша технологічна конференція України10 тез про технології та бізнес від спікерів iForum-2017 вкотре перевершила власний рекорд відвідуваності, провела фінал конкурсу проектів із електронної демократії (і це попри те, що дату довелося змістити трохи через співпадіння в часі традиційних днів проведення заходу із Євробаченням-2017, що теж проводилося на тій же локації. У 2018-му організатори обіцяють перевершити самих себе і вже почали збір тем і рекламодавців.

Lviv IT Arena

Окрім найбільшої конференції Заходу та Центру, цьогоріч ідейні натхненники та організатори Lviv IT Arena ще й рушили у Lviv IT TourПовний автобус IT містами України, аби поговорити про спільні теми для «айтішників» від Заходу до Сходу.

1991 OpenData Incubator

Популяризатори відкритих даних брати ГурськіЯк брати Гурські популяризують відкриті дані в Україні та їхня ініціатива щодо стартапів та проектів, котрі працюють в сфері електронної демократії та розвитку на основі open data, часто потрапляли у наше полу зору упродовж 2017 року. Низка хакатонів та конкурсів для українських команд — те, чим запам’ятається 1991 OpenData Incubator та Socialboost у році, що минає.

Спільнокошт

Українська платформа фондування креативних проектів та ідей 2017-го підтримала низку цікавих ідей та ініціатив. Із тих, що запустилися відносно нещодавно — «Відзнаки Героїв»В Україні започатковують стипендії Небесної Сотні для талантів на підтримку молодих та креативних у пам’ять про героїв Небесної Сотні. Ми також говорили із очільницею «Великої Ідеї» Іриною СоловейІрина Соловей, Garage Gang: «Малі міста в Україні мають великий потенціал» про те, як краудфандинґ здатен перетворити Україну на якісно іншу державу. Сподіваємося, усі ці починання триватимуть і в 2018 році.

«Куншт». Науковці. Конференції та мітапи

2017 рік — період, коли українці в цілому і наші читачі зокрема активно цікавилися наукою, купували нові випуски єдиного в країні журналу популяризаторів науки «Куншт»Команда «Куншт»: «Прагнемо довести, що наука стосується кожного», відвідували Дні НаукиУ шести містах України пройдуть «Дні науки» та Наукові пікніки, відвідували конференції та презентації, дискутували про Нобелівську преміюКому й за що дали Нобелівську премію 2017 року і навіть споглядали наукові відкриття наших академіків та винахідників. (Більше про науку в 2017 році)

iHUB. UNIT.City

Відкриття оновленого великого iHUB25 травня у центрі столиці відкриють новий iHUB на Хрещатику в Києві — і початок роботи нашої редакції у iHUB у Вінниці. А ще — низка стартапів та конкурсів, котрі відбувалися і відбуватимуться у стінах цієї міжнародної мережі коворкінґів та центрів підтримки інновацій не лише в Україні, а й за кордоном.

UNIT.City — Парк інновацій в українській столиці — не просто відчинив свої двері для перших резидентів, а й запропонував спільно із відомими українськими та міжнародними компаніями пільгові програми для стартапів на суму близько $200 тис. (Більше про UNIT.CityЯк оновлена команда розвиватиме UNIT.City)

Картка городянина

Українські міста почали у 2017 впроваджувати картки, що дають доступ до електронних послуг, медичного обслуговування, сплати за проїзд, пільг у громадському транспорті та інших муніципальних послуг.

Uber

В Україну не просто прийшов Uber — а й розширився за межі української столиці, встиг скоригувати тарифи та запустити додаткові послуги для населення. Загалом ідея каршерінґу та спільного використання автомобілів знаходила цьогоріч все більше й більше прихильників (Докладніше про Uber в Україні)

Android Pay

Одразу декілька українських банків у 2017 році запустили безконтактні платежіВ Україні запрацював сервіс Android Pay спільно із технологіями від компанії Google — так в смартфонах українців з’явився сервіс Android Pay. Від 2018-го чекаємо приходу аналогічного платіжного сервісу для власників телефонів Apple.

Між «бульбашкою» та банківською технологією майбутнього

Bitcoin. Криптовалюти

Одне з ключових слів року. Коливання курсу, стрибок від $1 тис навесні до $18 тис наприкінці осені, безкінечні дискусії українських та світових економістів про те, «піраміда» перед нами чи ні — і все це на тлі того, що центробанки більшості країн так і не змогли визначитися, наскільки використання Bitcoin законне і як варто ставитися до цієї криптовалюти, назва якої стала вже узагальнюючою.

Під фінал року в США таки почалися біржові торги ф’ючерсами із криптовалют — а отже, нас попереду чекає цікавий рік. (Все про Bitcoin та криптовалюти)

Скандали, які пішли на користь

Мережевий нейтралітет

Попри широку публічну дискусію у США та заклики не впроваджувати політику прискіпливішого моніторингу та блокування сайтів, президент Сполучених Штатів Дональд Трамп підписав указ про скасування принципу мережевого нейтралітету. Чи означає це запровадження цензури у США — побачимо вже у 2018 році. Проте виникнення самої ідеї скасувати непідзвітність та неконтрольованість і загальну доступність сайтів частково можна вважати результатом навали фейкових новин, інформаційної війни Кремля та тиску ISIS на інформаційний простір Сполучених Штатів та англомовного світу в цілому.

#MeToo

Історія про сексуальні домагання в Uber переросла у хвилю публічних зізнань колишніх співробітниць та співробітників різних технологічних компаній про те, що у стартапх та компаніях процвітає культура мачизму, сексизму, ейджизму та ґендерної дискримінації. Хвиля докотилася до кіно, театру, телебачення, продюсерської сфери — і в 2018-му році CEO та CTO великих IT-компаній та модних стартапів слід бути вкрай обережними та двічі думати, перш ніж дозволяти собі фривольну поведінку. Попри хвилю скандалів, це зробить інформаційний, емоційний та культурний простір технологічного бізнесу здоровішим та збалансованішим місцем.

Візуальна культура та комунікації

Snapchat

Окуляри, які роблять «снепи», мода на фільтри з вушками, навала коротких жартівливих роликів та відеомеми із танцюючим хотдогом — все, чим запам’ятається нам Snap Inc. у 2017 році. Якщо ви все пропустили, радимо пригадати, чому Snapchat такий популярнийSnapchat за 9 хвилин — що варто знати про найбільший месенджер для підлітків (і дочекатися у 2018-му його IPO).

Instagram

Переживши низку змін (від зовнішнього вигляду до доступних інструментів для влоґерів та інстаблоґерів), найпопулярніша візуальна соцмережа планети входить у 2018-й рік із запозиченими можливостями та «фішками» свого конкурента Snapchat — та із амбіціями стати повноцінним лайфстайл-майданчиком і навіть каналом для активних продажів для низки інтернет-магазинів.

Платні розсилки

The Skimm, Hustle, спроби запускати подібні інструменти слов’янськими мовами — бренди, сайти та журналісти переходять у комунікацію електронною поштою, зрозумівши, що інфошум та соцмережі, які постійно змінюють правила, не дають можливості донести по-справжньому цінний контент до цільової аудиторії. У 2018-му платних кураторських проектів побільшає.

Євробачення

Нагорода за кращий візуальний дизайн та брендСтиль Євробачення-2017 приніс Україні другу нагороду Red Dot Design на міжнародному рівні для українського Banda Agency, медіахайп, виступ ONUKAONUKA очолила iTunes-чарти у Європі, який став хітом соцмереж попри те, що не потрапив до української телетрансляції, онлайн-технології та сценічний звук, світло і техніка, які обчислювалися сотнями тонн — а ще нагода для європейських туристів відкрити для себе Київ наново, вже після подій Революції Гідності. (Все про Євробачення у Києві5 цифр, які варто знати про Євробачення-2017 у Києві)

Material Design

Під так званий «матеріальний дизайн» було перероблено більшість сучасних сайтів, соцмереж та онлайн-сервісів. І Apple, і Facebook слідом за Google позбулися останніх рис «лапмовості» та «реалізму», перейшовши до мінімалізму у своїх інтерфейсах та продуктах.

Якими побачили технології 2017 року наші експерти

Павло Даніман, директор з маркетингу компанії «Київстар»

— Наступного року споживання відео буде тільки зростати. Зрозуміло, що вже зараз виникають нові формати взаємодії із цим типом контенту – впровадження AR і VR-технологій. Наприклад, ми зробили віртуальний 3D-ролик по спектаклю «Вартові мрій»Як провести новорічні свята на ВДНГ у партнерстві зі Starlight Entertainment, – просто робити відео вже недостатньо, потрібне вміння правильно донести його споживачеві.

Павло Даніман

Маркетинг стане ще більш персоніфікованим. Ми переходимо від one-to-one marketing до one-to-moment marketing. Це — великий виклик навіть для технологічних компаній, але я переконаний, що ми успішно його подолаємо.

Data-driven маркетинг продовжить бути трендом і в наступному році. Рішення з бізнес-питань вже приймаються виходячи не стільки з аналітичних звітів, а з даних, що отримані у режимі реального часу. Це дозволить бути більш гнучкими – компанія може швидко відкоригувати розміщення реклами, оцінити ефективність комунікацій з клієнтами, розробити той чи інший новий продукт, виходячи з реальних потреб клієнтів.

Олександр НестеренкоОлександр Нестеренко, ARTKB: «Україна від цвяхів перестрибнула до дронів та ґаджетів», CEO ARTKB

— Найрезонанснішими подіями у 2017 році вважаю курс Bitcoin, підищену увагу до blockchain-технологій та ICOАндрій Великий: «ICO — не легкий і не швидкий спосіб залучити гроші», а також успіхи штучного інтелекту.

В нашій компанії цього року було багато хорошого. З’явилися перші серйозні результати нашої програми підтримки hardware-стартапів Carrot:

Олександр Нестеренко

Були успіхи й у наших клієнтів — стартапи Ecoisme, Finova, Hideez показали знаний прогресс.

Другоб важливою подією у розвитку ARTKB став запуск експериментального збирального цеху в Києві. Тепер у нас є можливість збирати дрібні партії пристроїв, які ми розробляємо. В якості приємного бонуса — відкриття представництва у Кремнієвій Долині.

ARTKB планує у 2018-му продовжити активності в рамках виставок та конференцій у США та Європі, залучаючи клієнтів та популяризуючи Україну як націю інженерів та стартапів. І звісно, ми дуже розраховуємо на успіхи наших клієнтів та резидентів Carrot.

Степан ВеселовськийСтепан Веселовський, CEO Lviv IT Cluster: «Більшість проблем у нашій країні — через брак комунікації», CEO Lviv IT Cluster

Степан Веселовський

«ІТ Arena, безвіз та ITEM найкращі досягнення 2017 року за версією Developers.Org.Ua. Це вже третій рік поспіль, але від цього менш приємно не стає, а навіть більше», — так характеризує очільник Львівського IT-кластеру рік, що минає.

Конференції стали у 2017-му трендом і для українців, переконаний Веселовський — і наводить низку цифр: «Львівські ІТ-шники всі разом витратили на технологічні конференції в Україні більше $1 млн. Ті самі ІТ-шники зі Львова витратили на ІТ-конференції за кордоном більше $1,5 млн».

Share
Написати коментар
loading...